Азербайджан започна нова „антитерористична“ офанзива в Нагорни Карабах

...
Азербайджан започна това, което нарече антитерористични дейности“ в отцепилия се
Коментари Харесай

Азербайджан започна това, което нарече „антитерористични дейности“ в отцепилия се регион Нагорни Карабах, каза неговият министър на отбраната, подчертавайки, че офанзивата ще е само насочена военни структури.

„В региона започнаха антитерористични дейности от местен характер, за да се осигури и възстанови конституционната структура на Република Азербайджан“, се казва в изявление на министерството на отбраната, публикувано във вторник.

„Като част от мерките позициите на фронтовата линия и дълбоките, дълготрайни огневи точки на подразделенията на въоръжените сили на Армения, както и бойни средства и военни съоръжения, се обезвреждат с високоточно оръжие“, се казва в него. добавен.

Репортер на AFP каза, че експлозии са били чути във фактическата столица на региона, известна като Степанакерт на арменците и Ханкенди на азербайджански.

Изявлението дойде няколко часа, след като министерството на външните работи на страната съобщи, че най-малко шестима души са загинали при две различни катастрофи в азербайджанския квартал Ходжавад, за които се твърди, че се дължат на противопехотни мини, поставени от силите за сигурност на Армения.

Регионът отдавна е в центъра на напрежението между Азербайджан и Армения, което доведе до две войни за контрол над него. Към днешна дата регионът е международно признат като част от Азербайджан, но е населен предимно с етнически арменци.

Последният мащабен конфликт избухна през 2020 г. и продължи шест седмици преди примирието с посредничеството на Русия. Прекратяването на огъня накара Армения да отстъпи части от територия, която контролираше от 90-те години на миналия век.

Оттогава двете страни не успяха да постигнат трайно мирно споразумение въпреки посредническите усилия на Европейския съюз, Съединените щати и Русия.

Армения обвини Азербайджан, че е причинил продължила месеци хуманитарна криза в Нагорни Карабах, след като миналата година Баку блокира единствения път, свързващ планинския регион с Армения. Нарича се Лачинския коридор и руските миротворци го охраняват.

В понеделник камиони, натоварени с хуманитарна помощ, влязоха в Нагорни Карабах, след като арменските сепаратисти и централното правителство се съгласиха да използват пътища, свързващи страната с Армения и Азербайджан, според Баку.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР