Българите искат промяна, а получават застой. За съжаление конституцията не

...
Българите искат промяна, а получават застой. За съжаление конституцията не
Коментари Харесай

Мартин Котее, фондация "Фридрих Науман": Хората в България искат промяна, а получават застой

" Българите желаят смяна, а получават застой. За страдание конституцията не принуждава партиите да образуват болшинство ", " Мартин Котее, шеф за Югоизточна Европа на немската фондация " Фридрих Науман ".

Дали този път ще бъде формирано държавно управление в България и кой има най-хубави шансове за това?

- Настроен съм скептично по въпроса дали този път ще се образува болшинство. Защото и в този момент е годно същото, както на предходните избори: хем би трябвало да се преодолее разломът сред старите партии и реформаторските сили, хем пък и сред новите партии не постоянно царят мир и обич. А българската конституция не принуждава партиите да образуват болшинство - за разлика от наредбите на Основния закон в Германия.

Прогнозите виждат ГЕРБ като победител, само че тази партия е изолирана. Виждате ли вид за завръщането на Бойко Борисов?

- евентуално ще получи най-вече гласове, само че те няма да ѝ стигнат за болшинство. Смятам, че дългогодишният министър-председател е изгубил политическата мощ да бъде централен фактор в страната. Но вероятно към момента има задоволително сили мъчително да затрудни едно ново начало. А това би било доста тъжно за България, считам аз.

Тези избори могат да отредят решаваща роля на Българска социалистическа партия. Дали е допустимо да се образува реформаторско държавно управление с присъединяване на тази партия?

- От старите партии социалистите несъмнено са най-подходящи, когато става дума за съюзяване със силите на промяната. Но би трябвало да се види дали Българска социалистическа партия може да се приобщи. Неотдавна тази партия даде ясно да се разбере, че - от моя позиция това не наподобява изключително на подготвеност за промени. Колко ли прогресивност може да се чака от една партия, съгласно която няма проблем мъж да бие жена си?

А по какъв начин оценявате новата партия " Продължаваме промяната "?

- Те са способени и като патриоти осъзнават своя дълъг преди всичко към страната си. От друга страна им липсват както опит, по този начин и одобрена позиция в българската политика. Виждам още и един стратегически риск: допустимо е не да активизират спомагателни гласоподаватели, а да лишават гласове от реформаторските партии. А това ще навреди на всички тези, които желаят ново начало в България.

Пандемията от ковид е една от основните тематики сега: в България ежедневно умират стотици хора. Какво значение има това за изборите?

- По мое мнение прекомерно доста хора се оплакват от, само че все пак не се имунизират. Такова несъгласие главата ми просто не го побира. Защото всеки български жител има цялостната опция посредством имунизацията да се защищити ефикасно от ковид. Но това е персонална отговорност на всекиго, освен на политиката.

Борба против пандемията, правосъдната промяна, проектът за европейските пари - служебното държавно управление има премного работа. А добра ли е равносметката му?

- Задачите му са явни и в действителност става дума основно за битка против корупционните структури и за ефикасна антипандемична политика. Хора желаят смяна, само че получават застой. Лично съгласно мен отговорност за това състояние носят не толкоз обособени министри, колкото конституцията, която разрешава непрестанно да се образуват нови служебни държавни управления, вместо да принуди едно ново болшинство да поеме отговорността. Но това са съществени въпроси, на които България би трябвало сама да си отговори. А за мен е ясно, че то не може да стане от през днешния ден за на следващия ден.

Румен Радев наподобява като сигурен победител на президентските избори. Дали някой от другите претенденти въобще има някакъв късмет?

- И съгласно мен води. А доколкото всички считат същото, поражда заплахата от ниска изборна интензивност. Което не е добре.

Тези избори " две в едно " са следващият народен избор през тази година: виждате ли у популацията признаци на отмалялост, спад на доверието, отчаяние, омърлушване?

- Така е, персонално аз считам, че българската конституция изтощава демокрацията. Защото конституцията би трябвало да упражнява по-силен напън върху партиите, да ги принуждава към сговор и превъзмогване на несъгласията. Та нали чисто аритметично болшинствата са налице. Просто до момента те не са трансформирани в политика.

Съществува ли заплахата България да се трансформира в президентска република, а Радев да стане новият " мощен човек "? Дали това, което претърпяваме сега, е политическа рецесия или пък някакъв преход?

- Не виждам такава заплаха. България претърпява рецесия на партиите, не на държавността. Според мен страната и обществото са постоянни. А болшинството от хората желаят смяна. Такова е общото въодушевление, което самите хора в България сътвориха посредством упоритите си митинги през лятото на 2020 година. И партиите би трябвало да почитат и респектират това предпочитание. Да почитат и респектират личния си народ.

*Мартин Котее е районен шеф за Югоизточна Европа в немската демократична фондация " Фридрих Науман ". От 2004 до 2010 година Котее беше представител на немския президент Хорст Кьолер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР