Автоджамбазите атакуват най-вече през нощта, а крайната им цел са

...
Автоджамбазите атакуват най-вече през нощта, а крайната им цел са
Коментари Харесай

Автоджамбази дебнат колите ви

Автоджамбазите нападат най-много през нощта, а крайната им цел са скъпите и новите коли, като ги отмъкват за към една минута. Това стана ясно от данни на Министерството на вътрешните работи, предоставени по искане на “Монитор ". Специалисти показват пък, че откраднатите возила в множеството случаи се разфасоват и се разпродават на части, с цел да се загуби дирята на колата и да не се разкрие закононарушението.

Подобен бе и един от последните случаи на нападения на автокрадци, при който скъпа кола беше отмъкната, разфасована и укрита в автоморга в Перник.

Там униформените разкрили елементи с механично заличени номера, ключ от същата марка кола, декларирана за открадната от Благоевград, както и мотор, скоростна кутия, седалки и арматурно табло от различен безценен лек автомобил, лишен от София в края на месец ноември 2021 година

“Професията " на автоджамбаза наподобява е целогодишна. Лятото набелязват разсеяни туристи по курортите, а зимата се връщат в градовете. За това приказват статистиките на силовото ведомство, които потвърждават растеж на кражбите в летните селища през топлите месеци и скок на набезите в огромните градове през студените.

От ведомството оповестяват още, че схемите се правят с присъединяване на две или три лица в най-честите случаи. Така те могат да дебнат, в случай че се появи притежателят на возилото.

Апашите имат няколко проекта за деяние върху шофьорската врата - разрушават стъклото й с изострен предмет или камък, повреждат патрона или изрязват дупка към ключалката.

От няколко години се вижда и потреблението на специфична джаджа, направена да отключи возилото бързо и доста по-безшумно. От Министерство на вътрешните работи означават, че е значимо жителите да знаят, че това се случва за къс интервал от време - сред 30 секунди и 2 минути, без да има никакви повреди по ключалката на вратата. След проникването в автомобила най-често посредством друго особено техническо средство, което се слага в OBD буксата на автомобила за времевия период сред 30 секунди и 1 минута, причинителите започват мотора на набелязания автомобил или образоват нов ключ, след което започват мотора и правят незаконното лишаване на автомобила.

Възможен е и различен бърз метод за навлизане и задигане на набелязания автомобил без никакви повреди по вратите - той е беззвучен и мъчно може да бъде видян, само че се употребява през светлата част на деня. За да работи схемата обаче, возилото би трябвало да е оборудвано със система за безконтактно отключване и пускане на мотора - keyless-go. Освен това, участниците в закононарушението би трябвало да са най-малко двама.

Шашмата работи по следния метод - крадците употребяват специфични механически средства, наречени keyless-go машина, която се състои от два съставния елемент. Крадецът държи една от тях в ръцете си и следва малко по малко лидера на колата, с цел да прихване функционалността й, е да прихваща сигнала от ключа на набелязаната жертва. Устройството разрешава удължаването на сигнала от ключа до втория крадец, който стои директно до моторното транспортно средство. Другата част от джаджата се намира в ръцете на това второ лице, което дебне директно до набелязания автомобил, което съумява да " одобри “ сигнала от ключа, да отключи автомобила, да влезе в него, да започва мотора му и физически да извърши кражбата му.

Въпреки многото разновидности за осъществяване на незаконното посягане органите на реда записват все по-малко автокражби. За времевия интервал от 1 януари до 31 октомври 2021 година на територията на страната са регистрирани 1091 незаконни отнемания на моторни транспортни средства, като за същия времеви интервал през 2020 година те са били 1386, което съставлява понижение на този тип закононарушения с 21,28 %.

За посочения интервал на 2021 година разкриваемостта на този тип закононарушения е 19,52%, като за същия времеви интервал през 2020 година тя е била 17,60%. Наблюдава се нарастване с 1,92% на разкриваемостта. Според Министерството на вътрешните работи намалелият брой осъществени закононарушения може да се отдаде на редица фактори, само че най-много на усилената работа на служителите на реда по линия " закононарушения, свързани с МПС “.

Все по-добрата предварителна защита обаче също е измежду факторите, които отхвърлят апашите от незаконните похищения. От полицията оферират разнообразни разновидности да защитим автомобила си по този начин, че крадците да ни заобиколят или да се откажат от осъществяване на инкриминираното деяние. При колите с елементарни заключващи механизми е добре да се инсталират спомагателни отбрани срещу незаконни похищения. При по-модерните возила със система за безконтактно палене и пускане на мотора keyless-go обаче органите на реда поучават ползвателя на автомобила след заключването на МПС-то да бъде с нараснало внимание по отношение на заобикалящите го наоколо лица, както и да употребява защитно калъфче, в което да бъде подложен ключът от автомобила за недопускане сигналът от ключа да бъде прихванат и продължен.

Съхранението на автомобила в гараж или охранителен паркинг също способства за по-голяма сигурност. Ако не можем да си го позволим или нямаме подобен наоколо, е хубаво да паркираме на добре осветени и открити места, покрай които се намират охранителни камери.

Полицейските органи разполагат с задоволително информация по отношение на лицата и групите, занимаващи се с незаконни отнемания на МПС. Залавянето на място на причинителите и доказването на осъществената от тях незаконна активност е сложен развой, показват органите на реда. Въпреки това знакови фигури от престъпния контингент, занимаващ се с този тип закононарушения, към този момент са зад решетките. Това стряска автоджамбазите и значително те сами преустановяват този тип активност. Така статистиката отбелязва все по-малко нападения.

Със захлаждането през зимните месеци идва ред и на един от най-популярните способи за кражба на транспортни средства. Много крадци се възползват от разсеяността на водачите рано заран, които оставят возилата си включени, с цел да загреят, до момента в който си купуват баничка или кафе от близкия магазин.

Именно оставянето на колата незаключена с подложен ключ в контакта или с работещ мотор основава причина тя да стане елементарен обект на кражба. Точно тогава дебнат и апашите, които отварят шофьорската врата и отпрашват с непознатата кола.

От Министерство на вътрешните работи декларират, че похищенията на коли " на ключ “ най-често се случват в три съществени обстановки - пред жилищата и офисите, когато водачите чистят колите си от сняг или се пробват да затоплят купето преди идно пътешестване, при изпращането на децата в учебно заведение или детската градина и при бързи покупки от павилиони и гишета по улиците.

Дори и за къс интервал от време колите в никакъв случай не трябва да бъдат оставяни незаключени, това е обвързване на водачите и по закон, припомнят от полицията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР