Австрийският консорциум ABB-Voith започна работа по рехабилитация на втори хидроагрегат

...
Австрийският консорциум ABB-Voith започна работа по рехабилитация на втори хидроагрегат
Коментари Харесай

ABB-Voith започна ремонта на втория агрегат в ПАВЕЦ „Чаира“

Австрийският консорциум ABB-Voith стартира работа по рехабилитация на втори хидроагрегат в ПАВЕЦ „ Чаира “. Това разгласи изпълнителният шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев по време на обиколка за публицисти в централата във вторник.

Сегашното съглашението сред НЕК и консорциума е допълнение към предходното, което беше за цялостна рехабилитация на ПАВЕЦ-а, по време на която обаче стана и огромната повреда. Именно ABB-Voith беше консорциумът, който я ремонтираше.

Цената на ремонта на втория елемент бе избрана като „ комерсиална загадка “. Парите ще дойдат от лични средства на НЕК.

Очакванията са ремонтът да е подготвен до края на годината, след което в системата да влязат още веднъж 200 MW, колкото е оптималната мощ на помпения режим на хидроагрегата.

Австрийски инженери от на следващия ден стартират работа по турбинната част на втория елемент.

Статорът, който е аварирал преди започване на рехабилитацията на този елемент, ще бъде с изцяло сменено наличие “, изясни Красимир Димитров, шеф „ Стратегическо обмисляне “ в НЕК. „ Магнитопроводът и намотката ще бъдат напълно нови, старите към този момент са демонтирани. “

Работи се и по модернизацията на електрическата част на статора.

В момента разполагаме с общо три елемента – два в ПАВЕЦ „ Белмекен “ и един в ПАВЕЦ „ Орфей “, изясни Георгиев, допълвайки, че те работят с общо 150 MW в помпен режим.

До края на годината към тях ще бъдат добавени още близо 200 MW от „ Чаира “.

Същото техническо решение ще бъде приложено и върху хидроагрегат №3, чийто ремонт се чака да отнеме към година.

За хидроагрегат №4 до месец ще бъде пусната тръжна процедура за замяна на турбинната част, защото той не може да бъде ремонтиран. Срокът, в който би трябвало да бъде пуснат в употреба, е 3 години.

Първи елемент е спрян превантивно, без да са му осъществявани никакви рехабилитационни действия “, сподели още шефът на НЕК.

Той си е в автентично положение, както е създаден от японската корпорация Toshiba. След случая на четвърти елемент в него също има пукнатини и за рехабилитацията му интензивно се водят диалози с Toshiba, с които е имало среща предходната седмица.

„ Срокът на валидност “ на рехабилитираните елементи ще зависи от натоварването им, само че въпреки всичко има функционални гаранции за брой цикли на работа, което значи работа още 10+ години. За подмяната на четвърти хидроагрегат тази гаранция ще е над 25 години.

НЕК дефинира капиталовата си стратегия за тази година като „ амбициозна “ – тя е за 72 млн. лева През предходната година компанията е вложила 36 млн. лева в рационализация на оборудванията, които ръководи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР