Бъдещата управленска коалиция вече се пече на високи обороти. Започна

...
Бъдещата управленска коалиция вече се пече на високи обороти. Започна
Коментари Харесай

ПП и партньори пишат "германски" пакт за управление

Бъдещата управническа коалиция към този момент се " пече " на високи обороти. Започна се с 18 секторни работни групи, които в границите на пет работни дни да отсеят това, което ги събира, от това, което ги разделя, с цел да може на финала да се роди стратегия за идните 4 години. Лидерите на " Продължаваме промяната " са безапелационни, че работят за цялостен мандат. " Затова, в случай че би трябвало, ще подготвим детайлно съдружно съглашение от 800 страници като в Германия ", съобщи Асен Василев.  Той има поради завършилото към този момент немско съглашение за съдружното държавно управление на Меркел, трипартийният кабинет, който ще встъпи в служба в Берлин, показа в сряда стратегия от 177 страници.

Това, че Политическа партия съумяха да съберат на една партньорска маса довчерашни антагонисти като Българска социалистическа партия и " Демократична България ", единствено по себе си е удивително. Но сложното следва – добиване на общото кратно от четири визии за ръководство на прекомерно разнообразни политически сили. При това полемиките в работните групи родиха изненади - по някои въпроси " Има такъв народ " бяха по-десни от Демократична България, а по други БСП и демократите звучаха като съидейници.

В Българска социалистическа партия безспорно са " пораснали " - цели за левицата са икономическият напредък, нововъведенията и  повишението на приходите и нововъведенията, изясни Димитър Данчев. Това е постижимо чрез поощряване на вложенията и на износа, битка с корупцията, поддръжка на дребния и междинния бизнес, нововъведения, положително ръководство на държавните сдружения, уточни Данчев в работната група по стопанска система. Звучи отлично, същото желаят и другите три партии. Но следва да забележим по какъв начин ще стане това. Защото доскоро и ГЕРБ говореха същото, а знаем резултатите. 

И четирите партии заявяват предпочитание за

 

минимизиране на корупцията

 

(това е мярка за прекъсване на бюджетни течове за поне 10 милиарда лв., настояват и леви, и десни). Всички в четворката са уверени, че би трябвало да се защитят семействата и компаниите, които закъсват поради растящите цени - на ток и на горива, на храна и отопление, на първични материали и материали. Но по какъв начин - тук към този момент стартира разделянето. Българска социалистическа партия желае да се понижи Данък добавена стойност за електрическата енергия, с цел да се потисне цената за бита. Но " Продължаваме промяната " са категорични  - ставки няма да се пипат, налозите не трябва да са форма на обществено подкрепяне. 

Наборът от вероятни ограничения включва още: опция в очертаващата се тежка зима закъсалите семейства да получат разсрочване на сметките за ток (и за парно); КЕВР да отсрочи най-малко с половин година актуализацията на цените за бита, които без подобен мораториум ще скочат с двуцифрени проценти от 1 януари; в случай че няма " заледяване " на цените, да се плануват увеличени по мярка и обсег помощи за фамилиите с по-ниски приходи и така нататък Чу се и концепция семействата под прага на беднотия да получават даром до 200 киловатчаса ток месечно. В работната група по енергетика по този начин и не стигнаха до единно решение. А до Нова година остава единствено месец... 

Още по-сложна се оказа тематиката за

 

подкрепяне на бизнеса поради ценовата стихия в енергетиката

 

И тук пътищата са доста - от ограничение на износа на ток, което да потисне цените, до въвеждане на типови контракти за дисциплиниране на търговците. Повечето договарящи считат, че би трябвало да се продължат обезщетенията за компаниите -  110 лв. (или повече) на потребен мегаватчас. Но за какво на калпак, попита Трайчо Трайков от ДБ. Металургичните комбинати да вземем за пример нямат потребност от подкрепяне - да, те са огромни консуматори на електрическа енергия, само че елементарно си избиват порасналите разноски, като вдигат цените на продукцията - металите сега също са в листата на стремглаво поскъпващите артикули. 

Българска социалистическа партия счита, че за да се обезпечат пари за подкрепяне на ощетените от рекордно скъпия ток, могат да се изземат свръхпечалбите освен на АЕЦ " Козлодуй ", а на всички производители на електрическа енергия. Румен Овчаров посочи, че става дума не за изземане, а за облагане на свръхпечалбите. Иван Хиновски от Има Такъв Народ реагира остро: " Няма такова разбиране свръхпечалба ".  " Значи не желаете да обложим американските централи, Ковачки и ръководителя на Движение за права и свободи?! ", учуди се Овчаров. Неочаквано рамо му даде Трайчо Трайков от Демократична България, който изясни, че има сходни практики в Европейски Съюз, да вземем за пример в Испания.

 

Откриваме топлата вода

 

Много си проличава, че на бъдещите ръководещи им липсва бекграунд. Работната група по енергетика да вземем за пример се сплоти към точка, предвиждаща да се работи за разширяване на газохранилището в Чирен. Всъщност по този план се работи от дълго време, въпреки и постепенно. Наскоро служебното държавно управление го призна за обект с европейско значение, а в сряда от Брюксел пристигна новината, че за Чирен ще има безплатно финансиране.  

Асен Василев предложи да се направи картиране на всички геотермални източници, които могат да се употребяват за произвеждане на сила. Карта има, изясни по-вещ в тематиката член на групата. Въпросът е за какво няма опашка от вложители, искащи да добиват ток или топлота от недрата на земята. Оказа се, че една от пречките е високата такса за прилагане - като за бутилиране на минерална вода, което е неуместно. 

От Има Такъв Народ имат отлично предложение - да се постави предел за газопроводите, тъй че един снабдител да не може да резервира над 50% от потенциала за себе си. За жал това мъчно ще се приложи за злощастния " Балкански поток " - с помощта на държавното управление на ГЕРБ    " Газпром "  си резервира правото да цялостни съвсем напълно тръбата за години напред.

А какво ще вършим с нуклеарните мощности? Най-вече с плана в Белене? В работната група се разбра, че всички в съдружната четворка са го отписали - без Българска социалистическа партия. Но даже социалистите са сдържани в поддръжката, а дългогодишният червен народен представител Таско Ерменков, който нормално е войнствено надъхан, самичък предложи да не се цитира съответно АЕЦ " Белене ", а в съдружното съглашение да се запише, че е въпрос на разбор къде и какви нуклеарни мощности да се строят. Останалите партии виждат бъдещето в нови мощности в Козлодуй и в дребни модулни реактори. " Площадката в Белене е съвършена за създаване на цех за водород ", разгласи Иван Хиновски от Има Такъв Народ.  

 

В името на мира и разбирателството 

Ще се вършат разбори и тактики за ток, топлоенергия, ВЕИ, за разлъка с въглищата, а всички в държавната енергетика - от БЕХ, НЕК и ЕСО до " Булгаргаз " и електроборсата, ще бъдат одитирани и ревизирани, одобри отрасловата работна група. Коалиционните сътрудници и в другите работни групи подходиха по противоречивите въпроси по същия " еластичен " метод -  в работните документи вписаха, че би трябвало да се направи разбор. С други думи - съответни решения няма.  

Работните групи по стопанска система и енергетика засегнаха тематиката " приватизация " - страхливо, поради сериозните разминавания сред четирите политически сили. Съгласиха се, че ББР най-малко към този момент ще си остане държавна, а за вероятно привличане на частни вложения в предприятията от енергетиката може да се мисли след тяхното излекуване.

Част от предложенията, оживено обсъждани в работните групи, са за

 

преструктуриране на ведомства

 

Например нововъведенията и (парите за тях да минат от Министерски съвет към Министерството на стопанската система, АПИ да се реалокира от Министерство на регионалното развитие към транспортното министерство, зелените политики да бъдат съсредоточени в ръцете на предстоящ нов вицепремиер - по климата,  МТСП да стане министерство единствено на обществената политика, а " трудът " да отиде в икономическото ведомство и така нататък Но дългогодишният опит на България в този тип " промени " е скръбен. Достатъчно е да си напомним драмите с ресора туризъм, който в зората на демокрацията бе поверен на непретенциозен комитет, след това заради особената си значителност порасна до организация, а сетне се издигна в министерство. Това йерархично издигане по никакъв метод не оказа помощ. Проблемът не е в ранга, а в  качеството на ръководителите и в общата икономическа среда. Подобни безплодни трансформации претърпя и АПИ - преди доста години имахме Главно ръководство " Пътища ", след това мястото на ГУП бе заето от фонд  " Пътна инфаструктура ", а след него се роди АПИ (която по някое време бе и НАПИ, тоест национална). Историята помни раждането на Министерство на административната промяна и безславния му залез. Има и свеж образец от близкото минало - основаването на специфична организация, която да се грижи за пътната сигурност.  Какви са изгодите от нея, няма потребност от коментар.

Политическа партия и сътрудниците им имат прекомерно доста други значими каузи, освен това нетърпящи отсрочване, и е добре да се концентрират върху тях. Мотото на " Продължаваме промяната " е нулева корупция - в този момент остава " единствено " да го претворят в каузи. И в битката с покварата, и в битката с бедността обаче

 

въпросът на въпросите е по какъв начин,

 

какви да са механизмите и съответните ограничения. Партиите от новия управнически формат явно се нуждаят от гратисен интервал, с цел да влязат в проблематиката и да намерят решенията. Мнозина от депутатите им са " първа годишна продукция ", без политически опит, и занапред ще се учат. А време няма - Ковид-19 и ценовият призрачен сън желаят мъдри решения и бързи реакции.

Германия е любимият образец на тандема Петков-Василев, но България е необикновен случай. Който и да пристигна на власт в Германия, получава богата и подредена страна с работещи правила и институции. У нас новите ръководещи получават наследството на ГЕРБ и дългата ръка на Движение за права и свободи. В резултат на това, преди да ръководят и надграждат, първо би трябвало да чистят и разтребват. И  да се учат. 

Заседанията на работните групи демонстрираха, че има тежки разминавания сред партиите и по стратегически въпроси, и по съответни ограничения. По тях финалните решения ще се вземат на равнище " водачи ".  По силата на логиката това значи, че тежката дума ще имат двамата " основни договарящи " - Кирил Петков и Асен Василев. Причината е елементарна - в случай че желаят да има устойчиво държавно управление, по-малките съдружни сътрудници просто би трябвало да оставят Политическа партия да поеме политическата отговорност за тежките и противоречивите решения, тъй като е ясно, че по някои тематики консенсус не може да има. 

...........................................................................................

 

Гешев и Цацаров на мушката 

Премахването на Иван Гешев от поста основен прокурор, смяната на пълномощията на основния прокурор, закриване на профилираните съдилища и прокуратури, както и промяна в антикорупционната комисия КПКОНПИ, са съществени задания в сектор  " Правосъдие ", съгласиха се участниците в тематичната работна група.  " Надявам се Гешев да си даде самичък оставката и този проблем да се свърши от единствено себе си, човек би трябвало да знае по кое време да се отдръпна ", разяснява водачът на Политическа партия Кирил Петков. Оказа се, че в тази област четирите партии нямат радикални разминавания. Но остана въпросът по какъв начин ще бъдат направени измененията. Според договарящите спецправосъдието и КПКОНПИ може да се реформират още в първите 100 дни на новия парламент.

Има единогласие, че е необходим правосъден надзор върху прокурорските актове, с които се отхвърля формиране на досъдебно произвеждане. Стана дума и за промяна в регулаторните органи, " тъй че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да работят в публичен интерес "   - да се извадят от политическата настойчивост, да се ограничи броят на мандатите в тях.  

" Продължаваме промяната " оферират да има специфична парламентарна комисия за борба с корупцията. Една от нейните задания ще е да ревизира има ли системно неизпълнение на отговорностите от страна на управлението на КПКОНПИ.  Това би било съображение за премахване на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. 

 

Споровете за здравните промени се заобикалят

 

Противно на упованията в работна група по опазване на здравето остри сблъсъци за ваксинацията и за противоепидемичните ограничения нямаше. Големите разлики по обособени основни въпроси - най-много сред Българска социалистическа партия и Демократична България, бяха замаскирани с по-общи формулировки, само че е ясно, че занапред ще има огромни разногласия. Дискусията остави впечатление, че „ Продължаваме промяната “ ще остави ресора на съдружните сътрудници. Те прибягнаха към специалист „ назаем “, който да изложи вижданията им в бранша – председателя на БЛС Иван Маджаров. Вече се заприказва, че Георги Михайлов от Българска социалистическа партия ще стане здравен министър. 
От „ Продължаваме промяната “ не влязоха в елементи по тематиката коронавирус ограничения с аргумента, че по тематиката очевидно царува единодушие. Въпросът за зеления документ напълно бе заобиколен. Очаквано партиите се сплотиха, че имунизацията ще остане доброволна, само че ще има разяснителна акция, ще се образуват и повече мобилни екипи. Тепърва предстоят и нови разбори за действителната заболеваемост. 
На пръв взор има консенсус по потребността от промяна на незабавната помощ, повече профилактика, акцент върху подценени браншове като детско здраве, дентални грижи, палиативни грижи, електронно опазване на здравето. Консенсус има и за потребността от смяна в модела на финансиране, само че детайлите се разграничават. Всички партии желаят унищожаване или ограничение на доплащането от страна на пациентите и промяна на финансирането през клинични пътеки. Всички желаят повече грижа за кадрите и по-справедливо възнаграждение. 
Но кой да е моделът на здравната система? От ИТН и Българска социалистическа партия упорстват лечебните заведения да не са търговски сдружения. Но какво да са, няма конкретика. ДБ предлага напълно различен метод  – разбор за потребността от всяка болница и „ смислена приватизация “ на обособени заведения. Там не имат вяра, че смяната в статута ще реши въпроса с разхищенията на средства, а от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ упорстват, че смяната на статута е основна. От ПП настояват първо да се обясни по какъв начин ще се промени моделът на финансиране. 
Има Такъв Народ иска демонополизация на НЗОК и въвеждане на разнообразни типове осигурителни пакети. В последна сметка се одобри решение промяната на здравната система да се остави за по-късен стадий, след правене на разбор. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР