Багдад. Иракската полиция използва сълзотворен газ, водно оръдие и жив

...
Багдад. Иракската полиция използва сълзотворен газ, водно оръдие и жив
Коментари Харесай

Reuters: Иракската полиция откри стрелба за разпръсване на демонстранти в Багдад

Багдад. Иракската полиция употребява сълзотворен газ, водно оръдие и жив огън, с цел да разпръсне стачкуващите в Багдад, вследствие на което пострадаха няколко души, предава Reuters , като добавя, че хиляди иракчани се събраха на митинг против безработицата, и корупцията в държавното управление.
Първоначално полицията откри огън във въздуха и не беше ясно дали по-късно е стреляла в тълпата, само че кореспонденти на организацията оповестяват за ранени, които са кървяли. На място са пристигнали коли за спешна помощ, които да транспортират потърпевшите.
Протестиращите са към 3000 души. Те са се пробвали дапреминат през мост, водещ към укрепената така наречен зелена зона в Багдад, в която се обитават държавни здания и задгранични посолства.
Силите за сигурност, блокирали пътищата, използваха зашеметяващи гранати и водни оръдия, с цел да отхвърлен стачкуващите. Протестиращите отхвърлиха да изоставен, след което силите за сигурност откриха огън.
Масовите митинги в Ирак започнаха предходната година, като за пръв път избухнаха в южната част на страната, сърцето на шиитското болшинство. Стигаше се до конфликти сред силите за сигурност и протестиращите, ядосани от сриващата се инфраструктура, честите спирания на тока и необятно публикуваната корупция.
Богатията на нефт Ирак страда от десетилетия поради ръководството на Саддам Хюсеин и глобите на Организация на обединените нации, нашествието на Съединени американски щати през 2003 година, гражданската война, която тя отприщи, и битката против „ Ислямска страна “, която беше оповестена за извоювана през 2017 година

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР