Австрийският бизнес в България - инвестиции и развитие на прага

...
Австрийският бизнес в България - инвестиции и развитие на прага
Коментари Харесай

Австрийски дипломат: Бойкотът на австрийски инвеститори е бойкот на български компании

Австрийският бизнес в България - вложения и развиване на прага на влизането ни в Шенген. По тази тематика беседваме с комерсиалния консултант към посолството на Австрия у нас Филип Купфер и Димчо Димчев - шеф на австрийска транспортна компания в България. 

 

- Господин Купфер съгласно с австрийско изследване на бизнес-средата в България, което беше показано преди няколко дни има огромна доза оптимизъм за развиването на бизнес-климата в нашата страна. Очаквате ли нови австрийски компании да стъпят на българския пазар и нови непознати вложения тук?

 

- Това, което мога да кажа е че съгласно изследването в действителност настройките на австрийските компании са по-оптимистични спрямо предходната година, само че несъмнено не прекомерно оптимистични. Когато става въпрос за нови вложения, ние имаме запитвания всеки ден, само че въпреки всичко би трябвало да се види кои в реалност се реализират. Това, върху което желая да акцентира е, че най-голяма част от осъществените вложения през 2023 са постъпили от към този момент настоящи вложители. Трябва да ценим австрийските и другите задгранични компании, които са към този момент в България, да даваме най-хубавото от себе си, с цел да желаят те да уголемяват вложенията, тъй като както към този момент загатнах главният дял на задграничните вложения в България идват от към този момент работещи тук компании, от реинвестиране на облаги.

 

- Очаквате ли нови компании да дойдат в България?

 

- Да имаме сигнали от разнообразни компании, да вземем за пример компания от автомобилния бранш е изцяло допустимо за стартира да действа покрай Русе още тази година. Има и други дребни вложители несъмнено, само че България би трябвало да има поради интернационалната конкуренция за привличане на вложители.

 

- Как ще повлияе влизането на България в Шенген върху бизнес-климата?

 

- Шенген е политически спор и би трябвало да бъде позволен на политическо равнище. Австрийската комерсиална камара, формалното посланичество на австрийския бизнес в Австрия, с почти 600 хиляди членове и е на мнение, че тази стъпка - Шенген по въздух е първа значима крачка, само че трябват по-нататъшни диалози и би било от изгода за цялостното присъединение на България всички условия да бъдат изпълнени. Ако всички критерии са изпълнени - това е нещо, на което желая да акцентира - австрийското държавно управление споделя, че отводът за приемане на България като пълновръстен член на Шенген не е акт против българския народ. Това е сигнал, че самата шенгенска система не работи както би трябвало. Ако погледнете единствено молбите за придобиване на статут, от идващи в Австрия - единствено през 2022 имахме 110 000 молби за придобиване на поданство, без да включваме украинските жители, а от януари до ноември 2023 имаме 65 000 такива молби, което за страна като Австрия, заобиколена от страни-членки на Шенген, теоретично не би трябвало да е допустимо. И по този начин имаме разнообразни равнища и както австрийската икономическа камара сподели: Да, значимо е, само че когато бъдат изпълнени условията.

 

- Господин Димчев, като представител на транспортна компания, която управлявате тук - в България, по какъв начин влизането в Шенген ще се отрази на бизнеса ви?

 

- Разбира се, свободното придвижване на хора ще ни се отрази, само че като транспортна компания ние сме предпочитано заинтригувани от придвижването на артикули и това е към този момент опростено. Разбира се по-бързото прекосяване на граници за наземния превоз ще бъде огромно преимущество, също и за приобщаването на България към европейското икономическо пространство. Със сигурност България има капацитет да бъде по-интегрирана в Европа. Изискването е да вършим повече в България, а повече вложения значат и повече превоз. Шенген сигурно ще помогне. Няма да има решаващо въздействие, по този начин мисля аз, не толкоз огромно. Особено в този момент с възходящата рецесия със Суецкия канал и минусите в световната снабдителна верига, които се явяват още веднъж, откакто имахме две години на мъртвило след Ковид пандемията. Придвижването на артикули до крайния консуматор още веднъж е гореща тематика, несъмнено визионерските компании, които към този момент са вложили в България са наясно с това, разширили са вложенията си, само че ще излезе ново условие и още веднъж България е в доста, доста преференциална позиция да подсигурява добър и здравословен стопански напредък, съгласно условията, които имат европейските компании

 

- Мога ли да кажа нещо в допълнение на това, което Димчо сподели? Искам да подчертая, че опциите от икономическа позиция пред България са големи. От персоналния ми опит, в нашия офис сме 8 души, които работят за австрийската стопанска система тук и имаме почти 5200 контракта годишно с австрийски компании, по имейл телефон, посредством срещи. И тематиката за местоположението и прелокацията на бизнеса, търсенето на сътрудници в България е много постоянно срещана в диалозите. И това има голям капацитет тук в България.

 

- Ако мога да се върна на превоза на артикули през България. В последните дни виждаме покачване на броя на инспекциите, покачване на контрола по българо-румънската граница, видяхме огромни опашки от камиони. Как се отразява това на транспортния бизнес?

 

- За благополучие нашият бизнес не е съществено обиден към този момент, само че да, да бъдем част от европейското икономическо пространство, би означавало да имаме предвидимо и малко транзитиране. Колкото е по-кратко, толкоз по-интегрирани сме, понижаваме разноските и това подкрепя стопанската система. Как да разгадаем това? Фактор е инфраструктурата и интеграцията - Шенген и може би еврото, само че това не се отнася до минаването на граници. Това е пътят пред нас.

 

- Господин Купфер, преди няколко дни една от най-големите български бизнес-организации прикани българите да бойкотират австрийските артикули и услуги, с цел да окажат напън на австрийското държавно управление да каже “ДА ” на пълноправното участие в Шенген. Какво мислите за това?

 

- Четох за това, четох за този апел за протест. Аз доста почитам господина, който насочи апела, както и организацията му, тъй като това е доста значима организация. Но съм уверен, че протестите в никакъв случай не водят до съглашения, те само предизвикват вреди и на двете страни. Австрийските компании, които имат бизнес тук са също и български компании. Те наемат хора, заплащат заплати и налози, основават добавена стойност, тъй че протестът на австрийски вложители е в същото време протест на български компании.

 

- Какви са най-големите преимущества на България, като капиталова дестинация?

 

- Както казахте има доста австрийски компании и в 3 до 5 условия които имаме поради, номер 1 е, че България има доста конкурентноспособна данъчна система и 10% закрепен налог е доста атрактивен. Винаги би трябвало да имаме поради, че решението за инвестиция не е учредено единствено на данъчната система, а също и на други условия - номер 2 и номер 4 в нашето изследване са достъпността и качеството на локалните артикули, споменахме разнообразни бизнес похвати. Това е в основата австрийската стопанска система да вижда капацитет в България, а номер 5 е цената на труда за 60% от запитаните австрийски мениджъри това не е от решаващо значение, само че за останалите 40% това е преимущество. В последно време в България има доста покачване на цената на труда, тъй че това към този момент не е значително преимущество.

 

- Споменахте данъчната система в България. През декември българския парламент взе решение да увеличи корпоративния налог от 10% на 15%. Как ще се отрази това на австрийския бизнес тук?

 

 

- Първо, това несъмнено не е за всички компании. Важи единствено за доста характерни компании. И това е минимумът. Мога да ви кажа по какъв начин е в Австрия - там корпоративният налог несъмнено е по-висок. Плащането на по-високи налози сигурно не е изключително елементарно за фирмите и несъмнено може да окаже въздействие, само че въпреки всичко 15% корпоративен налог остава конкурентноспособен по отношение на европейското равнище.

 

- Мислите ли, че ще има отлив на вложения, поради това или няма да се отрази на пазара по този метод?

 

- По моя преценка, нямам числа за това, несъмнено фирмите не са удовлетворени от повишението на налога, само че те имат вяра в българските пазари и мога да ви кажа, че 15% са задоволително атрактивни.

 

- Кои са най-големите дефекти на България, като капиталова дестинация?

 

- Тук съм към този момент 2 години и половина и в множеството диалози се загатва престъпността и корупцията, само че тази година австрийските компании означиха и бюрокрацията. Над 80% от запитаните споделят, че имат предпочитание за понижаване на бюрокрацията, като втора точка беше, престъпността и корупцията, които имат потребност от повече внимание, номер три е, според мен това може да е бъдещо предизвикателство за българската стопанска система, неналичието на квалифицирана работна ръка. Това несъмнено е феномен който съществува освен тук, в България, също в Австрия и доста други европейски страни. Аз съм доста горделив от това, че моята организация преди 9 години стартира двуезичен учебен план, а австрийски, български и други интернационалните компании тук, в България, заплатен от участващите компании и австрийските данъкоплатци, австрийското държавно управление, където сега българи комбинират доктрина и процедура по едно и също време. Отиват в учебни заведения, където учат доктрина и имат опция да работят в фирмите. Това е една печеливша опция както за тях по този начин и за страната.

 

- Господин Димчев, по какъв начин съгласно вас се разви българската бизнес среда през 2023, какво се промени?

 

- Средата не се промени трагично - това е малко или повече, което и изследването удостовери. От наша позиция може би най-голямата смяна е съществуването на избрана непоклатимост - имаме държавно управление и за нашите клиенти, австрийските вложители това основава средносрочна сигурност, това е позитивно. Политическата непоклатимост е причина с битката с бюрокрацията, за вложения в инфраструктура, даже и за Шенген.

 

- Господин Купфер, в края на диалога ни, какви са вашите упования за развиването на бизнес климата в България през тази година - 2024?

 

- Ако имах кристална топка, да погледна в бъдещето... Това което допускам, което австрийските компании чакат е, че политическата непоклатимост и това, което доскоро Димчо загатна - предвидимостта на икономическата политика ще продължи, тъй като нашето изследване сочи, че тази година, съпоставена с последната се вижда доста усъвършенстване в данните, тъй че австрийските компании споделят, че политическата непоклатимост и предвидимостта са преимущество, без значение от това, че има място за усъвършенствания. Опитвам се да бъда оптимист. И Димчо го сподели - средата е относително постоянна и умерено оптимистична. Виждаме разнообразни политически напрежения сега, виждаме разнообразни войни и мисля, че фирмите, също и австрийските компании потвърдиха, че са устойчиви. В последните години имахме разнообразни рецесии - Ковид, войни, пробив в снабдителната верига, само че фирмите потвърдиха, че са по-устойчиви, изобретателни, с цел да преодолеят обструкциите и по тази причина към момента съм изцяло уверен, че ще имаме по-успешна 2024 година.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР