Азербайджан заяви, че е започнал антитерористични операции в Нагорни Карабах.

...
Азербайджан заяви, че е започнал антитерористични операции в Нагорни Карабах.
Коментари Харесай

Напрежение в Кавказ: Азербайджан започна военна операция в Нагорни Карабах

Азербайджан съобщи, че е почнал " антитерористични интервенции " в Нагорни Карабах . Това се случва съвсем три години откакто влезе във война с Армения за противоречивия планински район .

Съобщението пристигна след месеци на растящо напрежение сред кавказките врагове и часове откакто Баку заяви, че шестима азербайджанци са били убити от детонации на мини в Карабах, обвинявайки арменските сепаратисти.

„ В района са подхванати локализирани антитерористични ограничения “, сподели министерството на защитата на Баку, добавяйки, че употребява „ високоточни оръжия на фронтовата линия и в дълбочина като част от интервенциите “.

Армения и Азербайджан бяха вкарани в десетилетен спор за Карабах, влизайки във война през 90-те и през 2020 година

Отцепилият се район, обитаем най-вече с арменци, е интернационално приет като част от Азербайджан.

Баку цитира " систематичен обстрел " на азербайджански позиции от арменски сепаратисти в Карабах, както и " продължаващото миниране на нашите територии " и упрекна Ереван в струпване на войски.

Азербайджан сподели, че е „ неведнъж предупреждавал “ за това, което назовава нарушавания на контрактуваното с посредничеството на Русия помирение, което постави завършек на войната сред съседите през 2020 година, наричайки ги „ сериозен източник на опасност за мира и стабилността в района “.

Баку съобщи, че желае да " потисне широкомащабни провокации " в Карабах. Неговите цели също по този начин включват „ разоръжаване и евакуиране на арменските въоръжени сили от нашите територии “ и „ сигурността на цивилното население “, което се връща на териториите, които си върна през 2020 година

Часове по-рано Баку заяви, че четирима служители на реда и двама цивилни са били убити при детонации на мини, проведени от " арменски сепаратистки групи ".

Експлозии бяха чути в крепостта на арменските сепаратисти Степанакерт в отцепническия район, сподели кореспондент на AFP.

„ Тук стартира всеобщ обстрел “, сподели в Telegram Руен Варданян, някогашен държавен министър на Карабах.

Баку съобщи, че е уведомил Русия и Турция за военни дейности, които прави в Карабах. Арменските сепаратисти споделят, че градовете в Карабах са „ подложени на натоварен обстрел “

Арменските сепаратисти оповестиха, че градовете в Карабах са „ подложени на натоварен обстрел “

Русия твърди, че е в контакт с азербайджанските управляващи по отношение на интервенциите, като прикани двете страни да съблюдават съглашението за помирение в Карабах.

В шестседмична война през 2020 година Азербайджан си възвърна контрола над джобовете на Карабах с боеве, приключили с спокойно съглашение с посредничеството на Русия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР