Заради национална стачка днес спират фериботи, влакове и автобуси, хеликоптери

...
Заради национална стачка днес спират фериботи, влакове и автобуси, хеликоптери
Коментари Харесай

Гърция глобява търговци за фиктивни намаления

Заради национална стачка през днешния ден стопират фериботи, влакове и рейсове, хеликоптери наблюдават трафика, постановат високи санкции
Трафикът по граничните пунктове е усложнен

От седмица в Гърция финансови екипи ревизират комерсиалните магазини за качество и цени на стоките. Няколко търговски вериги към този момент са санкционирани с 1,5 милиона евро за фиктивни понижения и доста високи цени на артикули от първа нужда.
По време на празниците магазините в Гърция няма да работят в деня на Великден - 5 май, както и в понеделник и вторник, които са почивни дни в страната.

Бензинът в Гърция коства към 2 евро. Ако изберем за отмора по-близките дестинации в Северна Гърция, отиване и връщане с автомобил със междинен разход на дизел или бензин превозът ще ни коства към 200-250 лева

Остават броени дни до Великден и пазара в Гърция е на празнични обороти.

Българските туристи могат да се възползват в гръцките магазини от тазгодишната “Великденска кошница ”, която съдържа избрани категории храни, които са на цени по-ниски по отношение на 2023 година Всички храни, на които е натрапен таван цените са маркирани със специфичен етикет на рафта в магазина.

Цената на агнешкото в супермаркетите е на същите равнища като предходната година, т. е. малко под 10 евро за кг. Цените на козунаците остават непроменени по отношение на 2023 година, а цените на яйца и сирене са намалели.

Трафикът в супермаркетите се усилва, а проницателните туристи употребяват комбинирано “Битова кошница ”, “Постна кошница ” и “Великденска кошница ”, с цел да провеждат в точния момент своята празнична софра в Гърция.

Сандвичи и гирос вървят към 2-3 евро според от района. Гръцката салата коства към 6-9 евро, главно ядене в ресторант сред 8-12 евро. Безалкохолно 1,80 евро, бутилираната вода варира сред 1-2 евро, бирата към 4,00 евро. В Гърция, разноските за бързо хранене варират към 18 BGN (9.00 EUR) за McMeal в McDonalds или BurgerKing (или сходна комбинирана храна), и 5.30 BGN (2.70 EUR) за чийзбургер. За феновете на кафето-капучино е 6.50 BGN (3.30 EUR) и еспресо 4.50 BGN (2.30 EUR).

Причината за нарастването на напитките е новият налог от 24%, в случай че консумираме в заведение и 13% за у дома. Кафето и чаят остават с 13% налог до юни тази година.

Цените в локалните магазини обаче са доста по-ниски от тези в заведенията за хранене. Бутилирана вода се намира и на 30 цента, бутилка вино от междинен клас коства под 10 евро, а кг сирене е към 8 евро.

От тази година в Гърция туристите ще заплащат нова такса настаняване на място, тъй като не се включва в пакетната цена. Нacтaнявaнeтo в xoтeл c eднa или двe звeзди щe ce тaкcyвa c 1,5 евро в допълнение нa лeглo. Гocтитe нa тpизвeздни кoмплeкcи щe плaщaт пo 3 евро от горната страна нa нoщyвкa, a лyкc oт чeтиpи звeзди щe cтpyвa дoпълнитeлни 7 евро нa вeчep.

Българските туристи всеобщо пътуват за Гърция по празниците и трафика по граничните пунктове към този момент е мощно усложнен. За да се облекчи пътната конюнктура е неразрешено придвижването на тирове по първокласните пътища на страната по време на великденските празници.

Трафикът се следи и с хеликоптери. Екипи на Пътна полиция наблюдават за нарушавания, постановат се високи санкции. Масови са инспекциите за приложимост на алкохол, както и за редовност на колите.

Международният ден на труда в Гърция по традиция се отбелязва със стачка. Фериботи, влакове и рейсове стопират работа за 24 часа, затварят и магазините.

От среднощ на 1 май моряците блокираха пристанищата. Железничарите стопираха придвижването на влакове по главните посоки, като през днешния ден (1 май) няма да се движи нито един трен. Градският превоз също не работи. Няма смяна само в полетите от и до Гърция. Част от магазините остават затворени, само че кафета и заведения за хранене са отворени. Полицията стопира придвижването в градове, където се организират манифестации в отбрана правата на служащите.

Туристите, които пътуват към островите остават да чакат по пристанища и чакални за презаверяване на билети и вярата, че ще стигнат допустимо най-скоро до дестинацията за която пътуват.

Освен с липса на превоз, Гърция посреща туристите и със повишени цени в заведения за хранене и търговски обекти за бързо хранене.

Плащат по 60-70 евро на нощ за апартамент чартърен
Нашенци нападат Бяло море за празниците
Светлана Василева, 
Труд news, Благоевград



Хиляди са българите, които ще пътуват до Северна Гърция за празниците. Някои са слели дните от 1 май до 6-и май, с вярата да създадат и първата си морска почивка. Съседите ни откриват публично сезона на 1 май, само че цените са към момента ниски. Масовите жилища стартират от 60 до 70 евро на човек нощувка. Къщите вървят по 90 евро за вечер, а в тях могат да се настанят най-малко 4 души.

Плажовете са към този момент почистени, шезлонгите подредени. Някои са към момента безвъзмездни, само че други са сложили цени на шезлонги и чадър -около 4 евро общо. Все още е годна и офертата -консумация на кафе против през целия ден лежане на шезлонг и чадър. Кафето е от 3 евро нагоре съгласно екстрите, а водата е безвъзмездна. В заведенията за хранене цените са преференциални и един обяд за четирима излиза сред 40 или 50 евро.

Много от нашенци се снабдиха през последните години с парцели на Халкидики - студия, жилища и дребни хотелчета. Базите им към този момент се дават чартърен като всеобщата цена е 100 евро за нощувка в деен сезон.

Очаква се и трафикът през ГКПП-Кулата да е засилен. Но пътуващите споделят, че и опашките не ги плашат единствено и единствено да идат на Бяло море.

Данни на Института за разбори и оценки в туризма
Един милион потеглят на път, слели отпуск и почивка
Цивилни служители на реда наблюдават за реда

Близо 1 милион българи се чака да тръгнат на път за празниците. Това сочат данните на Института за разбори и оценки в туризма. Въпреки че 2 май е работен ден доста хора са слели почивните дни към 1 май и Великден, изключително откакто Велики четвъртък беше разгласен и за неучебен ден. И по този начин с малко отпуск им се натрупва сериозна поредност свободни дни.

Традиционно най-натоварено се чака да бъде придвижването на изходите на огромните градове и към курортите. Обикновено трафикът става призрачен сън по правите към морето и Автомагистрала “Струма ” към Гърция.

Създали сме нужната организация за сигурността на хората и опазването на публичния ред и управление трафика по главните пътни артерии, сподели Васил Паргов от “Охранителна полиция ” - Кюстендил.

Той посочи, че там, където има скупчване на хора, ще бъдат ситуирани и неуниформени чиновници, които да наблюдават за подозрително държание на жители.

Цените на нощувките стартират от 60 лева
Хотелите в Банско, Баня и Разлог смъкнаха цените


От няколко години Банско е целогодишен курорт.

Светлана Василева,
Труд news, Благоевград

Хотелите в Банско, спа-селото Баня и Разлог смъкнаха цените за Великденските празници и пуснаха преференциални ваучери и пакети. Желанието на хотелиерите и курортните общини е да се развият като целогодишни курорти, а освен да са известни като зимна дестинация. Затова и общините дружно с бизнеса са се постарали да приготвят и празнични стратегии. Ако туристите изберат спокойствието на планината, то цени има за всеки джоб.

Луксозните хотели оферират нощувки, които почват от 60 лв. на вечер с включена закуска и вечеря, само че при тридневен пакет. Масови са двудневните пакети по 90 лв. нощувката с Ол инклузив, джакузи, басейн и зона релакс.

Има и пакети за 2 дни с включени закуска, обяд, вечеря и алкохол за 138 лв., а за 3 дни цената е 158 лв. на човек.

В спа селото Баня цените са същите, в първокласните бази 4 дни с екстрите излиза 466 лв. на човек, оферират се и къщи за 9 души за четири дни общо 2800 лв., само че и там се намират евтини нощувки за по 50 лв.. И в Разлог оферират пакетни цени- за 2 нощувки, включващи закуска и празничен обяд- 138 лв. на човек, а пакет от 3 нощувки със закуска, вечеря и празничен обяд 191 лв. в хотел четири звезди.

В региона има развлечения по усета на всеки от езда до минерални басейни и планински преходи.

За Великден: До 150 лева дневно за СПА почивка на морето
Хотелите в курортите край Варна са цялостни за празниците


Хотелите на първа линия на Златни пясъци, които имат СПА-центрове, са цялостни за Великден. Изкупени са леглата и в Св. св. Константин и Елена, където басейните са с лековита минерална вода.

Даниела Фархи,
Труд news, Варна

От 100 до 150 лева дневно варират цените за почивка в курортите край Варна за идните празници. Офертите са за всичко включено в цената, а множеството включват и прилагане на басейни и СПА-центрове. Отворени са хотелите на първа линия на Златни пясъци и тези в Св. св. Константин и Елена, а места няма. Резервациите са главно за тридневни пакети. По традиция над 70% от гостите ще са румънци. Част от тях са цели семейства, които постоянно изкарват Великден край морето. Останалите са българи.

Плажовете във Варна и курортите още не са открити и по тях няма чадъри и шезлонги. Традиционно това стана към 24 май, когато водата се позатопли и дойдат първите проведени туристи по въздух. Въпреки прогнозите за дъждовно време по Великден анулирани резервации няма, защото гостите разчитат на СПА процедурите и опцията за освежаващи разходки край брега.

Цените в множеството обекти са като миналогодишните, на места има леко покачване от 5-10%, защото конкуренцията на Турция и Гърция е доста мощна, а там равнищата също са непокътнати, разяснява пред “Труд news ” съпредседателят на Варненската туристическа камара проф. Стоян Маринов. Според него и за дейния сезон съществено повишаване на ваканциите няма да има. След празниците отворените хотели няма да затварят и доникъде на юни в тях ще може да се почива преференциално, с до 30% по-евтино от пик сезона, доникъде на юни.

За идните празници предложения дават и заведенията за хранене във Варна. Предлагат се менюта за у дома, от които хората да избират. Печена агнешка плешка излиза към 25 лева за порция от 300 грама, агнешко с булгур и гъби - 22 лева, а цялостен печен пълнен заек - за 79 лева Има и предложения за печене на агне, обезпечено от клиента. Заведения го подготвят на муден огън, разфасовано на порции или пълнено против 120 лева Цените на козунаците варират от 10 до 20-25 лева съгласно пълнежа.

В празничните дни автомобилните туристи ще могат умерено да посетят и Варна, където Синята зона няма да работи. Безплатно ще е паркирането в центъра на града на 1, 3, 4, 5 и 6 май, само че на 2 май такси ще се дължат от 9 до 20 часа, оповестиха от общината.

Продължава проверката на служебните абонаменти
Пет дни гратис паркиране в синята зона на Пловдив


Пет дни водачите ще имат право да паркират гратис в синя зона в Пловдив. Такса няма да се заплаща на 1, 3, 4, 5 и 6-ти май.

Великденската почивка се прекъсва единствено за един ден - на 2 май, който е работен и тогава за престой в синя зона ще се заплаща по два лв. на час, както е по наредбата, одобрена с решение на Общинския съвет.

Дежурен паяк ще реалокира коли по сигнал, в случай че някой неизпълнителен лидер пречи на придвижването или е запушил гараж.

Над 2000 са местата в синя зона в Пловдив. В предприятието продължава проверката на служебните абонаменти за да не се позволяват случаи на гратис прилагане тук-там.

Градският превоз ще се движи в понижен състав. За празничните и почивните дни разписанията са разредени, както и всеки различен път. Това значи, че интервалите сред автобусите се усилват два пъти, по някои линии - даже три.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР