Айк Мнацаканян ще спори за титлата на турнира по борба

...
Айк Мнацаканян ще спори за титлата на турнира по борба
Коментари Харесай

Мнацаканян ще спори за титлата, a Николова за бронза на турнир по борба в Египет

Айк Мнацаканян ще спори за купата на шампионата по битка от Големия шлем в Александрия, Египет. В категория до 77 кг на класическия жанр националът записа три победи – на старта бе безапелационен против индиеца Сажан Сажан – 7:0, по-късно измъкна 3:1 против турчина Юнус Башар, трети на Мондиал 2022, а на полуфиналите се оправи и с китаеца Хиохуан Луо – 1:1. Азиатецът също е трети на международното през 2022 година

Така за златото по-късно през днешния ден Айк ще излезе против казахстанеца Демеу Жаздраев, втори на международното през 2017. В кариерата си Мнацаканян има бронз от международни и европейски шампионати.

До дребния край при 57-килограмовите стигна Евелина Николова. Бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио 2020 потегли с туш против индийката Сита Сита. На четвъртфиналите тя се наложи над Йонгхин Фенг (Китай) с 3:2, а на полуфинала падна с туш от Александра Таун (Канада). За бронза по-късно през днешния ден Николова ще излезе против Джулия Оливейра (Бразилия). Турнирът е първи за Евелина този сезон. Тя пропусна първата конкуренция в Загреб поради лекуване на контузия.

Финалните срещи стартират от 18 часа.

Останалите ни представителки не съумяха да стигнат до борба за оценките. В категория до 62 кг Биляна Дудова бе спряна с 3:6 от Грейс Якоб Бюлент (Норвегия), двукратна №1 в Европа и втора света още на старта. Съперничката й загуби в идващия кръг и българското присъединяване завърши.

В същата категория Мими Христова потегли с бърза триумф – туш за 43 сек против Сумитра Сумитра (Индия). След това европейската шампионка от 2020-а се оправи с Лайс Нунеш (Бразилия) – 8:5, само че на четвъртфиналите претърпя инфарктна загуба с 3:3 от Йохана Линдберг (Швеция). Капитанката на националките Тайбе Юсеин не взе участие, поради получена контузия в навечерието на шампионата.

При 68-килограмовите Юлияна Янева, която дълго лекуваше травма направи оспорвана среща с Мириум Жуманазарова (Киргизстан), бронзова олимпийска медалистка, само че загуби с 0:2. София Георгиева пък бе туширана от Ана Белинска (Украйна) в същата категория. Съперничките и на двете не съумяха да стигнат финалите и нашите девойки завършиха присъединяване си.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР