Авторът на паметника на Съединението в Пловдив и на паметника

...
Авторът на паметника на Съединението в Пловдив и на паметника
Коментари Харесай

Отиде си известен скулптор, баща на един от новите министри

Авторът на паметника на Съединението в Пловдив и на паметника на Тодор Живков в Правец – проф. Величко Минеков, издъхна на 93-годишна възраст в дома си в София. Това е станало два часа преди синът му проф. Велислав Минеков да постави клетва като министър на културата в служебния кабинет. 

Величко Минеков бе прочут държавник и народен представител в Осмото и Деветото Народно заседание в интервала 1982 – 1990 година.

Роден е на 13 октомври 1928 година в пазарджишкото село Мало Конаре. Учил в ВИИИ „ Николай Павлович “ в София при проф. Андрей Николов и проф. Марко Марков. Завършил е в класа по статуя на проф. Любомир Далчев. 

От 1964 година е учител по статуя в Художествената академия. Сред учениците му са скулптори като Александър Хайтов, Димитър Борисов, Димитър Найденов, Живко Дончев, Иван Русев, Рая Георгиева, Светлин Николов, Спас Киричев, Христо Харалампиев. 

Минеков е бил част от близкото обграждане на Тодор Живков, известно като „ ловната дружинка “ и настоящо като неофициален настойнически щаб. 

Бил е първи заместник-председател на Съюза на българските художници и член на бюрото на Комитета за просвета, написа " Марица ".

Професорът работи в региона на скулптурния портрет, фигуралната комбинация, монументалната и монументално-декоративна статуя, а също и дребна пластика.

Скулптурите му излъчват мощ и вътрешно успокоение. Композициите са сбити и ясно построени, с опростена и систематизирана солидна монументална форма, с точна характерност на художествения облик и възприятие за архитектоничност на скулптурните размери.

От 1951 година постоянно взе участие постоянно в общи художествени изложения на СБХ и в представителни групови изложения на българското изкуство в чужбина.

През 1985 година проф. Минеков и арх. Лозан Лозанов основава един от най-известните монументи в Пловдив – този на площад „ Съединение ”.

 Паметник на Съединението в Пловдив - БГ Наука
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР