Авторката Микаела Лоуч напусна събитието си на фестивала на книгата в Единбург заради връзки с изкопаеми горива

...
Това идва, след като повече от 50 автори и председатели
Коментари Харесай

Това идва, след като повече от 50 автори и председатели на събития на фестивала подписаха отворено писмо, критикуващо участието на инвестиционната фирма, която те обвиниха в правейки „огромни печалби от глобална катастрофа“.

Шведската активистка Грета Тунберг също отмени планирано участие на фестивала, докато писатели, включително Зейди Смит и Гари Янг, заплашиха да бойкотират събитието следващата година.

Г-жа Лоуч публикува видео в Instagram от момента, в който прекъсна разговора в събота - с помощта на колеги писатели и активисти, които издигнаха банер с надпис: „Няма да изгаряте книги, не изгаряйте планетата. Пуснете Бейли Gifford".

В клипа тя се вижда да казва на публиката: „Всъщност не мога добросъвестно да продължа просто да говоря за тези проблеми, без да направя нещо, особено като се има предвид, че фестивалът е спонсориран от инвестиционна фирма това е банкирането, което води до тази климатична криза.

„Baillie Gifford е инвестиционна фирма, която има £5 милиарда инвестиции в индустрията за изкопаеми горива.“

Горски пожари в Хавай: Дали изменението на климата и „силно запалимата" трева стоят зад опустошението на Мауи?

Г-жа Лоуч, автор на It's Not That Radical, написа в Instagram, че е била „толкова развълнувана да бъде поканена да говори за моята книга на Международния фестивал на книгата в Единбург и би се радвала да има пълна разговор там. Но ние сме в тежка ситуация с климатичната криза."

Прочетете още:
Поне 93 убити при горски пожари - с предупреждения ще има още жертви
Тежки дъжд, за да намокри Обединеното кралство
Страните от Амазонка не успяват да се споразумеят за целта за обезлесяване

След това клипът показва членове на публиката на събитието, което беше рекламирано онлайн за £15,50 за билет, пляскащи и след това излизащи от залата с нея, докато скандираше: „хей, хей, хо-хо, Бейли Гифорд трябва да си тръгва“. автори".

Микаела Лоуч казва на Sky News през 2021 г., че Обединеното кралство не е климатичен лидер

Фестивалът вече отговори на критиките от авторите, като каза, че само "малък процент" от приходите на техния спонсор идва от изкопаеми горива и „изглежда ни, че те всъщност инвестират в компании, които се стремят да разрешат кризата.“

Директорът на фестивала Ник Барли каза: „Като благотворителна организация, ние не бихме били в позиция да предостави тази платформа без дългосрочната подкрепа на организации като Baillie Gifford.

„Ние силно вярваме, че Baillie Gifford са част от решението на извънредната климатична ситуация.“

Baillie Gifford също отхвърли твърденията, че инвестира „сериозно“ в изкопаеми горива. В по-ранно изявление се казва: „Само 2% от парите на нашите клиенти са инвестирани в компании с някакъв бизнес, свързан с изкопаеми горива.“

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР