Русия се приближава към Харков, ситуацията е по-тежка, отколкото би

...
Русия се приближава към Харков, ситуацията е по-тежка, отколкото би
Коментари Харесай

Washington Post: Русия приближава Харков, ситуацията е по-тежка, отколкото би трябвало да бъде

Русия се доближава към Харков, обстановката е по-тежка, в сравнение с би трябвало да бъде, написа Washington Post в сататия, озаглавена " Защо съветските войски ненадейно съумяха да настъпят към Харков ".

Във войната постоянно би трябвало да очаквате непредвиденото. Украинските сили се приготвят за пролетна или лятна съветска атака, ориентирана към региона на Донбас в Източна Украйна, която да последва триумфа на Русия през февруари, когато завладя град Авдеевка. Това нахлуване може и да се случи, само че в това време съветските войски започнаха ненадейно трансгранично нахлуване в Харковска област в североизточната част на страната.

Само за няколко дни към пет съветски батальона съумяха да навлязат на близо 8 км във вътрешността в Украйна, превземайки редица села и карайки украинските бранители да се олюляват в това може би най-бързо съветско нахлуване от началото на войната през февруари 2022 година Генерал-лейтенант Кирило Буданов, началник на украинското военно разузнаване, разказа обстановката пред New York Times в понеделник като " на ръба " и движеща се " към сериозна ".

Ако руснаците продължат настъплението си, те още веднъж ще могат да стрелят по Харков с артилерия. Белезите от съветските артилерийски удари по Харков през 2022 година към момента личат в покрайнините на милионния град. Изданието отбелязва, че би било извънредно, в случай че тези съветски офанзиви се повторят.

" Най-лошият сюжет би бил рухването на Харков. Това към момента е малко евентуално, само че с цел да избави града, Украйна би трябвало да изтегли войските си от Донбас, с цел да бъде по-лесно за руснаците да напредват в този район ", се показва в обявата на WP.

Успехът на Русия може да се изясни с композиция от съветска военна мощност и груби неточности на Украйна и Съединени американски щати. Руските войски усъвършенстваха бойните си качества от първите дни на войната и се приспособиха към изискванията на бойното поле. Най-важното е, че те използваха тежки планиращи бомби, с цел да пробият украинските линии.

Междувременно въоръжените сили на Украйна бяха съществено наранени от дългото закъснение на помощта от Съединени американски щати. Русия имаше предимство в артилерийски муниции 10 към 1. Освен това Украйна беше на привършване на боеприпасите за Противовъздушна отбрана. През последните шест месеца Украйна е прихванала към 46 % от съветските ракети, в съпоставяне със 73% през предходните шест месеца.

Миналия месец процентът на прихващане на ракети спадна до 30 %. Неуспехът на Украйна да обезпечи съответна противовъздушна защита за войските на фронтовата линия значи, че Русия съумя да употребява въздушна мощност в огромна степен за първи път.

Американските муниции и оръжия най-сетне идват в Украйна, само че ще са нужни месеци, с цел да се снабдят съответно всички украински сили. Това основава прозорец на накърнимост, който руснаците употребяват.

Руснаците също могат да се възползват от рестриктивните мерки на Съединени американски щати върху потреблението на каквито и да е американски оръжия, с цел да нападат законни военни цели на съветска земя. Институтът за проучване на войната (ISW) написа, че тези ограничавания са съдействали за напредъка на Русия. Англия отстрани сходно ограничаване за потребление на оръжията си, само че рестриктивните мерки на Съединени американски щати остават в действие.

" Ситуацията е доста по-страшна "

В Украйна от дълго време има дефицит на личен състав, само че едвам предишния месец Народното събрание най-сетне одобри нов закон за мобилизацията. В момента Украйна възнамерява да сътвори 10 спомагателни бригади, само че оборудването, образованието и въоръжаването ще отнеме месеци - това е време, с което Украйна не разполага.

Украйна също е мудна в укрепването на своите граници и фронтова линия. Миналогодишната украинска контраатака спря, тъй като съветските минни полета, окопи и барикади се оказаха непревземаеми. Липсата на подобаващи украински укрепления в този момент разрешава на Русия да напредва.

" Нямаше първа отбранителна линия. Руснаците... просто влязоха, без никакви минни полета ", е съобщи един украински офицер пред кореспонденти.

През март украинският президент Володимир Зеленски най-сетне разгласи самодейност за създаване на съвсем 2000 км укрепления на три отбранителни линии. Тези линии сега са в развой на създаване, само че трябваше да бъдат конфигурирани преди доста месеци.

" Това закъснение отразява неспособността на Зеленски да направи повече, с цел да активизира украинското общество за война. В Киев и в Западна Украйна строителството на елитни жилищни здания продължава, макар че страната води война за оцеляване. Всички налични строители и цялото им съоръжение от дълго време трябваше да се насочи към построяването на укрепления ", показват от WP.

Добрата вест е, че Украйна към момента има време да се възвърне от тези неуспехи. Изграждането на нови укрепления и активизирането на повече украински бойци, съчетани с солидния приток на американски оръжия и муниции, би трябвало да спрат съветското нахлуване и да стабилизират бойните линии.

" Би било доста потребно, в случай че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън анулира рестриктивните мерки върху потреблението на американски оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия. Но обстановката е доста по-тежка, в сравнение с би трябвало да бъде, частично заради хипотетични неточности от страна на Киев и Вашингтон ", написа в умозаключение изданието.

Инфо: " Фокус "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР