Азербайджан и Европейската комисия подписаха в понеделник меморандум за разбирателство

...
Азербайджан и Европейската комисия подписаха в понеделник меморандум за разбирателство
Коментари Харесай

Баку и ЕК се разбраха за удвояване на азерските доставки за Европа

Азербайджан и Европейската комисия подписаха в понеделник меморандум за съгласие в газовата сфера, който планува удвояване на доставките на азерски газ за Европа по Южния газов кулоар от сегашните 10 милиарда куб. м на 20 милиарда до 2027 година Още от идната година упованията са вносът на каспийски газ за Европа да се вдигне от сегашните 8 милиарда куб. м на 12 милиарда куб. м. Ще се работи за потребление на офшорния капацитет на Азербайджан за произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници, а Баку ще се включи към Глобалното заричане за понижаване на метановите излъчвания.

Парафирането на документа стана по време на посещаване на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Баку, където се срещна с азерския президент Илхам Алиев.

В момента по Южния газов кулоар, тръгващ от азерското находище в Каспийско море " Шах Дениз ІІ ", през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания до Италия се транспортират общо 16 милиарда куб. м годишно. От тях 6 милиарда куб. м остават в Турция, по 1 милиарда куб са предопределени за Гърция и България, а 8 милиарда куб. м стигат до Италия и за предопределени за европейския пазар. Отделните сегменти на оборудването са Южнокавказкият водопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). Плановете още при въвеждането в употреба на Южния газов кулоар бяха за повдигане на потенциала му зо 31 милиарда куб. м, което в този момент идва на дневен ред поради проблемите на Европа с съветските газови доставки на фона на войната в Украйна и решението на Брюксел за тяхната постепенна подмяна с други източници.

" Европейски Съюз се обръща към енергийни снабдители, на които може да се има доверие. Азербайджан е един от тях ", сподели Фон дер Лайен в Баку. Според нея сега, в който се доближат 12 милиарда куб. м озерски доставки годишно, ще се приключи зависимостта от Русия.

" С днешния меморандум за съгласие се ангажираме да разтеглим Южния газов кулоар, да удвоим доставките от Азербайджан за Европейски Съюз. Това е добра вест за нашите доставки тази зима и след нея ", сподели фон дер Лайен.

Тя уточни, че Европейски Съюз има интерес за създаване на газови връзки нататък в Азия, както и че домакините ѝ имат " извънреден капацитет за възобновима сила ". Днес се ангажираме за ново партньорство в тази сфера и понижаване на излъчванията от метан по цялата верига за доставки на газ, добави тя.

Друга тематика на меморандума са възобновимите енергийни източници. Азербайджан има голям капацитет в региона на възобновимата сила – по-специално в офшорната вятърна сила и зеления водород, съобщи фон дер Лайен. По думите ѝ в този момент се поставя основата за солидно съдействие в тази област и по този начин последователно Азербайджан ще се развие от снабдител на изкопаеми горива до доста благонадежден и значим сътрудник за възобновима сила на Европейския съюз.

" Нашият меморандум за съгласие дефинира задължения за понижаване на излъчванията на метан по цялата верига за доставка на газ ", съобщи още председателката на Европейска комисия.

С Алиев са били разисквани и комерсиалните взаимоотношения на Брюксел и Баку. По думите на фон дер Лайен Европейска комисия влага 60 милиона евро от еврофондовете в Азербайджан до 2024 година " Икономическият и капиталов проект има капацитета да активизира до 2 милиарда евро спомагателни вложения. Той към този момент работи, като поддържа към 25 000 азербайджански дребни и междинни компании и трансформира пристанището на Баку в резистентен транспортен център ", показва фон дер Лайен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР