Балет Арабеск представя световно известния хореограф Анжелен Прелжокаж Премиера 15,

...
Балет Арабеск представя световно известния хореограф Анжелен Прелжокаж Премиера 15,
Коментари Харесай

Балет Арабеск представя световно известния хореограф Анжелен Прелжокаж

Балет " Арабеск " показва международно известния хореограф Анжелен Прелжокаж
Премиера 15, 23.11. и 5.12.2018 година, Музикален спектакъл
Анжелен Прелжокаж е дете на албански католици, роден е в Париж и живее във Франция през целия си живот.
Започва своя път като типичен танцьор, след което продължава образованието си в студиото за актуален танц на Karin Weahner, ученичка на немската легенда Mary Wigman, а през 1980 година отпътува за Ню Йорк, където работи с ZenaRommet и Merce Cunningham. 1984 година в Париж основава своя лична компания и слага свои лични хореографии, с които светът го признава за извънреден гений в региона на актуалния танц.
Анжелен Прелжокаж основава близо 50 произведения на кръстопът сред модерна музика, образни изкуства и литература, които в този момент са част от репертоара на доста влиятелни институции (Ла Скала в Милано, балет в Ню Йорк, Щатс балет Берлин, народен балет на операта в Париж и др.)
Като режисьор, Прелжокаж е основал късометражни филми ( " Lepostier ", " Idéesnoires " ) и няколко пълнометражни, измежду които " Untraitd`union " и " Annonciation " (1992 и 2003), за които е почетен с огромната премия за кино изкуство " GrandPrixduFilmd`Art " през 2003 г.; получава Първа премия " Vidéo-Danse " на Пражкия видео фестивал през 1993 година
Анжелен Прелжкожа е притежател на голям брой награди, измежду които " “Grand Prix National de la Danse " на Министерство на културата, Франция през 1992 г.; " Benoisdeladanse " за Le Parc през 1995 г.; " Bessie Award " за “Annonsiation” през 1997 г.; " Les Victoires de la musique " за Ромео и Жулиета през 1997 г.; " Globede Cristal " за Снежанка през 2009 година Той е " Officierdes Artsetdes Lettres " и " Chevalier de la Légion d`honneur " и през май 2006 година е назначен за “Officier de l’ordre du Mérite “. През 2014 година получава премията “Samuel H. Scripps”/American Dance Festival for Lifetime Achievement.
НОЩИТЕ
Хореография: Анжелен Прелжокаж (Франция)
Асистент хореограф – Наталия Найдич
Музика: Наташа Атлас и Сами Бишай
Дизайн на костюмите: Аседин Алая
Сценография: Констанс Гуисет
Дизайн на осветлението: Сесил Хьовансили- Висиер
Репетитор – Олеся Пантикина
Участва цялата натрупа на Балет „ Арабеск “
Спектакълът е финансиран от стратегия „ Култура “ на Столична община
и с поддръжката на Френски институт в България
АНЖЕЛЕН ПРЕЛЖОКАЖ, едно от най-големите имена на актуалната танцова сцена, ще бъде показан от БАЛЕТ АРАБЕСК с откъс от спектакъла му " Нощите " / LES NUITS - премиерата е на 15 ноември, на сцената на Музикален спектакъл.
Това е среща с най-високото равнище на танцовата мисъл, с един сензитивен актуален занаятчия на танца, който за пръв път работи с българска натрупа. " Нощите " на Анжелен Прелжокаж е театър, в който разговорът сред Изтока и Запада заема основна позиция.
Той e модерна чувствено-еротична интерпретация на Приказки от 1001 нощ ( ArabienNights), в която Шехерезада е показана като " една от най-ранните феминисти на Изтока ", съгласно определението на Прелжокаж.
" Има толкоз половост и еротика в тези приказки, които желаех да употребявам в моята работа ", споделя хореографът. „ Искам да проучвам източните култури, където телата стават знаци - краснопис на усеща и настроения.Все още има мистичност и омайване в Изтока, което афектира нашето групово подсъзнание. "
Целта на Прелжокаж е да употребява танца, с цел да илюстрира чувствените аспекти на арабската просвета. Той употребява идеализирани и мистични концепции за Близкия изток в западната просвета на 19-ти век. Визията на сцените може да провокира асоциации с картините на Делакроа и Енгр.
Хореографията ще бъде показана с истинските костюми и фон, които ще бъдат особено доставени от Франция.
Спектакълът „ Нощите “ е основан от френския хореограф Анджелин Прелючай, с цел да означи годината на Марсилия за Европейска столица на културата през 2013 година
Прелжокаж е събрал екип от основатели с корени в Северна Африка -AzzedineAlaïa, фешън дизайнер, Наташа Атлас - артист и композитор и Сами Бишай - композитор на вокали и електронна музика, известни като " cross-over " музиканти, съчетаващи арабска и западна музика.
Критиците по целия свят са признали балета на Анжелен Прелжокаж, наричайки го обаятелен и привлекателен. Постановката е представяна в Съединени американски щати, в това число сезон в Линкълн Център в Ню Йорк, в Израел, Африка и редица европейски страни.
Спектакълът „ Нощите “ не е подобаващ за деца под 12-годишна възраст.
Балет " Арабеск " ще показа откъс от него на 15,23 ноември и 12 декември, в Музикален спектакъл.
В програмата под общото заглавие „ ТАНЦЪТ И ВРЕМЕТО “ са включени още:
" СВОБОДНО РАЗПОЛОЖЕНИ МИСЛИ "
Музика - Нилс Фрам, Ламберт, Сократис
Синопулос Квартет, Макс Рихтер
Хореография – Аршак Галумян, Германия
Сценография – Никола Налбантов
Костюми - Яна Саленко
Репетитор – Олеся Пантикина
„ ДВОЙСТВЕНОСТ “
Музика – Астор Пиацола
Хореография – Лиз Лий (Великобритания)
и танцьорите на Балет „ Арабеск “
Костюми – Цветанка Петкова-Стойнова
Репетитор – Олеся Пантикина
“КАПКА В ОКЕАНА”
Музика – Добринка Табакова
Хореография – Антъни Мидълтън (Великобритания)
Костюми - Яна Двроецка
Репетитор – Олеся Пантикина
Вижте фрагменти от представленията в галерията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР