Автомобилният пилот Илия Царски излезе със своя версия относно удара

...
Автомобилният пилот Илия Царски излезе със своя версия относно удара
Коментари Харесай

Илия Царски със своя версия за катастрофата в Стара Загора с Маршавелов

Автомобилният водач Илия Царски излезе със своя версия по отношение на удара сред него и един от главните му съперници на пистата Константин Маршавелов в Стара Загора предишния уикенд. Царски не намира решението на Спортната комисия по случая за вярно, само че признава, че няма да го оспорва, и насочи зов към останалите автомобилни състезатели.

Прилагаме изказването на Илия Царски без редакторска интервенция:

Във връзка със надпреварата писта Стара Загора 2017г. – част от Българския пистов шампионат и конфликта ми с водача Константин Маршавелов се усещам задължен да направя актуалното изказване.

По тематиката към този момент се изрече господин Маршавелов, а събитието беше отразено в пресата. Смятам обаче, че е належащо както за феновете на автомобилния спорт у нас, по този начин и за неговото бъдещо развиване и сигурност да посоча и моето мнение за случилото се.

В неделя (01.10.2017 г.) надпреварата стартира добре. Поради метеорологичните условия в действителност то беше по-сложно тактически и публиката беше по-малко от нормално. Аз започнах от трета позиция като след прекъсването на надпреварата след 3-та обиколка съумях след серия от взаимни изпреварвания да доближи до втората позиция и да се боря за първото място. Уви, след удар, получен от Константин Маршавелов, изгубих надзор над автомобила и от пътя като ударих мантинелата. Поради това не съумях да завърша надпреварата.

Тук държа да отбележа, че случаят, разгласен за " елементарен състезателен случай ", никога не беше подобен. Поради увереността в правотата ми и мнението на моя екип, което аз оценявам надълбоко, на адрес https://www.youtube.com/watch?v=6B3L9ZT_n_I може да намерите видео от трите on-board камери в автомобила ми и да се убедите в това, както и в необосноваността на изказванията на господин Маршавелов. От видеото е видно, че господин Маршавелов влиза в тесния ляв завой след мен и търсейки линия за офанзива на позицията ми ме изблъсква от трасето. От следите от удара пък се вижда ясно, че той ме удря пред задна лява гума (наранени са предел и врата) с неговата предна дясна сега, в който влизам в най-хубавата за мен траектория в завоя, а всеки собственик на шофьорска брошура знае, че при подобен удар предният автомобил става неуправляем. Нещо повече – главно предписание в автомобилния спорт е, че задният автомобил би трябвало да се преценява с предния.

Важно е да се означи и, че случаят се реализира в стеснен сектор от трасето, а точно пътен възел от републиканската пътна мрежа, където би трябвало да се премине с изключително внимание от водачите при толкоз близко движещи се коли. Тъй като моята сигурност и тази на останалите е първото нещо, към което постоянно съм се стремял, и на надпреварата в Стара Загора подходих с нужната нерешителност и не позволих с мои дейности да основа предпоставки да пострада различен водач.

Въпреки горното не искам да депозирам каквито и да било тъжби против решението на Спортните комисари на надпреварата и господин Маршавелов или да сезирам Националния състезателен арбитражен съд, а избирам да се съсредоточа върху задачите си. След злополуката е належащо да създадем съществени поправки по автомобила, само че имам най-хубавия екип зад тила си, с който сме минали през голям брой компликации и съм уверен, че ще успеем да подготвим колата за надпреварата на писта " Серес " идващия месец.

Използвам опцията, с цел да моля към всички участници в автомобилни надпревари във всяка една серия да се пазят взаимно и да подхождат с изключително внимание към изпреварвания на надпревари, които се организират на пътища – част от републиканската пътна мрежа. При такива надпревари няма буферна зона и място за неточност, а мантинели, пътни знаци, рекламни уреди и канавки – рискови за водачите, и уязвима аудитория. Наясно съм, че адреналинът, който всички обичаме, противодейства съществено на възприятието за заплаха в надпреварата на писта Стара Загора и изобщо, само че точно ясното усещане на всяка една обстановка е това, което отделя феновете от професионалните водачи.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР