Австрийските власти обявиха за международно издирване руски гражданин, за когото

...
Австрийските власти обявиха за международно издирване руски гражданин, за когото
Коментари Харесай

Търсят руски шпионин, действал в Австрия

Австрийските управляващи оповестиха за интернационално търсене съветски жител, за който се счита, че е вербувал полковник от армията на Виена, който шпионирал в интерес на Москва в продължение на 30 година, съобщи БиБиСи. Издадени са европейска и интернационална заповед за арест.

Полицията в Залцбург прецизира, че 65-годишният Игор Егорович Зайцев е сътрудник на съветското Главно разследващо ръководство и че е направлявал активността на хванат в края на предходната година за шпионаж в интерес на Русия 70-годишен полковник от запаса на австрийската войска.

Австрийското контраразузнаване счита, че Зайцев работи в ущърб на Виена още от 80-те години на предишния век.

Полицията счита, че полковникът е спечелил стотици хиляди евро в подмяна на информация, в това число за подробни елементи за австрийските въоръжени сили и техните оръжейни системи.

Миналата година австрийският боен министър Марио Кунасек съобщи, че казусът е бил оголен благодарение на друга европейска разследваща организация.

Австрийски медии оповестиха, че полковникът е бил извънреден експерт и е работел в армейски надзорен център в провинция Залцбург.

Първоначално той сътрудничил на полицията, само че неотдавна отказал да приказва за разкрития от следствието на случая, който провокира дипломатическа рецесия сред Москва и Виена предходната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР