Автократичните главни изпълнителни директори са ослепителни. Неограничени от облигациите, които

...
Автократичните главни изпълнителни директори са ослепителни. Неограничени от облигациите, които
Коментари Харесай

Twitter ще е Ватерло за Мъск

Автократичните основни изпълнителни шефове са ослепителни. Неограничени от облигациите, които възпират елементарните водачи, те се издигат до най-високите върхове преди да се срутен до по-ниски низини. Такъв е казусът с Илон Мъск: най-богатият човек в света, който се издигна с Tesla и се срутва с Twitter.

За да схвана феномена на автократичния основен изпълнителен директор по-добре, предходната седмица интервюирах Вивек Уадла, основан в Силициевата котловина специалист в областта на технологиите, който при започване на кариерата си създаде програмен продукт на " Уолстрийт " и основа софтуерната компания Relativity Technologies.

През 2016 година Уадла написа публикация за " Куарц " със заглавие " Най-добрите компании в света се ръководят от просветени диктатори ".

" Когато си визионер, ти хрумват грандиозни хрумвания, които могат да трансформират света и никой не ти има вяра ", описа ми Уадла. " Визионерите би трябвало да грабват шансовете. Да бъдат по едно и също време автократични и харизматични. Да бъдат по едно и също време твърди, безмилостни, безапелационни и да карат хората да ги следват. "

За такива водачи работата е фикс идея, а неуспехът - неприемлив. Мъск работел до 120 часа на седмица в процеса на създаване Ambien, с цел да пусне нов модел на Tesla. Стив Джобс, съоснователят на Apple, се обадил на изпълнителния шеф на Гугъл в неделя, с цел да поправя цветовия градиент на жълтото " o "  в логото на Гугъл, тъй като не му харесвало по какъв начин се появява на iPhone. Уолт Дисни пръснал персоналните си средства и съвсем банкрутирал, с цел да може да бъде пусната класиката от 1937 година " Снежанка и седемте джуджета ".

" На старта тези автократични умения имат предимство ", изяснява Уадла. " Трябва да изправите приближен екип пред лицето на гибелта, когато възможностите за триумф са доста дребни ".

Но тези личностни черти могат да бъдат съдбовни по-късно в еволюцията на компанията. Управлението на одобрена компания изисква " изцяло друг набор от умения ".

" Зрялост, успокоение, чуване, създаване на консенсус ", сподели Уадла. " Това е казусът на Илон сега. Той допуска, че може да придвижи уменията си от Tesla в Twitter. Не става по този начин. Той излиза изцяло отвън своята сфера. Това ще бъде неговото Ватерло ".

Автократичните главни изпълнителни шефове са податливи към главозамайване.

" Ако инцидентно попаднете в Силициевата котловина, вие създавате доста реклами, те започват да ви показват като господ и вие стартирате да им вярвате ".

Марк Зукърбърг не се е сгромолясвал по този начин зрелищно като Мъск, само че и той е изправен пред личното си Ватерло. Акциите на Meta Platforms Inc. - някогашната Фейсбук Inc. - паднаха с две трети тази година, защото вложителите изгубиха религия в скъпата му инвестиция във виртуалната реалност. Обикновените акционери имат лимитирано въздействие, тъй като двойната класова конструкция на акциите на Meta дава на Зукърбърг надзор върху гласуването. Той е най-малко толкоз автократичен, колкото Мъск. Хилари Клинтън един път сподели пред " Атлантик ", че когато си имаш работа с хора " от най-високите равнища "  на компанията, " от време на време имаш чувството, че преговаряш с непозната мощ ".

Нещата се развиха по-добре за други корпоративни автократи, като да вземем за пример Джеф Безос от " Амазон ". Причината за това е, че те се отдръпват от ежедневното ръководство в точния момент.

Трудно е да не се създадат паралели сред проблемите на Мъск в Twitter и проблемите на Владимир Путин в Украйна. Разликите сред главния изпълнителен директор и президента на Русия са големи, несъмнено. Единствената обща точка е прекомерната самоунищожаваща убеденост, смята Уадла:

" И двамата имат божествен комплекс ".

---

Коментарът на Питър Кой е оповестен в " Ню Йорк Таймс ". Заглавието и преводът са на Клуб Z.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР