Българин е професорът, с когото свирят на цигулкиИмето Алберт Айнщайн

...
Българин е професорът, с когото свирят на цигулкиИмето Алберт Айнщайн
Коментари Харесай

10 мита за Айнщайн. Тормозил ли е жените

Българин е професорът, с който свирят на цигулки
Името Алберт Айнщайн е синоним за талант. Но макар че достиженията му във физиката са неоспорими, вкъщи той е показвал много по-различно лице. Към най-близките си хора той е бил много недопечен. А към близките - доста придирчив. Това държание обаче било оправдавано и от фамилията му, и от обществото, защото било ясно, че Айнщайн ще е измежду най-великите мозъци. Много от неговите изречения звучат настоящо и през днешния ден. Най-популярните са: Само вселената и човешката нелепост са безкрайни, като за първото не съм сигурен. Никога не мисля за бъдещето - то постоянно идва единствено. Бог не си играе на зарове с вселената. Той е изискан, само че не и злоумишлен.


-->
На 18 април 1955 година огромният академик умира от аневризма на коремната аорта. Той оставя зад себе си скъпо завещание. Превръща се в икона на XX век. Успял да избяга от ударите на нацистка Германия, Айнщайн вкарва напълно нов модел и схващане за физиката. Дарбата му предизвика интереса на хиляди хора и учени по целия свят.
Имал ли е двойки в учебно заведение?
Този мит стартира още до момента в който Айнщайн към момента е бил жив и даже се появява отпечатан в един от броевете на списание " RipleyТs Believe It Or Not ". Там написа, че най-големият математик се е провалял по този предмет в учебно заведение. Разбира се, в това заглавие има най-малко две грешки - нито Айнщайн е имал слаби оценки, нито е математик. Истината е, че той толкоз бързо е напредвал по математика в учебно заведение, че даже по някое време е мислил да става математик.

Твърди се, че Айнщайн доста се е забавлявал с тази публикация и постоянно я цитирал пред другари. Тогава разказвал детски мемоари по какъв начин на 12 години почнал самичък да учи алгебра и геометрия, като родителите му купували учеблини. За едно лято изучил и двата предмета, като в същото време намерил собствен метод за доказване на Питагоровата теорема. На 12 огдини към този момент свободно решавал диференциални и интегрални ураврения.

Най-вероятно митът потегля с помощта на обстоятелството, че до момента в който учи, Айнщайн убеждава шефа да смени скалата на оценяване, като най-високата оценка да е 1, а не 6. Така в последната си година  - през 1896-а, той ненадейно става безспорен двойкаджия.


Не е можел да приказва
Айнщайн се е отличавал по математика, само че много зле се справял с езиците. Затова и в началото е отритнат от Федералната политехническа академия - поради неприятни оценки по предметите, които не са свързани с науката. Той е имал проблеми още от дребен, не е почнал да приказва до 4-годишна възраст. Доктори даже измислили противоречив термин - " синдром на Айнщайн ", с цел да опишат положението на извънредно умни хора, чиято тирада се забавя.

Това обаче може доста да му е помогнало да мисли в облици, а не в думи, което е сходно на метода на мислене на глухите хора. Този табиет да мисли в картини значително е и методът, по който за първи път му идва концепцията за специфичната и общата релативност - правейки си " мисловни опити ".

Колкото по-голяма става славата ми, толкоз повече обезумявам, което, несъмнено, е общовалидно предписание, заключава Айнщайн.
Тормозил ли е дамите
Едни от най-мъдрите мисли на Айнщайн са изказани във връзка връзките сред двата пола. Според него дамите постоянно се тревожат, за нещата, които мъжете не помнят. От своя страна, мъжете постоянно се тревожат за нещата, които дамите не не помнят.

Това, че позвана душeвността на дамите много му е пособие в живота. Но и постоянно е навличало гнева на нежния пол. Първата му жена споделя по какъв начин той й задал странни правила - да сервира най-малко три блюда на ден, с цел да спре да приказва и да не чака фамилиарност от него. Въпреки това обаче той е бил известен измежду дамите. Както написа в писмата си, рой от негови приятелки го заливат непрекъснато с писма, пропити с " непотребни " усеща. Писмото е до братовчедка му Елза, с която толкоз добре се разбирал, че тя му става жена през 1919. Двамата имали връзка още по време на първия му брак.
Как получава Нобел
Когато Айнщайн приключил колежа, той не съумял да си откри работа в университетските среди, както и да влезе в нито една докторска стратегия. Вместо това стартира работа като патентен чиновник в швейцарското патентно ведомство. В свободното си време стартира да написа разработките си. Малко знае се, че това става благодарение на брачната половинка му Милева Марич, която проверявала работата му. Тя била физик и малко по-напреднала от него в математиката. Така той написва четири труда, които трансформират Физиката. В тях потвърждава, че светлината работи като парченце и вълна по едно и също време, а освен като вълна, съществуването на атоми и молекули, илюстрира теорията на относителността и обрисува връзката сред материя и сила. Получава международна популярност, то губи брака си. Успява да накара брачната половинка си да се съгласи да се разведат като й предложил парите, които ще получи, когато през завоюва Нобеловата премия. Дава й ги обаче чак през 1921 година
Кой е най-красивият разум на планетата
Векове наред англичани и германци спорят кой е най-големият разум на планетата. Дали това е британският физик и математик сър Исак Нютон,  най-известен със своя закон за гравитацията, направил научна гражданска война през 17 век. Или роденият в Германия талант Алберт Айнщайн, най-известен със своята формула за равностойност E = mc2, която и до момента си остава най-извеството уравнение в света. И до момента в който за гений на всички времена е утвърден Леонардо да Винчи, а " Фауст " короняса Гьоте за най-великия публицист, наименуван от Айнщайн като " последният човек в света, който знае всичко ", разногласието в науката за номер едно продължава. Както и опитите да се омаловажат заслугите им. В последно време те идват основно от Индия. Най-агресивни са Индийските, които настояват, че откритията принадлежат на античните индуси. Индийците са много ревностни във връзка с редица открития. Те настояват, че историята на хиндуисткия господ Ганеша, чиято глава на слона е прикрепена към човешко тяло, поставя началото на  козметичната хирургия. А оповестяването на кравата за свещено животно е поради научната й значителност - единственото животно, което по едно и също време вдишва и издишва О2.
Има ли по- бързо от светлината
Факт е, че Айнщайн смъква от трона Нютон, за който времето и пространството били разнообразни и константни величини, непроменливи измерения, в които се движи материята. Историята с ябълката се споделя като легенда, само че отива в историята поради Айнщайн. Той съумява да потвърди, че времето, пространството и материята са свързани между тях, и че съществуването на материя трансформира пространството и времето, т.е. изкривява ги. Така Айнщайн опровергава теорията на Исак Нютон за гравитацията, в която единственото неоспоримо нещо остава единствено скоростта на светлината, движеща се с 299 792 458 метра в секунда. По-бързо от нея не може и не би трябвало да е в положение нищо друго да се движи. Но към този момент и това наподобява под въпрос. Учени към този момент съумяха да накарат 16 111 неутрини да преодолеят с по-голяма от оптимално позволената скорост дистанцията от изследователския център в Церн, Швейцария до подземната лаборатория Гран Сасо в Италия. Срива ли това теорията на Айнщайн и би трябвало ли да бъде пренаписана физиката? Дори и това да се случи, нищо няма да се промени за елементарните хора. Дори Айнщайн да се е лъгал, изкривяването на времето и пространството не касае никого в всекидневието ни.


Защо е ходил необут
На млади години забелязах, че огромният пръст на крайници рано или късно прави дупка на чорапа. Затова стопирах да ги нося. Това споделя Айщайн в края на живота си. Оттам потегля и митът за какво той не е обичал да носи чорапи.

Твърди се, че в писмо до втората му брачна половинка Елза той за първи път е признал, че " се е отървал от носенето на чорапи " в университета в Оксфорд. Причината била прозаична, в общежитието имало толкоз неприятен мирис на мръсни чорапи, че Айнщайн се зарекъл в никакъв случай да не ги обува.

Тази версия обаче малко издиша, тъй като световноизвестният талант е прочут и със занемарения си външен тип. Разбира се, по-голямо внимание притегля разрошената му коса, в сравнение с краката.
Кой открадна мозъка
Твърди се, че Айнщайн може да е ускорил гибелта си. Той умира от пръсване на кръвоносен съд. Според уеб страницата на Американския музей по естествена история лекари му предложили интервенция, само че Айнщайн отказал с думите: Безвкусно е живота да се удължава изкуствено.

Малко преди да почине, той предизвестил фамилията си, че не желае да бъде изучаван откакто си отиде. Заръката му обаче остава неизпълнена. След като умира в болничното заведение в Принстън, там настъпва същински безпорядък. Много медии и фенове се скупчват в лечебното заведение. В паниката лекарят, който прави аутопсията, взема решение да открадне мозъка на Айнщайн и го прибира в дома си. Името му е Томас Харви. Той бил уверен, че мозъкът на Айнщайн би трябвало да бъде проучен, тъй като при всяко състояние в него се крие някаква загадка и основна разлика с мозъците на елементарните хора. Впоследствие синът на умрелия популярен физик дава своята благословия на Харви. В своя публикация той твърди, че наподобява друго от средностатистическия мозък и затова действа по друг метод. По-късни проучвания обаче опровергават тази доктрина.

Чарли Чаплин, който бил непосредствен другар на Алберт Айнщайн, един път му споделил: Хората ме приветстват, тъй като всеки от тях ме схваща, а теб те приветстват, тъй като никой не те схваща.
Последните мигове
В последния си ден Айнщайн е ангажиран да написа тирада за телевизионно присъединяване, само че в този момент претърпява аневризма на аортата, както споменахме нагоре. Това му се случва за повторно. Първият път - през 1948 година, той е опериран и се възвръща от заболяването. В някои медицински журнали се твърди, че с изключение на аневризма, Айнщайн, който бил " мощно полов вид ", е страдал и от сифилис.



В тялото или мозъка му обаче при аутопсията, последвала гибелта му, не са открити доказателства за това.

Някои медици вършат догадки, че може би ученият е умрял в резултат на обстоятелството, че цялостен живот крепко е пушил, а пушенето може да провокира самата аневризма.
Българската диря
До всеки блестящ разум на планетата има надарен българин. Това е перефразата на известната мисъл за сполучливите богаташи, само че с цялостна мощ важи за Айщайн. Проф. Рашко Зайков е измежду най-близкото му обграждане в Берлин. През деня са дружно в " Кулата на Айнщайн ", в едно от предградията на Берлин, а вечер разискват взаимните си писания по теорията на квантовата физика и свирят на цигулки. Като компенсация за помощта, гениалният физик оказва помощ на Зайков да стане първия българин, стидентиант на Хумболтовата фондация. По-късно, към този момент като учител в Истанбул, Зайков праща трудовете си на Айнщайн, който го окуражава.

Ако по време на войната Зайков не беше притеглен като мозък за военните фабрики " Фау ", ориста му щеше да е лазлично. Но, уви, социализмът идва, Зайков е прокълнат. Опитите да го върнат в университета по физика са краткосрочни и скандални. Любимият българин на Айнщайн преподава до гибелта си в гимнания в Благоевград, а по-късно никой не се интересува от архива му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР