Балчик. Международният фестивал на младите в изкуството Виа Понтика“ започва

...
Балчик. Международният фестивал на младите в изкуството Виа Понтика“ започва
Коментари Харесай

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ започва в Балчик

Балчик. Международният фестивал на младите в изкуството „ Виа Понтика “ стартира през днешния ден в Балчик съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Откриването е в 16.00 часа в Информационния туристически център „ Мелницата “ с присъединяване на брейк денсърите от „ Екс Енерджи Крю “. На откритата сцена довечера ще излязат Валентин Радков, Мартин Катеров, Иван Калинов, Лъчезар Апостолов и Стефан Георгиев. Групата се управлява от Калин Калинов, който приключва „ Театър на придвижването “ в НАТФИЗ и съчетава духа на улицата с новостите в театралните фешън трендове.

В креативната биография на „ Екс Енерджи Крю “ са записани участия в доста интернационалните фестивали – в Гърция, Италия, Холандия, Англия, Словения, Словакия. С повишаването на известността на „ Екс Енерджи Крю “ е основана и школа за образование на деца от най-ранна възраст. Шоуто на брейк денсърите през днешния ден ще бъде съпроводено и от промоция на „ Ред Бул “. В 18,00 часа в залата на Народно читалище „ Паисий Хилендарски “ в Балчик е началото на спектакъла на Драматичен спектакъл – Търговище „ Премълчаното “ с присъединяване на Анна Петрова, Димитър Мартинов, Ивона Маврова и Явор Гаджев.

Режисьор на постановката е Владимир Петков. ИТЦ “Мелницата “, ДКИ - КЦ “Двореца “, Художествената изложба и Народно читалище „ Паисий Хилендарски “ в Белия град ще дадат пространство за фестивалните събития. В тазгодишното издание на МФМИ “Виа Понтика “ ще се включат студенти от Националния университет по изкуствата в Букурещ, от Националната художествена академия в София и Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “. Театралният плакат включва с изключение на постановката „ Премълчаното “ на Драматичен спектакъл – Търговище, спектакъла за възрастни на Държавния куклен спектакъл във Варна – „ Косачи “, както и „ Вълкът и седемте козлета “ на ДКТ „ Дора Габе “ от Добрич.

Своеобразни акценти в програмата на „ Виа Понтика “ тази година ще бъдат събитията на Националните академии за изкуства в България – вокално-инструменталният концерт и концертът класическа музика на студенти и преподаватели от НМА “Проф. Панчо Владигеров “, както и изложбите на Националната художествена изложба – “Живопис “ и „ Другата книга “. Три от фестивалните дни ще завършат с прожекции накъсометражно студентско кино. В Учебния център по изкуствата в ДКИ - КЦ “Двореца “ ще бъдат показани филми, отличени в шестнадесетото издание на CILEСT PRIZE 2021. За първи път в границите на студентския конгрес „ Виа Понтика “ ще участва и графити изкуство на актьора Александър Ангелов – Caster.

Четиринадесетото издание на „ Виа Понтика “ ще бъде закрито на 15 септември с фолклорен театър на Професионален фолклорен отбор „ Добруджа “ от град Добрич. Входът за всички събития в границите на фестивала е свободен, само че ще бъде стеснен до запълване на 50% от потенциала на проведените седящи места или не повече от един човек на 8 кв. м в галерии и музеи. Ще се следи за спазването на физическа отдалеченост, не по-малка от 1.5 м, и носенето на защитни маски. Четиринадесетото издание на Международния юношески конгрес се провежда от Сдружение „ Виа Понтика-2010 “ с ръководител Красимир Ранков и се осъществя с изключителното финансово подпомагане на Община Балчик.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР