Автор: Гордън Ма АнгПроизводители на смартфони: време е да ни

...
Автор: Гордън Ма АнгПроизводители на смартфони: време е да ни
Коментари Харесай

Върнете ни аналоговото гнездо за слушалки: защо USB-C аудиото и досега не работи

Автор: Гордън Ма Анг

Производители на смарт телефони: време е да ни изслушате, когато споделяме, че общоприетото 3,5-милиметрово аудио гнездо би трябвало да се върне в смарт телефоните. Поне до момента в който не унифицирате работата с USB-C врата. След като пробвах, включвах и изключвах какви ли не USB-C устройства и слушалки към USB-C врата на телефоните, открих че в това отношение царува цялостен бардак, изключително в случай че се вземат слушалки от външни производители. Ето защо става дума.
 Защо не може да се включи случайно USB-C устройство към който и да е смарт телефон?
Първият проблем е неналичието даже и на базова съгласуемост. Така да вземем за пример, в случай че вземем USB-C донгъла, комплициран в комплекта на Motorola Z2 Force или Sony Xperia XZ2, виждаме че той не работи с Гугъл Pixel 2 XL, Samsung Galaxy S8 и OnePlus 6.

При това, донгъла от комплекта на Pixel 2 XL работи с всички изброени дотук смарт телефони, както и със слушалките, поставени в комплекта на Huawei P20 Pro.

Само че, в случай че вземем донгъла от опаковката на Huawei P20 Pro и го включим към Pixel 2 XL, нищо не става.

И да, слушалките от комплекта на HTC U11 също не работят с много доста смарт телефони. Понякога на човек му се желае да стъпче с крайници слушалките или донгъла.



И още, слушалките Libratone Q ADAPT работят обикновено единствено с Pixel 2 XL. Включени към някой различен смарт телефон, те възпроизвеждат музиката, само че не се чуват телефонните позвънявания.

Защо в действителност вашият USB-C донгъл е доста евентуално да не проработи?
Тези несъвместимости явно се появяват, тъй като всеки производител на смарт телефони си има собствен донгъл и включени в комплекта слушалки. Ключовият миг е съществуването на ЦАП в слушалките. Както си проличава от името, ЦАП преобразува цифровите сигнали в аналогови.

Голяма част от изпробваните от мен донгли, сложени в комплектите на Lenovo, Sony, и Huawei – нямат ЦАП. Те разчитат на вградения в телефона ЦАП, който ще изкара аналогов сигнал, преди той да бъде подаден към слушалките през USB-C врата. Тези телефони работят с USB-C като със общоприетоо 3,5-милиметрово аудио гнездо, единствено че във аудиото се извежда на USB-C врата. Ето за какво, тези аналогови устройства не могат да бъдат наречени пълноценни USB-C донгли.

Изключение е донгълът в комплекта на Гугъл Pixel 2 XL. В него е вграден ЦАП, получаващ дигитален сигнал от смарт телефона. Тъй като това на процедура е едно същинско USB аудио устройство (клас USB устройства, работещи, където има USB порт) той работи на процедура еднообразно във всички пробвани от мен телефони. Именно сходните на него устройства могат да се смятат за цифрови USB-C донгли.



Повечето консуматори не включват в комплекта цифрови USB-C донгли с ЦАП. И за какво? Най-вероятно заради цената. Преди време се надигна гневна рецензия против проектите на Гугъл да продава цифрови USB-C донгли при цена $20. Сега сходно устройство може да бъде открито при цена 9$-12$.



Има и друго: в случай че включите аналогов или въздържан USB-C аудио адаптер или слушалки към Гугъл Pixel 2XL, нищо няма да чуете.
Няма никаква еднаквост при USB-C в смарт телефоните
Наистина можем да се разочароваме от неналичието на еднаквост и логичност. Как да си разбираем, че аналоговият USB-C донгъл не работи с Pixel 2XL или OnePlus 6, откакто и двата смарт телефона (версиите за САЩ) се базират на Qualcomm Snapdragon 835 и Snapdragon 845, а и в двата модела се употребява ЦАП на компанията Aqstic?

Гугъл в действителност е прав, тъй като следва разпоредбите. Въпреки че аналоговото аудио може да се подава на USB-C врата, този способ не е включен в спецификациите на слушалките. Това би могло да бъде комфортно, само че не е планувано в стандарта. А всички желаеме стандартизация.



Особено дразнещо е нещо друго. Редица смарт телефони си работят с цифровия донгъл на Pixel 2 XL, единствено че в случай че бъде включена опцията USB storage. Много интуитивни, нали? Нещо по-лошо, това би трябвало да се прави всякога при включването на слушалките или донгъла.
Надежда има
В комплекта към Huawei P20 Pro са сложени както цифрови слушалки, по този начин и аналогов донгъл. Можете да се объркате с всички тези устройства. Но P20 Pro просто работи. Той даже оповестява, какво тъкмо се случва, без значение какво устройство е включено към неговия USB-C порт.



С включените в комплекта слушалки този смарт телефон работи съвършено – първокласен тон, позвънявани и така нататък А в случай че въпреки всичко се осмелите и включите някой преходник на различен производител – да вземем за пример, цифровия донгъл на Pixel 2XL, то ще получите предизвестие, че е включено някакво несертифицирано устройство, само че то ще си работи и автоматизирано ще получи зареждане. Няма никакви проблеми и с аналоговите донгли.



При опитите да схвана, кои смарт телефони, какво тъкмо вършат и кои донгли и слушалки към комплекта на кой смарт телефон са поставени, забелязах някои закономерности.
Смартфони със общоприетоо 3,5-милиметрово аудио гнездо и USB-C порт
Редица смарт телефони, да вземем за пример LG G7, Samsung Galaxy S8, имат USB-C порт и общоприетоо 3,5-милиметрово аудио гнездо, само че работят единствено с цифрови слушалки и донгли. Тези телефони не поддържат аналогови донгли, само че това не е и належащо, тъй като аналоговото аудио се извежда на общоприетото 3,5-милиметрово аудио гнездо.
Телефони единствено с USB-C
В телефоните, при които е махнато 3,5 мм гнездо, аналоговите донгли работят съвсем постоянно. Така да вземем за пример, Huawei P20 Pro работи съвършено. Sony Xperia XZ2 също доста добре работи с аналоговите донгли, тъкмо както и Lenovo Z2 Force – тези два телефона имат сложени аналогови преходници в комплекта.
Но има изключения
Аз открих две изключения, само че съм сигурен, че те са повече. Гугъл Pixel 2 XL и новият Razer Phone изобщо не извеждат аналогов сигнал. И в случай че Гугъл ви предлага да посетите уебсайт, където може да бъде закупен подобаващият дигитален аксесоар, Razer Phone даже и не оповестява, за какво нямате аудио.

Пробелемът ще се задълбочи, когато хората стартират да обновяват своите смарт телефони с нови модели. Очевидно е, че количеството USB-C слушалки и преходници ще нарасне. Нещата може в допълнение да се объркат, тъй като телефонът може да бъде продаден, само че слушалките и донглите съвсем всеки оставя за себе си. И след това се пробва да ги употребява със идващия по-нов телефон.



А какво би било, в случай че имахме една универсална технология и порт, които работят съгласно очакванията… Хм…
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР