Бъкингамския дворец може да се смята за гордостта на английската

...
Бъкингамския дворец може да се смята за гордостта на английската
Коментари Харесай

Историята на Бъкингамския дворец и неговия дълъг път към признанието

Бъкингамския замък може да се счита за гордостта на британската корона. Впечатлява хиляди туристи през годината, които желаят да виждат почетната стража, да чуят оркестъра или да извърнат внимание на изявите на кралското семейство. Най-честите вести постоянно стартират от тази точка и не престават напред в историята.

Години наред, няма британски гражданин, който да не е очаквал изказването на кралица Елизабет II и същата традиция ще бъде продължена от крал Чарлз III. Това е формалният дом на кралското семейство и през годините е съумял да притегли някои от най-влиятелните хора в света. Тук са влизали Кенеди, Никсън, Рейгън, Буш, Клинтън, Владимир Путин и още доста други. Историята зад цялата тази постройка също не е инцидентна.

Хенри VIII избира местоположението в Лондон, до момента в който е още в дома на Кардинал Уолси. Малко по-късно ще се реалокира в сегашния замък Свети Джейм и ще стартира да събира земята на юг от него, с цел да сътвори парк. Благодарение на река Тайбърн, кралят ще подреди да се създадат няколко езера, с цел да може земята към Бъкингамския замък да се трансформира в дребен оазис. В послдствие дворецът ще получи тъкмо това име, до момента в който паркът ще остане с името Свети Джеймс.

Лорд Гьоринг от Хърстпиърпорт ще построи дом, чужденецът ще бъде прочут на двореца, само че през 1640 година ще премине в владеене на рубрика на Бъкингам, един от охажорите на кралица Ани. Именно тук стартира градежа на домът Бъкингам през 1703 година и се счита за един от най-хубавите в цялостен Лондон. Неговата фасада се разпъва величествено пред парка, а в самия него са решавани редица държавни проблеми, разисквани са някои пикантни секрети и други.

След гибелта на рубрика през 1731 година, Джордж II ще се срещне с вдовицата на рубрика и ще предложи да закупи парцела, само че тази договорка ще продължи много дълго време, прочее чак синът – Джордж III ще успее да завърши договорката през 1762 година и малко по-късно ще напусне този свят. Покупката на бъдещия замък е приключена за 28 000 паунда. Новият притежател и крал ще стартира да попълня сбирката от книги и ще добави библиотека.

През 1775 година дворецът е възложен на кралица Шарлот, която по-късно ще го назовава „ Домът на кралицата “. Джордж III ще прекарва по-голяма част от времето си в двореца Уиндсор, откакто здравословното му положение не разрешава по-свободно пътешестване.

Официалното признание на двореца става благодарение на Джордж IV, който подкрепя освен културното развиване на Лондон, само че и влага извънредно доста в архитектурата на града. Неговата огромна фантазия е да остави завещание, с което да бъде запомнен. Дейността му не остава без рецензии, някои от най-големите съперници го назовават разсипник, само че и това може да се преживее.

Извикан е Джон Наш, който би трябвало да поправи Бъкингамския дом. Официалното кръщене и издигане до купата замък се случва през 1825 година Добавена е арка, подложен е тържествен вход, а години по-късно формалният ход е подложен от север в края на Парк Лейн. Джордж IV съумява да разкраси двореца с полезности от най-различни стадии на историята. Успява да закупи огромната маса на Наполеон, която в миналото е употребена от неговите генерали, събира специфичен порцеланов комплект, притежаван в миналото от Александър Велики и още доста други.

Сър Джон Соане също дава проекти за разкрасяване на двореца. Той показва на лондончани една версия на малко по-модерен Версай. Рисува красиви арки, колони и вътрешни дворове. С времето се прави една фасада, а по-късно и друга. Повечето промени се случват по време на ръководството на кралица Виктория. Нито Джордж IV или Уилям IV не са стъпвали в този замък. Уилям IV го получава на 5 май 1837 година и прекарва единствено няколко седмици в него, преди да почине. Кралица Виктория е първият монарх, който най-сетне живее в това място.

Тя го визия като своя формален дом. Там ще бъде хазаин на балове, ще приема специфични посетители и ще продължава да печели вниманието на хората към себе си. След брака с принц Албърт през 1840 година тя ще реалокира цялата си фамилия, до гибелта на принца през 1861 година В този интервал Бъкингамския замък губи своя сексапил и запада, никой не се грижи за него и потребността от поправки се вижда и от инцидентните минувачи.

От време на време и към края на живота си, кралица Виктория стартира да се появява. Принцеса Алис се появява един път на златния празник на кралица Виктория през 1887 година Вторият път, когато принцеса Алис ще участва в двореца ще е на сребърния празник на Елизабет II. Алис е внучка на Виктория, само че е извънредно млада, с цел да взе участие в процесията през 1887 година, само че участва на същата през 1977 година

Докато Виктория отсъства от двореца, някои други значими персони получават право да живеят там. През 1873 година Насеред-Дин, шахът на Персия ще отседне там. Неговите странни привички включват хранене на всички места другаде, само че не и на масата за хранене. Неговото печено агнешко се употребява непосредствено на пода, а в един миг даже провежда боксов мач в градината. Твърди се и до през днешния ден, че в градината е заровен един от неговите прислужници.

По време на ръководството на Едуард VII, палатът най-сетне получава и своята бална зала, както и вечерни зали. Едва през 1920 година стартира да се приготвя за посрещането на новите владетели. Добавя се даже частен апартамент за тях. По време на Първата Световна война, Джордж V и кралица Мери ще прекарат цялото си време в Бъкингам. Те избират да са покрай своите хора. По това време се доставят и порцеланови принадлежности, прибавя се изложба с картини и в избрани дни от годината е отворена за гости. Джордж V ще направи стая за новото си занимание – колекциониране на марки. Разполага с към 250 000 марки до 1936 година

Едуард VIII няма да се усеща доста добре в този палат и ще е документирано, че е прекарал единствено няколко вечери. Джордж VI ще го трансформира в квартира за идващия световен спор, само че ще остане там даже и след бомбардировките. Бъкингам е бил удрян няколко пъти тежко. Именно тази постройка изиграва и голяма роля след успеха. Смята се за знак на страната, а кралското семейство афишира точно там края на един дълъг призрачен сън в компанията на Уинстън Чърчил.

От 1952 година Бъкингамския замък се счита за формалното седалище на Елизабет II. Гостите могат да прекрачат прага единствено с покана, само че това се трансформира по време на нейното ръководство. В избрани дни, дворецът посреща гости, които могат да видят кралската колесница, конюшня, расовите коне, даже учебното заведение за езда. Това е част от главните фамилни занимания на кралската фамилия. Кралската изложба отваря порти за първи път през 1962 година и разкрива една изключително богата сбирка.

Кралицата отваря и стаи за гости от 1993 година През ноември предходната година, избухва пожар в замъка Уиндсор и откакто кралицата няма правото публично да заплаща за пожара, взема решение да даде една от кралските резиденции чартърен. По този метод, до момента в който лятото се прекарва на друго място, посетители могат да отсядат и да употребяват двореца като хотел. Резултатът е към 70% от събраните доходи да отидат за корекция на другия палат.

Посетителите даже могат да участват на формалните банкети. След запълването на тази финансова дупка, кралицата се връща и продължава да употребява двореца като съществена квартира. Важното е, че дворецът резервира английското завещание, тъкмо както е Белия дом. Не е изненада, че в предишното е бил цел на германците, тъй като без този знак, британците най-вероятно нямаше да устоят толкоз дълго. Навлизаме в ново време, в което този исторически паметник  ще би трябвало да посрещне идващия властник. Крал Чарлз III има доста висока летва пред себе си.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР