Авторитетен китайски учен твърди, че индийската лунна мисия Чандраян-3 не

...
Авторитетен китайски учен твърди, че индийската лунна мисия Чандраян-3 не
Коментари Харесай

Китайски учен поряза Индия, оспори кацането на Луната

Авторитетен китайски академик твърди, че индийската лунна задача " Чандраян-3 " не е кацнала на Южния полюс на Луната. Изявлението идва на фона на неуспеха на Ню Делхи да съживи лунохода и спускаемия си уред от хибернация, предава Dir.bg.

" Мястото за кацане на " Чандраян-3 " не беше на Южния полюс на Луната, нито в полярния район към него, нито даже покрай полярния район ", съобщи Оуянг Зиюан, водещ академик на първата лунна задача на Китай пред Science Times.
-->
Ученият има основни причини в своя поддръжка.

Полярните области на Земята се намират към географските полюси (Северен и Южен). Те са на географски ширини сред 66,5 и 90 градуса. Причината за това е огромният надолнище на земната ос - към 23 градуса.

Наклонът на Луната е единствено 1,5 градуса, а полярната област е доста по-малка.

НАСА счита, че Южният полярен район на Луната се простира от 80 до 90 градуса, до момента в който Оуянг твърди, че този район е от 88,5 до 90 градуса, отразявайки наклона на Луната от 1,5 градуса.

" Чандраян-3 " обаче кацна към 69 градуса широчина. Това не дава отговор на определенията за полярен район на НАСА и Китай.

" Моментът, в който пратите луноход наоколо до полярния район на Луната сигурно е огромно достижение ", разяснява Куентин Паркър, шеф на лабораторията за галактически проучвания на Хонконгския университет, пред South China Morning Post. " Не би трябвало да лишаваме това самопризнание на Индия ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР