Австрийските власти са предупредили журналиста от Bellingcat Христо Грозев, че

...
Австрийските власти са предупредили журналиста от Bellingcat Христо Грозев, че
Коментари Харесай

Христо Грозев: Бивш австрийски офицер, по указание на Москва, е получил достъп до личните ми данни

Австрийските управляващи са предизвестили журналиста от Bellingcat Христо Грозев, че наети от Русия убийци го търсят интензивно благодарение на локални сътрудници, написа Financial Times, представен от segabg.com. Грозев до неотдавна живееше във Виена.
„ Австрийските управляващи считат, че там не съм в сигурност “, споделя Грозев. Той прибавя, че някогашен офицер от австрийските специфични служби, действайки по напътствие на съветското разузнаване, е получил достъп до персоналните му данни. През февруари Грозев отпътува за Северна Америка от съображения за сигурност. Журналистът сподели пред FT, че ще продължи да работи и има вяра, че следствията му имат значение. Той прибавя, че не съжалява за активността си и " не може да си разреши да се опасява от Путин, другояче той ще завоюва ".
В края на декември предходната година Грозев беше разгласен за търсене от съветското Министерство на вътрешните работи. Малко по-късно журналистът заяви, че австрийските управляващи са му предложили денонощна защита. Миналата пролет Грозев заяви, че двама австрийски сътрудници, за които се допуска, че са свързани с съветските разследващи служби, са събирали информация за него. В началото на февруари изданието Vice, базирайки се на американското и украинското разузнаване, заяви, че Путин може да позволи убийството на свои съперници, живеещи в западни страни. Един от събеседниците на изданието оповестява, че Русия продължава тайните интервенции в чужбина, в това число подготовката на убийства.
Христо Грозев взе участие в следствията на отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри, Алексей Навални и други съветски опозиционери. През октомври Bellingcat разкри данните на съветски военни, които програмират ракети, изстрелвани по украинската инфраструктура. През юли предходната година проверяващият екип беше разгласен за " нежелателен " в Русия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР