Аз съм политик и жена, преследвана от двама мъже -

...
Аз съм политик и жена, преследвана от двама мъже -
Коментари Харесай

Eдна смела жена, която хвърли ръкавица към режима на Путин

" Аз съм политик и жена, преследвана от двама мъже - Путин и Хабиров "  - съобщи Лилия Чанишева пред районния съд в Уфа. Тя бе арестувана през ноември 2021 година по обвиняване в „ екстремизъм “, откакто всички щабове на организацията на опозиционера Навални бяха оповестени отвън закона. Коя е Лилия Чанишева?

Начело на щаба на Навални

За Лилия, която е работила като инспектор за PricewaterhouseCoopers и Deloitte, познатите ѝ споделят, че е огромна патриотка. " Тя доста обича родния си край - Башкортостан и Уфа. За нея е значимо да усъвършенства живота на хората ", споделя пред Дъждовни води брачният партньор ѝ Алмаз Гатин. Именно затова Лилия се отхвърля от работата си и се заема с политика - през 2017 година оглавява щаба на Навални в Уфа в границите на предизборната президентска акция.

" Когато Лилия пристигна при нас, незабавно разбрахме, че носи огромна политическа мощ. Тя имаше своя визия, чудесно познаваше района и неговото устройство ", споделя пред Дъждовни води съратникът на Навални Руслан Шавединов.

Лилия става известна около изборите за локален парламент в Курултай през 2016 година. Тя била наблюдателка и снимала нарушаване на регламента в работата на комисията. През 2019 година пък необятна известност получава видео, на което се вижда по какъв начин по време на дебатите по бюджета на републиката Чанишева громи служителите, като ти упреква в разхищения. " Как да се усили приходната част на бюджета? По-малко крадете, господа, яжте по-малко, по-малко си увеличавайте заплатите и плащайте по-малко на пропагандните медии ", сподели Чанишева.

Чанишева намерено провокира управляващите

След този случай ръководителят на Башкортостан Радий Хабиров съобщи, че в случай че зависело от него, привърженичката на Навални въобще нямало да бъде позволена в Народното събрание. Той добави и това, че " има огромен опит в потискането на ненужни неща ", което е самата истина - работил е седем години като заместник-ръководител на отдела за вътрешна политика. " Работата му там безусловно е била да измисля механизми за битка с опозицията. А Лилия Чанишева му отправяше директни провокации ", споделя Руслан Шавединов.

Полицаи задържат Лилия по време на митинги против повишението на пенсионната възраст Снимка: DW

От идването на Хабиров на власт през 2018 година, Чанишева непрекъснато разгласява следствия за корумпираността на губернатора и на неговото семейство. Местният щаб се добра до данни за автомобилния парк на Хабиров, за държавната му вила и за нелегално добитото благосъстояние на брачната половинка му.

Като най-важна победа на щаба на Навални в Уфа се дефинира сполучливата отбрана на планината Куштау - един от знаците на Башкортостан. През 2020 година управляващите в републиката позволяват започването на рандеман на варовик в региона за химическата и циментовата индустрия. Решението води до всеобщи митинги, стигнали и до федерално равнище най-много с помощта на Чанишева, която става техен неофициален водач.

Разправата с Чанишева

След като през август 2021 година със правосъдно решение структурите на Навални са приети за " екстремистки организации ", екипът взима решение да закрие щабовете, а Чанишева афишира, че завършва политическата си кариера - възнамерявала да се посвети на фамилията си. Но прокуратурата се оказва на друго мнение - на 9 ноември 2021 година в дома на Чанишева и на още няколко опозиционери в Уфа са осъществени обиски. Всички, в чиито домове били осъществени те, са арестувани, само че по-късно пуснати - единствено Лилия останала в пандиза. На другия ден била изпратена в следствения изолатор, където се намира и до ден-днешен.

Делото на Лилия Чанишева е политическо, уверен е Руслан Шавединов. " Ясно е, че те вършат това, с цел да провеждат демонстративен развой, който да приключи с тежка присъда. Ясно е, че натискът идва от горната страна - не става дума за самоинициатива на локалната администрация. Задържат дамата и всички правилни на властта медии пишат, че е хваната рискова " екстремистка ", споделя Шавединов пред Дъждовни води.

" Ако имаше почтени избори, брачната половинка ми би могла да организира сполучлива предизборна акция и да стане губернатор. За всичките тези години хората видяха какво положително е съумяла да направи, имат ѝ доверие. В очите ѝ няма никакъв боязън - тя стана още по-силна, откогато е в ареста “, споделя мнението си брачният партньор ѝ Гатин. Присъдата би трябвало да бъде произнесена на 14 юни.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР