Бъдещата центристка група в Европейския парламент вече не трябва да

...
Бъдещата центристка група в Европейския парламент вече не трябва да
Коментари Харесай

Защо центристите в Европарламента са готови да се откажат от думата "либерален" в името си

Бъдещата центристка група в Европейския парламент към този момент не би трябвало да се назовава " демократична ". А това може да я наклони повече наляво, написа EurActiv.

Премахването на думата " демократичен " е авансово изискване за привличането на членовете на партията на френския президент Еманюел Макрон. Сегашният ръководител на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад неотдавна призна това в изявление за " Фигаро ".

Изискването на французите не е просто суетност. Във Франция, както и в Южна Европа, където новата група се надява да подписва съюзи с по-леви партии, либерализмът бива подложен на критика в пресата, а в тамошните езици терминът в действителност има стопански подтекст.

Морална стойност на север, икономическа на юг

Европейските институции постоянно биват упреквани, че са " ултра демократични " и че жертват общественото развиване в интерес на пазарната стопанска система. Маастрихтският контракт и правилото, че бюджетният недостиг не би трябвало да надвишава 3% от Брутният вътрешен продукт биват демонизирани. Дори и Франция да съблюдава тези критерии, те са упреквани за всички несгоди. Французите имат слаб интерес към споразуменията за свободна търговия. А обезпечаването на финансова поддръжка и данъчни облекчения след рецесията с " жълтите жилетки " демонстрира, че хората на Макрон утвърждават държавната интервенция.

Приемането на смяната от сегашните членове на групата обаче е внимателен въпрос, тъй като терминът " демократичен " е надълбоко затвърден за някои от тях. Особено в Скандинавия и Холандия, където няма същото значение, тъй като се отнася до демократични полезности и свободна търговия. Защитниците му споделят, че либерализмът е ясна стратегия, способна да се изправи против " нелибеализма ", защитаван изключително в Унгария, където министър председателят Виктор Орбан приказва за " нелиберална народна власт ".

Разширяване на групата наляво

Изоставянето на термина " демократичен " цели и да размекне клонящите по-наляво европейци, които са привлечени от Макрон. Генералният секретар на партията на президента " Република, напред " Станислас Герини при започване на май се срещна с италианската Демократическа партия, дълготраен член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Португалският министър председател, социалистът Антонио Коща, също поддържа листата на Макрон, което обаче не му попречи на идващия ден да похвали Франс Тимерманс, претендентът на социалистите за ръководител на Европейската комисия.

Италианската и португалската партии затова наподобяват по-отворени към съдействие или даже към сформирането на коалиция, в сравнение с към концепцията за присъединение към нова центристка група.

Германските Зелени също са измежду задачите на прогресивния алианс. Те се чака да имат повече от 20 евродепутатите в бъдещия Европейски парламент.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (374)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР