Австрийският канцлер Себастиан Курц осъди стихотворение, написана от член на

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц осъди стихотворение, написана от член на
Коментари Харесай

Скандал в управляващата коалиция в Австрия заради расистко стихотворение

Австрийският канцлер Себастиан Курц осъди стихотворение, написана от член на по-малкия сътрудник в ръководещата коалиция Партията на свободата на Австрия.

В " градски плъхове " създателят се афишира срещу смесването на разнообразни култури и прави съпоставяне сред чужденците и гризачите. От опозицията припомниха, че сходни съпоставения са били част от нацистката агитация при започване на 20 век.

Автор на текста е заместник-кметът на града Браунау ам Ин, отечество на Адолф Хитлер. Той е оповестен в локалния вестник на Партията на свободата в града, който се намира в провинцията Горна Австрия.

Канцлерът Себастиан Курц настоя Партията на свободата на Австрия да се дистанцира от текста, а от опозицията в лицето на Социалдемократическата партия припомниха, че сходни съпоставения сред хора и плъхове са били нещо типично за нацистката агитация.

Заместник-градоначалникът Кристиан Шилхер след това се извини за стихотворението, което носи подзаглавие " Гризач с канализационен генезис ", и съобщи, че е желал " да предизвика, само че никога да наскърбява ". Шилхер добави, че съжалява, че не е отбелязал обстоятелството, че сходно съпоставяне е исторически натоварено.

Коалицията сред Австрийската национална партия и Партията на свободата на Австрия е на власт от 2017 година. Това не е първият скандал, откогато крайнодесните се включиха в държавното управление. В началото на 2018-а стана ясно, че момчешкото съдружие, на което лидерът на листата на Партията на свободата за районния парламент в провинцията Долна Австрия е бил заместник-председател, е разгласило алманах с песни с искрено антисемитски темперамент. Тогава той беше заставен да се отдръпна от конкуренцията. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР