Aвтомобилът тип gran turismo е мощна машина, която въпреки тази

...
Aвтомобилът тип gran turismo е мощна машина, която въпреки тази
Коментари Харесай

Gran Turismo като начин на живот - началото - видео

Aвтомобилът вид gran turismo е мощна машина, която макар тази своя характерност е подобаваща за дълги дистанции и удобно пътешестване. Идеята за този авто клас се ражда преди 75 години. По това време Maserati показва своя модел A6 1500. Той предлага революционен дух и се трансформира в предходник на чужд до тогава клас транспортни средства. В резултат моделът промени автомобилния пейзаж и не на последно място повлия на по-късните генерации коли Maserati.

Първият в историята Gran Turismo е показан през март 1947 година на автомобилното ревю в Женева. По това време публично името му е план Tipo A6, до момента в който по-късно става по-известен като A6 1500 Gran Turismo. Това е забележителна стъпка за Maserati след която и до момента марката остава вярна на правилото за съчетаване на грациозност и мощ, което намира своя израз във всеки модел и до през днешния ден. Виждаме го и в идващото потомство GranTurismo, първият изцяло електромобил на марката, който би трябвало да излезе през 2023 година

Представянето на A6 1500 е предшествано от деликатен развой на разработка, тръгнал от 1941 година По това време фокусът е върху концепцията за пътно транспортно средство с мощен мотор. Двигателят е създаден въз основата на елемента на спортния автомобил Maserati 6CM и има цилиндрова глава с висока здравина, един карбуратор Weber 36DCR и два разпределителни вала. Резултатът е редови, шестцилиндров мотор с мощ 48 кВт/65 к.с., който разрешава развиването на оптималната скорост от 150 км/ч.



Проектът е наименуван A6 - A за Alfieri, “мозъкът ” измежду братята Maserati, и 6 за броя на цилиндрите. Автомобилът получава и без значение предно окачване с осцилиращи трапецоиди и винтови пружини, твърда задна греда с листови ресори, хидравлично следени спирачки и дискови колела (спици при поискване) с диаметър 16 инча.

Огромните похвали и огромната хвалба от страна на публиката бързо довеждат до решението да се даде зелена светлина за серийно произвеждане. Производството на A6 1500 Gran Turismo продължава до 1950 година с дребна актуализация през 1948 година, когато Pininfarina прави спомагателни промени в каросерията - релефната обшивка е отстранена от предните калници и са добавени две задни седалки към интериора. Въпреки релативно ограничавания брой от 58 бройки, създадени за четири години, A6 1500 е крайъгълен камък в историята на Maserati.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР