Автор: проф. Иван ЖелевСледвайте Гласове в Най-почитаният български светец, образецът

...
Автор: проф. Иван ЖелевСледвайте Гласове в Най-почитаният български светец, образецът
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Йоан Рилски, образец на българската святост

Автор: проф. Иван Желев
Следвайте " Гласове " в

Най-почитаният български светец, образецът на българската святост, е Рилският аскет свети Йоан. Той живял през IX-Х век, а последните десетилетия от живота си прекарал високо в Рила планина, уединен в тясна пещера в скалите измежду вековни буки. Постепенно край него се събрали почитатели и подражатели на подвижническия му живот, който той прекарвал в пост и молитва за себе си, и за всички хора.
И макар устрема си към уединение, светецът станал създател на огромно монашеско приятелство, което заживяло в нова обител по-надолу от мястото, където свети Йоан се подвизавал. Той умно и с обич ги наставлявал в пътя на духовното съвършенство, оставил и писмен завет към монасите. Когато се упокоил на 18 август 946 година, бил заровен край пещерата.
Според монашеските правила, след няколко години гробът бил разкопан, с цел да приберат костите му в манастирската костница. Тогава открили, че тялото на светеца не се е разложило в земята - останало нетленно. Монасите го положили в преднамерено направена дървена ракла и от този момент тези свети мощи са предмет на респект от монасите и всички вярващи. Но мощите на Рилския подвижник не останали непрекъснато в обителта, която носи неговото име.

Десетилетия след успението му (както назоваваме гибелта на светците) мощите били пренесени в българския град Средец (днес София) и положени в един храм, с цел да са налични за хилядите фенове на светеца от града и покрайнините му, както и от други места на България, и от прилежащи страни. Това преместване на мощите на свети Йоан в Средец станало мотив да се откри втори негов празник наред с деня на успението му. Този празник последователно станал главният годишен празник, именуван от народа Отчовден, т.е. деня на отеца (Йоан). Него честваме през днешния ден с надълбоко поклонение пред светеца.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР