Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд18 април 2023 г.Нямам пристрастия, нямам

...
Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд18 април 2023 г.Нямам пристрастия, нямам
Коментари Харесай

Войната преди войната: Тиери Мариняк разказва за мафиотското общество в Украйна

Автор: Андре Беркоф, радио “Сюд ”

18 април 2023 година

Нямам пристрастия, нямам обръщение, просто описвам това, което знам, споделя Тиери Мариняк, френски публицист, публицист и преводач. В какъв политически и обществен подтекст породи войната в Украйна? За да опише за това, писателят Тиери Мариняк беше посетител на предаването на Андре Беркоф по Sud Radio на 18 април. В последната си книга Мариняк преглежда обстоятелствата и събитията, предшестващи спора в Украйна - наркотиците, мафията, олигарсите -, и описва един доста по-различен украински подтекст от този, който е показан през днешния ден на необятната аудитория.

- Предаването “Лице в лице ” на Андре Беркоф посреща Тиери Мариняк, френски публицист, публицист и преводач, създател на книгата La guerre avant la guerre – Chronique ukrainienne  ( Войната преди войната - украинска хроника), издадена от “Конфидант ”, в която се връща към обстановката в Украйна. Добър ден, господин Мариняк!

- Добър ден! За мен е огромно наслаждение да бъда тук!

- Тиери Мариняк, познаваме се от дълго време, бяхме се изгубили от взор, само че не поради това ви поканих, а поради “La guerre avant la guerre ” (Войната преди войната), издадена от “Konfident ”. Четейки книгата, четях и препрочитах обстоятелства, неща, за които на процедура в никакъв случай не се е говорело, които са в сянката и предшестват тази руско-украинска война, която през днешния ден отеква в целия свят. Нарекохте това “криминалния уестърн на Украйна и Русия преди войната ”. Тиери Мариняк, вие говорите съветски?

- Да, приказвам съветски. Преведох близо 20-25 книги, романи и така нататък

- И дълго време сте живели в Украйна?

- В един миг живях и в Русия преди 25 години.

- В Украйна също, в Киев.

- Направих огромен репортаж за наркоманията през 2004 година по време на Оранжевата гражданска война.

- Бих желал да ни разкажете за това, тъй като вие осветлявате - несъмнено, преди войната - само че вие осветлявате една атмосфера, един пейзаж, за който на практика не се приказва в никакъв случай и това е точно пейзажът на войната на опиатите, на олигарсите, на мафиоти, за всичко, което се случи преди този момент и което евентуално продължава да се случва и през днешния ден. Така че опишете ни този пейзаж. Как заминахте първо? От името на институт, който ви е финансирал, с цел да разкажете за войната на опиатите в Украйна.

- Бях финансиран от два източника: “Renaissance Society ” на Джордж Сорос, затова съм ужасяващ двоен сътрудник, и от моя издател по това време - издателство “Пайо ”.

- И каква беше концепцията - да напишете книга за опиатите?

- В постсъветсткото пространство опиатите се разпространиха незабавно след рухването на Стената.

- От 1989 година

- Да, почти. С браздата си от жертви и мъртъвци и своите бичове - СПИН, хепатит С и така нататък Украйна е доста бедна страна.

- С доста богати олигарси.

- С доста богати олигарси - двете съществуват дружно. Тогава първата парична помощ на Световната здравна организация (СЗО) през 2002 година - СЗО имат навика в Африка и другаде в никакъв случай да не дават всички пари вкупом, вършат го на пет части…

- Разпределят ги във времето.

- Именно. Субсидията беше 100 млн. $.

- За Украйна?

- Да, за Украйна. Първият транш беше от 20 млн. $. След това откриха, че по-малко от 2% от тях са послужили по предопределение, т.е. апаратчиците в медицината, в правораздаването и така нататък и тъй наречените всички се бяха нагушили.

- Искате да кажете, че от тези 20 милиона 18 милиона са били излапани?

- Те споделиха: по-малко от 2% са послужили за битката против опиатите. След това неизбежно направиха одит и желаеха намесата на Неправителствени организации. Така беше легализиран обмeнът на спринцовки и прочие в Украйна. От една страна, това беше нещо хубаво, тъй като избави доста човешки животи. От друга страна, това беше стъпването на неправителствените организации, Сорос и така нататък, тъй като те съумяха да трансформират законодателството на страната. Организации като “Renaissance Society ”. Аз отидох, тъй като бях в контакт с тях - те са цялостни с юристи, които по през целия ден приготвят проектозакони. Това беше основно от страна на американците. На последващо място, малко хора в Украйна използват пречистени опиати. Трябва да си доста богат за това, наследник на олигарх.

- Какво използват?

- Употребяват тип морфин с неприятно качество и метамфетамин, наименуван “винт ”, който са давали на немските бойци по време на интервенция “Барбароса ”.

- Какъв резултат има?

- Някаква супер възбуденост, това е супер амфетамин, супер възбуждащ. Аз самият го видях във фабриките за метамфетамини. Първата ми книга беше за това и не желая да се връщам към нея.

- Само един въпрос, Тиери Мариняк, по това време това имаше мълниеносен пробив в Украйна?

- Такъв беше пейзажът -  във всички покрайнини човек стъпваше върху спринцовки. И когато споделям “всички покрайнини ” - аз бях в Киев, Одеса и Симферопол в Крим. Във всяко предградие имаше лаборатория и във всички покрайнини видях полицията да получава рушвет.

- Защото полицията е била обвързвана?

- Да, несъмнено. Аз самият се озовах в лаборатория за метамфетамини, до момента в който го произвеждаха, и внезапно се почука на вратата. Беше полицията. Стана ми зле, тъй като в случай че бяха видели, че съм чужденец, трябваше да се обадя на майка ми да си продава къщата, с цел да мога да се измъкна оттова. Но, не. Те си взеха подкупа и просто си потеглиха.

- Книгата, която сте написали, е от 2004 година, нали по този начин?

- Беше оповестена през 2006 година, само че я написах през 2004 година («Vint, le roman noir des drogues en Ukraine » - “Винт, черният разказ на опиатите в Украйна ”, б.пр.). 

- Какво се случи след това там и по какъв начин вашите знания за Русия и Украйна хвърля светлина върху това, което претърпяваме от една година - нашествието на руснаците в Украйна?

- Първо, в действителност скърбя за всеобщата непросветеност по тези проблеми, които значително се дължат на обстоятелството, че хората нямат директен контакт с тези култури и езици. Което ми се коства доста учудващо за актуалните медии, само че е по този начин. Това, което се случи, е, че Оранжевата гражданска война през 2004 година, която издигна Юшченко, направи допустимо отнемането на властта от източните кланове. Приблизително от оповестяването на независимостта властта беше в ръцете на източните кланове, клановете на подземния свят, несъмнено. Янукович беше техен представител, той самият е някогашен рецидивст. Клановете в Източна Украйна бяха най-мощните, най-добре въоръжените.

- Говорите за мафиотски кланове?

- Да, несъмнено. И когато споделям “мафиот ” и “олигарх ”, това е едно и също. Известният мафиот Лев Билунов, който избяга във Франция, който съумя да освободи френските заложници в Чечения преди трийсетина години, сподели един път: ”Зад всеки олигарх стои човек като мен ”.

- Тиери Мариняк е създател на книгата “Войната преди войната ”, която в действителност ви предлагам, на издателство “Конфидант ”. Тиери Мариняк, вие казвате ребром, че това, което се случва от 24 февруари предходната година и преди този момент, руско-украинският спор, частично е война на бандите, която се е изродили?

- Отчасти, тъй като явно има и други, идеологически аспекти, само че в никакъв случай не би трябвало да се предоверяваме на идеологическите аспекти в Украйна.

- Обяснете ни.

- Казах ви, че Янукович беше човек на източните кланове. Източните кланове бяха по-скоро поддържани, подкрепяни от Русия и от самия съветски под земята свят.

- Русофилският под земята свят.

- Да, само че съветският под земята свят е много надалеч от Москва.

- Ясно.

- Казваха, да вземем за пример за убийствата при споразумяване на сметки през 90-те години, че това е съветският под земята свят, който желае да постави ръка на приватизацията.

- Приватизация на индустрията, на всичко…

- И на мините. А по-късно клановете от Запада и Центъра (на Украйна - бел. пр.) неизбежно влязоха в съревнование. Това е пейзажът на войната.

- Всеки има своя територия и желае да я разшири, както на всички места.

- А американците са известни и с това, че поддържат тази среда.

- Американците поддържат клановете в западната част на страната?

- Очевидно.

- Искате да кажете американски мафиоти?

- Не, американската страна.

- Направо американската страна!

- Американската страна правеше това още в Куба, Виетнам, Афганистан, тъй че тук направиха безусловно същото нещо.

- Значи Западът, Центърът и Изтокът имат свои гангстерски банди. А какво стана с Юшченко?

- Юшченко, това е Киев и Западът, които внезапно взеха властта. Когато напуснах Киев в края на март 2005 година, Киев изпрати хиляда души от специфичните сили в Донбас.

- Хиляда души?

- Хиляда. След това, помните оранжевата принцеса Юлия Тимошенко, тя също е доста обвързвана с тази среда. В един миг имаше дребен проблем с Юшченко - проблем с конкуренцията при заплащането на газа - всички спорове в Украйна от тази ера сред олигарсите са свързани със заплащането на газа. Тя се сплоти с Янукович, направи смяна на 180 градуса. Янукович се върна на власт и тогава внезапно - по какъв начин да кажа - стана навъзможно да бъдат свалени, станаха безсмъртни. Така че рекетът се удвои за цялото население. Хора ми разказваха, че в забутани кътчета на Карпатите при някакъв човек, който имал бакалия, внезапно пристигнали двама служители и му поискали 20 хиляди $, а той в никакъв случай не правел толкоз на година. Тоест назрява национално неодобрение, което е обикновено, само че това е първата страница от учебника на тайните служби - в случай че не назрява национално неодобрение, няма никаква причина…

- Няма поле за деяние.

- Но може да се измисли… Моят другар Марк Еймс бе намерил счетоводни документи на организацията “Свобода ”, където имаше 400 хиляди $ от Държавния департамент, с който се свързал един милиардер от Силициевата котловина, Пиер Айемар. Това малко припомня за…

- Това несъмнено ли е?

- Да, прецизирам, че той е намерил счетоводни документи.

- Трябва да се придържаме към обстоятелствата.

- Да, аз нямам пристрастия, нямам обръщение, просто описвам това, което знам.

- Тоест, какво се случва - превръщане на обстановката, Тимошенко се съюзява с Янукович, той е избран…

- Те стават недосегаеми и рекетират всички и тогава стана Революцията на Майдана.

- Тя е през 2014 година

- Да, през 2014 година Революцията на Майдана е насилствена. Защо? Защото за разлика от 2004 година не става дума да се избере сред двама съперничещи си претенденти на изборите, а да се смъкна настоящ президент. След това пристигна на власт Порошенко, който има име в подземния свят.

- Той е прочут.

- Той има прякор - Порохом.

- Какво значи?

- Барут. Когато дойдох при започване на 2015 година в Киев на комерсиална задача, двама от контактите ми, близки другари от напълно друга среда - единият е някогашен трафикант на валута, станал обществен служащ в “Анонимните наркомани ”, а другият е някогашен полковник от украинската войска - те ми споделиха: “Ако няма война на Изток, ще паднат главите на нашите водачи ”. Вероятно тъй като съм французин, Робеспиер и така нататък Малко по-късно, вървейки в Киев, тъй като моят другар Володя, този от “Анонимните наркомани ”, ме предложения да хапнем у тях, тръгнахме към една огромна метростанцията, а по-късно той ми сподели: “Виждаш ли тези здания там и сладкарниците “Рошен ”? От една година са там ”. На всички значими метростанции в Киев има такива сладкарници, изникнали от земята, явно без никакво позволение за градеж ”. Собственикът беше Порошенко, президентът. Знаеше се, че e спечелил 17 млн. $ за година. Там се виждаше по какъв начин е забогатял. След ходя на съвещание на оръжейните шефове с украински патриотични асоциации. Това беше тъкмо след първата война в Донбас. Патриотите бяха афектирани и това е най-малкото, което може да се каже. Имаше една естрада с апаратчици, етнически украинци, етнически руснаци, съвсем поравно, видове с вратовръзки, които въобще не се усещаха добре, тъй като патриотите бяха напълно покрай линча.

- От публиката?

- От публиката, която беше там. Защо? Защото те желаеха да знаят за какво са траяли да продават танкове и картечници в Африка, вместо да ги дадат на украинската войска.

- Защото са продължавали да продават…

- Абсолютно, а всички апаратчици, които доста се опасяваха, повтаряха непрестанно думата “прозрачност ”: “ние сме транспарантни, ще бъдем транспарантни, бяхме транспарантни ”. Затова в този момент, когато споделят, че отклоняват оръжия…

- Които им изпращат с хиляди.

- И които също така се виждат в Darknet, аз споделям: не, това не е единствено съветска агитация. Защото, когато се сравнят двете информации, това, което видях през 2015 година, отново ви споделям - украинските патриоти бяха най-яростни против тези хора.

- Защото имат чувството, че тези мафиотски олигарси са ги предали, препродавайки на черния пазар оръжията, които би трябвало да послужат…

- Напълно. И освен това: по-рано арестуваха генерали, които препродавали в интернет американските военни дажби.

- Ще приказваме за всичко това след една дребна пауза.

- Тиери Мариняк, “Войната преди войната - украинска хроника ”. Говорехме за Революцията на Майдана през 2014-2015 година През това време и по-късно все по този начин мощно ли остана наводняването с опиати, почнало след рухването на Съюз на съветските социалистически републики?

- Да, няма никаква причина да стопира. Освен това е толерирано от полицията, която печели пари от това. И знаете ли, има един малко спартански облик на Донбас, който се е събудил и се бори мъжествено в името на православната идеология на Русия и нейните съдружници. Но хората от организациите за понижаване на риска в Киев ми описаха, че не престават да вървят в Донбас, с цел да раздават спринцовки и презервативи и да правят работата по понижаване на риска, както преди, и постовете на сепаратистките републики ги пускат.

- Това е извънредно - народът, който никой не е питал, въпреки всичко е жертва, съизвършител, само че най-много жертва, и все пак работата продължава по време на войната.

- Абсолютно. Но, знаете ли, бях в Киев при започване на 2015 година

- Останахте ли там известно време?

- Да, известно време. Бях в командировка от една компания за внос-износ, в която бях преводач. И една вечер ми се обади един другар: “Тази вечер няма да излизаш, Тиери ”. Защото олигархът Коломойски, който сътвори Зеленски, беше завладял най-големия офис на нефтопровода на Украйна с 40 доброволци от батальоните, тъй като Коломойски устояваше батальона “Азов ”, батальона “Днепър 1 ” и батальона “Днепър 2 ” с няколко милиона $ месечно, казвайки: “Осуетявам съветска диверсионна интервенция ”. Работата е там, че Порошенко беше назначил шеф, който не му харесва, който не беше негов човек. Той излезе от постройката, обиди всички публицисти, в това число журналиста от радио “Свобода ”. Казах си, че прави неточност.

- Радио “Свобода ” е американското радио Freedom.

- Това е Държавният департамент.

- Разбира се.

- Всички се притесняваха от конфликти в града сред този олигарх, губернатор на Днепропетровск, който е всесилен съвсем колкото президента, и президента, само че два дни по-късно Коломойски бе извикан в американското посолство. Излезе оттова мек като агънце.

- Ясно.

- Каза: “Подавам оставка. Разбрах, че има спор на ползи сред активността ми като предприемач и поста ми на губернатор на Днепропетровск ” и изчезна от публичния живот за известно време. Той понесе поредност от унижения от Порошенко по малкия екран и поредност от унижения от публицистите, които обиди, от които изиска опрощение по малкия екран, и изчезна. И четири години по-късно се появи още веднъж с сегашния президент на Украйна, чието име всички знаят.

- Значи през 2019 година

- През 2019 година Човек може да си намерения, че това е неговият реванш.

- Това е ясно. Припомням също, че Коломойски е притежател на компанията “Бурисма ”, в която беше назначен Хънтър Байдън, синът на вицепрезидента по това време, Джо Байдън, вицепрезидент на Барак Обама.

- Да. Той има документи за всички - за Зеленски, за сина на Байдън, само че тук има и форма на изнудване, на силово отношение, тъй като той несъмнено има документи за Хънтър Байдън. Но той е съден в Делауеър, офшорният щат на Джо Байдън, за пране на пари в проведена незаконна група.

- Какво се случва в действителност?

- Това е един от аспектите, има доста други, които се пробвам да изясня в книгата си, тъй като има други настоящи лица.

- Извинете, Тиери Мариняк, само че продължава ли и през днешния ден, по време на войната, този бизнес с опиатите, наркотрафикантите и олигарсите и оказва ли въздействие върху воюващите страни?

- Не виждам за какво това да се е трансформирало. Знаете, че доста се говореше, че никой не може да завладее Афганистан. С корупцията в Украйна никой не е съумял да се оправи. Това е от същото равнище.

- Припомням, че талибаните в Афганистан към момента са най-големите трафиканти на опиумен мак. Защо вие сте един от малцината, които приказват за тези аспекти? Защо не се приказва за това? Защото допускам, че също като вас доста хора са ходили там и са го установили?

- Чуйте, всички информации, които давам - не е нужно да си Джеймс Бонд - в случай че, да вземем за пример, всички в Киев знаят, че братята Кличко са почнали като бодигардове на най-големия мафиот в града…

- Кой?

- Братята Кличко, международният първенец по бокс тежка категория, който в този момент е кмет на Киев.

- Ясно.

- А наскоро, при последното пречистване на корупцията, началничката на данъчната администрация на кметството в Киев беше уволнена.

- Значи за корупция.

- Дали това се е трансформирало? Преди малко загатнах за генерали, които препродавали военни дажби в интернет. Директорът на Института за проучване на следствията от войната, Кирил Манчененко, който може да се види, само че би трябвало да приказваш съветски, това е по един израелски канал, би трябвало малко да се потърси, а не да се втренчваш в каквато и да било политизация, идеологизация. Този шеф споделяше, че кутията с 10 яйца, която коства 70 гривня в супермаркетите в Киев, била свръхфактурирана в армията на 170 за фронта.

- Говорите за яйца?

- За яйца.

- Кокоши яйца? 170?

- 170, т.е. повече от два пъти по-скъпо. Уволняват заместник-министъра на защитата и явно министърът на защитата не е знаел нищо. Значи или е малоумен, или лъже!

- Да, или лъже. Описвате много изумителна картина. Това, което казвате в действителност на хората, Тиери Мариняк, е: търсете! Отделете време, с цел да търсите, и научете съветски, за тези, които желаят да се специализират в тази област!

- Вижте, аз съм доста изумен, тъй като множеството хора, които се занимават с тези въпроси и които виждам от една година, са изцяло слисани. Те имат достъп до този свят единствено през британски език, а това е нещо друго. Бях в Киев, когато правех изследване за наркоманията. Видях да идва една холандка и да прави изследване за наркоманията за вестници на Неправителствени организации. Тя нищо не разбра, пропусна всичко.

- Защото е говорела единствено британски?

- Защото говореше единствено британски. Имаше едно момиче от “Анонимните наркомани ”, която беше американка и ѝ превеждаше повърхностно, не беше талантлива за това, и пропускаше половината. До такава степен, че в един миг се намесих. Това изобличава Джон Льо Каре в последния си разказ - политизацията на информацията.

- Идеологизиране, политизиране, според от лагера, към който принадлежиш?

- Абсолютно. И споделят на шефа това, което той желае да чуе, без да търсят действителността. Тъй като съм работил за икономическото разузнаване по отношение на Украйна, бях задължен да дам допустимо най-правдоподобна картина на действителността, в противоположен случай моите клиенти щяха да спрат да ми заплащат. Това е същинска школа по обективност. И бях скандализиран, когато чух наскоро всички тези приказки, че обективността не съществува.

- Погледнете обстоятелствата, даже не обективността, а това, което се случва.

- Разбира се.

- Вероятно ще включим нашите слушатели?

 

- Включваме Мохамед от Перпинян. Добър ден, Мохамед!

Мохамед: - Добър ден и на вас, добър ден, господин Беркоф, добър ден, господин Тиери Мариняк! Бих желал да ви задам един въпрос за продажбите, защото казахте, че някои оръжия се продават. Бих желал да знам дали става дума за леки оръжия или за тежки оръжия. Дали са наранени някои секрети оръжия? И бих желал да знам дали господин Зеленски е бил непосредствен с тези олигарси. Миналата година четох една публикация, в която се споделяше, че Русия като мафиотска страна е на 72-о място, а Украйна беше на 68-о място. Имам възприятието, че не са доста разнообразни и бих желал да знаем какви са връзките на Зеленски с всички тези олигарси.

- Благодаря, Мохамед! И по този начин, какви оръжия се препродават?

Тиери Мариняк: Не е доста елементарен трафикът с оръжия, с “Пейтриът ” или тежка артилерия. Става дума за леки и междинни оръжия. Агенция “Фронтекс ” се командирова в Молдова, тъй като те минават през Молдова. Имаше и клон на американските служби за сигурност, както и няколко предизвестия на шведски и финландски служители на реда, които споделяха: “Скоро те ще бъдат по-добре въоръжени от нас ”. Те откриха даже портативни ракетни комплекси “Джавелин ”.

- Къде ги откриха? В Швеция или другаде?

- В Швеция и Финландия.

- Интересно. А Зеленски?

- Зеленски, както споделих, е създание на Коломойски. Коломойски е едно от най-важните настоящи лица на олигархията в Украйна. Срещу него има три наказателни каузи - едно в Делауеър, щата на Байдън; едно в Татарстан, където го упрекват, че е отклонил 800 млн. тона газ; и в самата Украйна с тази изключителна фотография, която всички видяха, на която украинските служители на реда са си събули обувките, с цел да не изцапат килимите, до момента в който обискират дома му.

- Не е неприятно това... Ако не беше действителност, човек щеше да си каже, че това е полицейски трилър в жанр Джон Льо Каре. А точно Тиери Мариняк, “Войната преди войната - украинска хроника ” на издателство “Конфидант ”.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР