Автопортрет (ок.1604 г.), Музей Метрополитън, Ню Йорк Гърците го смятат

...
Автопортрет (ок.1604 г.), Музей Метрополитън, Ню Йорк Гърците го смятат
Коментари Харесай

Бях създаден от всемогъщия Бог, за да запълни вселената с моите шедьоври ~ Ел ГРЕКО

 Автопортрет (ок.1604 г.), Музей Метрополитън, Ню Йорк

Гърците го считат за най-великия гръцки художник, испанците го подреждат измежду най-значимите испански създатели. В света на изкуството остава вечно като Ел Греко (Гъркът), въпреки че в случай че се натъкнете на картина, подписана с името Ел Греко, можете да бъдете сигурни, че е фалшификат, защото през целия си живот ги подписва с същинското си име – Доменикос Теотокопулос.

Изящен художник, ваятел и проектант – такъв е Ел Греко, роден през 1541 година на остров Крит, по това време част от Венецианската република.

На 26 години отпътува за Венеция, с цел да учи. Впоследствие отваря лично ателие в Рим. Въпреки мощното влияние, което оказват върху него Микеланджело и Рафаело, Ел Греко е толкоз самонадеян, че напряко предлага на папа Пий V да замаже частта на Микеланджело в Сикстинската шапка и да вземе той да нарисува нещо от горната страна.

По този метод провокира неприязън към себе си от някои от най-изтъкнатите интелектуалци и е заставен да напусне Рим. Заминава за Мадрид, а след това за Толедо, като този му интервал се оказва най-плодоносният в кариерата му.

След неговата гибел, синът му остава единственият човек, който харесва картините му. Критиците назовават творбите му „ налудничави “, той потъва в давност за близо две епохи, само че още веднъж бива преоткрит с настъпването на епохата на романтизма в средата на 18 век.

Наричат го предтеча и на импресионизма, на немския екпресионизъм, на кубизма и на късния нереален екпресионизъм, само че стилът му е толкоз самостоятелен, че не може да се впише в никоя стандартна школа.

Вдъхновява такива имена в изобразителното изкуство като Йожен Дьолакроа, Пол Сезан, Едуард Мане, Джаксън Полак. По време на синия си интервал, Пикасо основава цяла серия „ парафрази “ по неговите произведения и го слага преди всичко измежду старите майстори. Силно влияние оказва и върху писатели като Никос Казандзакис и Райнер Мария Рилке.

Характерно за стила на Ел Греко е неговото поверие, че цветът и светлината са по-важни от формата, и че драматизмът е по-голям от описанието. Неговата уникалност се показва в умеенето му да разкрие същността на едно или друго духовно положение на индивида с изключителна акуратност и дълбочина и да изобрази мистичната вътрешна структура на действителността в един приказен свят от знаци и усеща.

...

Рисувам, тъй като духовете шептят бясно в главата ми.

Аз пострадвам за изкуството си и ненавиждам малоумните паралии, които го хвалят.

Езикът на изкуството е с небесен генезис и може да бъде свестен единствено от определените.

Бях основан от всемогъщия Бог, с цел да запълни вселената с моите шедьоври.

Художниците творят заради опустошението си. Духът на сътворението е отвратително комплициран за изследване в границите на душата.

 Христос носещ кръста, 1578

 Изгонването на търговците от храма (ок.1600-1605 г.), Национална изложба, Лондон

 Благовещение, 1600

 Лаокоон (ок.1608-1614 г.), Национална изложба, Вашингтон

 Покаянието на Петър, 1580

 Дева Мария, 1585

 Светото семейство, 1585

 Мария Магдалена в разкайване, 1577

 Разпъването на Христос, 1600

 Светото семейство с Мария Магдалена, ок. 1590

 Петър и Павел, 1592

 Христос,1580-1585

 Погребването на Христос, 1568-1570

 Света Троица (1577-1579), Музей Прадо, Мадрид

 Коронацията на Дева Мария, 1591

 Възкресение Хростово (1595 -1600 г.), Музей Прадо, Мадрид

 Агонията в градината, 1590, Национална изложба, Лондон

 Видението на Свети Йоан, (1608-1614)

Картини: chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР