Азербайджан и Армения си размениха нови обвинения в неделя заради

...
Азербайджан и Армения си размениха нови обвинения в неделя заради
Коментари Харесай

Назрява ново напрежение между Азербайджан и Армения заради Нагорни Карабах

Азербайджан и Армения си размениха нови обвинявания в неделя поради хипотетични военни доставки в сензитивен регион Нагорни Карабах към общата граница на двете кавказки страни. Това оповестиха арменската и азербайджанската работа на Радио Свободна Европа (RFE/RL).

" Замразеният спор " сред двете страни избухна бурно през 2020 година в интензивни боеве, които продължиха шест седмици преди прекратяването на огъня с посредничеството на Русия. В резултат Армения и етническите арменци изгубиха контрола над елементи от Нагорни Карабах и седем прилежащи области.

, когато на границата сред двете страни починаха четирима арменски бойци и трима азербайджански.

Липсата на хранителни артикули в Нагорни Карабах се изостря поради нередовни доставки, а цените на храните и другите артикули се покачиха доста.

В неделя азербайджанската гранична работа упрекна арменската страна в прекачване на " продължаващи военни доставки от Армения към Нагорни Карабах ". Ерерван неведнъж отхвърля това изказване.

Армения от своя страна упрекна Азербайджан, че търси предлог за уединяване на карабахските арменци.

Етническите арменски водачи в Нагорни Карабах също упрекнаха Баку в нарушение на изискванията на контрактуваното с посредничеството на Москва съглашение за преустановяване на огъня от 2020 година Според него пътят, минаващ през зоната с широчина пет километра, известна като Лачинския кулоар, би трябвало да бъде под контрола на съветски миротворци.

Последният случай идва ден откакто Министерството на защитата на Азербайджан заяви, че трима азербайджански военнослужещи са били ранени, откакто автомобилът им е бил взривен от мина, за която се допуска, че е доставена от Армения.

В друго изказване министерството твърди, че съветските миротворци, контролиращи региона, още веднъж са помогнали на арменците да транспортират " военни товари " от Армения до Нагорни Карабах през пътя Лачин. Армения отхвърли и двете обвинявания.

Пред Народното събрание по-рано тази седмица арменският министър председател Никол Пашинян сподели, че Армения признава териториалната целокупност на Азербайджан и е подготвена да подпише подобаващ кротичък контракт с Баку.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР