Азербайджан и Армения са постигнали напредък в решаването на хуманитарните

...
Азербайджан и Армения са постигнали напредък в решаването на хуманитарните
Коментари Харесай

Тройна среща. Сдобри ли Путин Армения и Азербайджан

Азербайджан и Армения са постигнали прогрес в решаването на филантропичните и стопански проблеми на Нагорни Карабах и Южен Кавказ.,

Това заяви съветският президент Владимир Путин след тристранната среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев и арменския министър председател Никол Пашинян, заяви " Фокус ". Руският водач подари на сътрудниците си маслинови клончета, направени от злато - знаци на мира и просперитета. По-късно Кремъл припомну, че маслината е „ благословено дърво в античните, еврейски, християнски и ислямски обичаи “.

ТАСС събра основните резултати от срещата, която продължи към три часа.

Делимитация и демаркация

До края на годината ще бъде основан механизъм за демаркация и делимитация на границата сред Армения и Азербайджан. Конкретните параметри на този механизъм към момента не са известни, само че процесът ще се реализира „ с консултативна помощ на Руската федерация по искане на страните “, се споделя в взаимно изказване на водачите след срещата.

Освен това, акцентира документът, страните " се споразумяха да подхващат стъпки за повишение равнището на непоклатимост и сигурност " на границата. Необходимостта това да стартира с демаркация и делимитация беше посочено по-специално от Пашинян.

Хуманитарни и стопански въпроси

Съвместното изказване не съдържа съответни съглашения за решение на хуманитарнитe и стопански въпроси. Според Путин обаче страните са постигнали забележителен прогрес по тези тематики, в това число деблокиране на транспортни коридори, както железопътни, по този начин и шосейни. По-късно, говорейки за транспортния проблем, той означи, че „ някои неща изискват спомагателна съгласуваност, само че те не са от фундаментално естество ”.

Вицепремиерите на Русия, Азербайджан и Армения, посочи президентът, ще се съберат в Москва идната седмица, с цел да разгласят решенията, контрактувани в Сочи.

Ръководителите оцениха високо активността на работната група, в която са включени вицепремиерите, и " подчертаха нуждата от стартиране на съответни планове допустимо най-скоро, с цел да се разгърне икономическият капацитет на района ", се споделя в известието.

Потвърждение на желанията

Преговарящите потвърдиха уговорката си към предходните тристранни изказвания от 9 ноември 2020 година и 11 януари 2021 година и се споразумяха да " засилят взаимните старания, ориентирани към допустимо най-бързото решение на оставащите задания ", произлизащи от тези съглашения, се споделя в документа след срещата.

Руската страна, акцентира тя, също по този начин ще продължи да оказва " всичката нужна помощ " за нормализиране на връзките сред Ереван и Баку, основаване на атмосфера на доверие сред азербайджанския и арменския народ, както и построяването на добросъседски връзки в района.

Оценка на участниците

Всички участници в срещата правят оценка високо резултатите от нея. „ Днес работихме доста градивно, беше извършен изчерпателен разбор на актуалната обстановка “, сподели Путин.Президентът на Азербайджан назова диалога " изчерпателен и откровен " и акцентира, че взетите решения ще допринесат за по-стабилна и предвидима обстановка в Южен Кавказ. Според арменския министър председател водачите намерено са разискали всички въпроси и са отстранили несъответствията по някои от тях.

Двустранни срещи

В петък Путин организира и двустранни срещи с водачите на Азербайджан и Армения. Той се срещна с Алиев преди срещата в тристранен формат, с Пашинян след нея.

Руският водач загатна в Сочи и друга двустранна среща, която ще се организира в близко бъдеще в Брюксел - арменският министър председател и азербайджанският президент се договориха да се срещнат там на 15 декември с посредничеството на Европейския съюз. " Ние също приветстваме това. Колкото повече благоприятни условия за директна връзка, толкоз по-добре ", сподели Путин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР