Авторът е адвокат и активист в гражданската инициатива Правосъдие за

...
Авторът е адвокат и активист в гражданската инициатива Правосъдие за
Коментари Харесай

Медийният закон на Пеевски е срещу всеки, дръзнал да има електронно издание

Авторът е юрист и деятел в гражданската самодейност " Правосъдие за всеки ". Текстът е от профила му във " Facebook ".

Малко за така наречен " медиен закон на Пеевски " или за промените в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби и за оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ).

Сещате се, това е задължението на

всеки уебсайт, който не е персонален блог или обществена медия, всяка година до 30 юни да заявява:

- действителния си притежател

- полученото за миналата година финансиране, както и

- подписани контракти " с държавни или локални органи или сдружения с държавно или общинско присъединяване в капитала, в това число вследствие на публични поръчки, с политически партии, рекламните контракти с лица, осъществяващи активност, подлежаща на регулация, както и договорите, по които е получено финансиране със средства от Европейските структурни и капиталови фондове или от други интернационалните финансови институции и донори ".

Тук би трябвало да се посочи, че съгласно § 1, т. 12 от спомагателните разпореждания на закона " финансиране " е " всяко безплатно приемане на парични средства или имущество и/или всяко друго приемане на парични средства, без значение от употребяваната правна форма, отвън приходите от нормалната активност на доставчика на медийни услуги, както и всички получени заеми и банкови заеми. "

Т. е. задължението за обявление на " финансирането " е ориентирано преди всичко против уеб страниците, които получават дарения или грантове. Тях са длъжни да рапортуват, като задължението им не се отнася до " доходи от нормална активност ". Не е напълно ясно дали " получени банкови заеми и заеми " попадат в дефиницията на " финансиране " или са отвън нея.

Задължени лица по този закон са всички " снабдители на медийна услуга "

по смисъла на § 1, т. 16 от спомагателните разпореждания на Изборния кодекс. Доставчици са както класическите печатни или медии, по този начин и електронните издания на вестници, списания, осведомителни организации и други електронни издания. Изключени са единствено обществените мрежи - фейсбук, туитър и други сходни (правопис запазен), и персоналните блогове като се изключи профилите в обществените мрежи на упоменатите към този момент медии. Това значи, че всеки притежател на " друго електронно издание " е задължено лице по закона на Пеевски. Вижте § 1, т. 15 от Допълнителните разпореждания на Изборния кодекс, в случай че не вярвате.

Крайният период за обявление на посочените условия пред Министерството на културата е 30 юни, а неизпълнението на това обвързване влече след себе си санкция от 10 000 до 15 000 лв.. При наново нарушаване тя става двойна.

От министерството са създали пример на декларация, в чийто раздел IV би трябвало да се уточни " финансирането ", а в раздел V - подписаните контракти с държавни или общински органи, сдружения с държавно или общинско присъединяване, политически партии и т. н. (вижте третото тире по-горе).

Декларацията се подава онлайн, като е необходим електронен автограф (КЕП). Може да се подаде и от прокурист (примерно адвокат). След подаване получавате удостоверение. Дотук добре.

Според закона (чл. 3, алинея 2)

заявления, които не съдържат информацията за полученото " финансиране " и за подписаните контракти се считат за неподадени,

като, нали помните, за неподадена декларация има санкция от 10 до 15 хиляди лв..

Нормално и разумно е доста задължени по този закон уеб сайтове да не са получили нито " финансиране ", нито да са сключвали контракти с страна, община, държавна или общинска компания, политическа партия, участник в социална поръчка, адресат на евросредства и впрочем.

Също по този начин обикновено е в съответния раздел от деклрацията (IV или V) да се уточни " не ", " не е получавано финансиране ", " няма сключвани такива контракти " или нещо от този порядък.

Да, но не. Подадете ли по този начин попълнена декларация, получавате отговор от Министерството на културата, че декларацията ви се смята за неподадена, тъй като не съдържа въпросната информация. Което е повече от неуместно, тъй като явно

министерството вменява, че всеки притежател на уебсайт, който не е просто персонален блог, наложително получава дарения

или има подписани контракти с страна, община, държавна или общинска компания, политическа партия, участник в социална поръчка, адресат на евросредства. И реши ли притежателят на уеб страницата напълно почтено да си заявява нещата, рискува да бъде санкциониран с 10 до 15 хиляди лв..

Това, скъпи другари, е " медийният закон на Пеевски ", чието наличие и осъществяване очевидно са в тежък ущърб на всеки, дръзнал да развива " друго електронно издание ". Като това нормално са неправителствени организации или малък бизнес, които в този момент са обект на спомагателна и безусловно неизпълнима регулация и съвсем несъмнено ще бъдат обект и на драконовски санкции.

Припомням, че този закон бе признат с поддръжката и гласовете на ГЕРБ, дето другояче " режат вени " какъв брой доста разтоварвали бизнеса от регулации. Рядко двуличие на фона на гореописаното.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР