Axios е основана през 2016 г. от бивши журналисти в

...
Axios е основана през 2016 г. от бивши журналисти в
Коментари Харесай

Медийна сделка: Cox Enterprises купува Axios

Axios е учредена през 2016 година от някогашни публицисти в Politico с фокус върху политиката, технологиите и бизнеса. След договорката и тримата ще останат в управлението на медиата. Новите и старите притежатели желаят да разширят регионалниитe мрежи на компанията и да основат серия от абонаментни артикули за лоялните си читатели. Икономическият спад може да се окаже подобаващ миг за по-големите компании да търсят придобивания. Забавянето на рекламата също ще подтиква повече медийни сливания.
Дигиталната медийна компания Axios се е съгласила да бъде добита от групата Cox Enterprises, заяви предходната седмица New York Times. Медиата бързо набра известност единствено пет години след основаването си с помощта на отчетите си в жанр бюлетин за политически, бизнес и софтуерни вести. Сделката, която би трябвало да завърши този месец, прави оценка Axios за 525 млн. $, съгласно осведомени с договарянията.

Базиранта в Атланта Cox е фамилен конгломерат, който има The Atlanta Journal-Constitution,

Dayton Daily News и редица вестници в Охайо, като генерира по-голямата част от приходите си от своя кабелен бизнес. Axios се продава за почти пет пъти повече от плануваните си доходи за 2022 година от над 100 млн. $.
Реклама Да влезе новоро управление, само че и остарялото да остане
След привършване на придобиването тримата създатели на Axios - основният изпълнителен шеф Джим ВандеХей, президентът на компанията Рой Шварц и журналистът Майк Алън, ще получат финансови тласъци да останат в медиата. Всеки от тях ще резервира миноритарен дял от собствеността и ще продължи да взема ежедневни новинарски и бизнес решения в структурата, оповестиха от Cox Enterprises, като допълниха, че основният изпълнителен шеф на Cox Алекс Тейлър ще се причисли към борда на Axios.

ВандеХей, Алън и Шварц основават медийната компания, година откакто напущат новинарския уеб страница Politico през 2016 година Тримата си потеглят на фона на разногласия за бъдещето на медията.

При основаването на сегашната си компания ВандеХей сподели, че желае Axios да е " комбинация сред списание The Economist и Twitter ".

Преговори с Axel Springer водеха и от Axios през миналата година. Тогава немският издател оцени компанията на 400 млн. $, само че до договорка по този начин и не се стигна. След това Axios събра нов кръг от финансиране, воден точно от Cox, който оцени компанията на 430 млн. $. Axios е печеливша през последните три години, само че се чака тази наклонност да бъде прекъсната в края на 2022 година, частично заради вложенията на компанията в Axios HQ (подразделението й за информационен софтуер). Сега Cox Enterprises не изкупува HQ. Бизнесът с информационен програмен продукт ще стане самостоятелна компания, притежавана от създателите на Axios, а Cox Enterprises ще бъде единствен миноритарен вложител.
Реклама Бяла лястовица за районния медиен бизнес
Малко след основаването си през 2017 година Axios се трансформира в известна медийна платформа, през която читателите всекидневно търсеха нови истории за президента Доналд Тръмп и неговата администрация. Джонатан Суон, националният политически сътрудник на Axios, притегли аудиторията с редица изявленията, дадени пред камера на Тръмп и чиновници на Белия дом, а бюлетините от публицисти като Дан Примак и Сара Фишер станаха известни за бизнес читателите.

Сливането идва година откакто Axios стартира да пуска бюлетини с локални вести в няколко области. Формулата на компанията е да наемат двама или трима кореспонденти в даден град и да се попълнят бюлетини посредством извадки от истории от съществуващи локални издания. Уебсайтът на медиата е привлякъл 19.4 млн. неповторими гости този юни, съгласно ComScore, поставяйки го надалеч зад водачи като CNN (122 млн.) и New York Times (87.9 млн.), само че и пред Time (14.6 млн.) и ABC News (14.3 млн.).

След договорката Axios възнамерява да сътвори серия от абонаментни артикули, сходни на тези, предлагани от Politico Pro, по тематики като технологии, политика и законодателна политика. Плановете на медиата включват също разширение на районната мрежа от издания, които към този момент съществуват в 24 града, в това число Филаделфия, Де Мойн и Нешвил. ВандеХей сподели още, че компанията се стреми да се популяризира в най-малко 100 града през идващите години.

На уеб страницата си Axios сподели, че договорката е структурирана по този начин, че да " подсигурява, че вложенията ще продължат да се вливат в локални вести във време, когато множеството търговски вложители са изоставили локалните пазари ". Засега медиата е ориентирана към градове със съществуващи издания, а не към новинарски " пустини ", където локалната публицистика е нужна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР