Българинът има качеството когато не разбира нещо или да го

...
Българинът има качеството когато не разбира нещо или да го
Коментари Харесай

Проф. Григорий Вазов: Още не можем да разберем Вазов

Българинът има качеството когато не схваща нещо или да го обругава, или да го величае. Ние още не можем да разберем Иван Вазов. Това сподели пред БНР проф. Григорий Вазов, ректор на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси, правнук на Кирил, един от братята на Иван Вазов.
Григорий Вазов направи паралел сред времето на Вазов и сегашната реалност.

Ще видите, че ние с нищо не сме се трансформирали . Имаме оня необикновен нравствен и учебен взрив, развиване на България незабавно след Освобождението – първите генерации, които с сантиментален възторг са желали да изградят нова България, след което още веднъж всичко влиза в това, което е сега. “

Наследникът на Вазовия жанр показа, че има фантазия: „ да задължа българина всяка година по веднъж да прочете „ Чичовци “ .

Едно малко книжле, цяла България. 1300 години са събрани като народопсихология в оня негов необикновен комичен жанр. Той прави велики неща в тази дребна брошура. “

„ Българският Бог е жив. Ще оцелеем. Ще имаме парламент, ще имаме държавно управление и още веднъж напред в идващите 1300 години “, посочи проф. Григорий Вазов. Според него нашите политици са „ образовани, само че без познания от позиция на нематериалност, от позиция на народ “ .

„ Това е огромният проблем. Да, прелестно, по пет, по седем езика има към този момент нови, млади политици, прелестни специалисти, експерти, само че всичко това не можеш да го направиш без духовността на българина, без по някакъв метод да го накараш. Той ще продължи да се смее, ще продължи да страда, само че това е неговата орис , това е нашата орис. “

„ Народът на Вазов си е народът на Вазов - той и преди, и в този момент чака своите водачи - духовни и административни. За страдание духовните водачи, в случай че ги имаше, щеше да има и положителни административни водачи. За страдание, духовността е осакатена. И това би трябвало да променим. Някой в случай че желае да промени България, би трябвало да тръгне в тази посока. Но тук резултатът е отдалечен. Той не може незабавно да се кешира “, разяснява проф. Вазов. 

В годините на социализма съществуваше единствено един Вазов, „ застинал във времето “  и нищо друго, останалите ги нямаше, означи проф. Григорий Вазов за Вазовия жанр, с чието изследване се е заел преди време и резултатът е в книгата „ Хроники на Вазовия жанр “ на Катя Зографова.

„ Но още доста неща не са написани. Вазовият жанр не се е появил от нищото. Когато се появява Вазовият жанр, Сопот е бил един дребен промишлен град, в Сопот е имало стъкларска фабрика, доста мощно развита манифактура. Навремето се е наричал „ дребен Манчестър “. Минчо Вазов, бащата и Кирко Вазов, неговият брат са имали необикновено развита търговия, два офиса – единият в Бущурещ, другият – в Молдова. “

„ Този жанр не е икона, Иван Вазов не е икона. Това са елементарни хора. Моят прародител не е бил икона “, сподели още проф. Вазов.

За Иван Вазов има доста „ борби “  – първо татко му желае да го направи огромен търговец, в това време е определен от турските управляващи да учи медицина в Истанбул, само че той изрично отхвърля, по този начин на негово място отпътува прадядото на Григорий Вазов – Кирил и става един от първите дипломирани лекари в новоосвободена България, описа проф. Григорий Вазов.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР