Австрийските депутати одобриха закон, забраняващ носенето на забрадката в началните

...
Австрийските депутати одобриха закон, забраняващ носенето на забрадката в началните
Коментари Харесай

Австрия забрани забрадките в началните училища

Австрийските депутати утвърдиха закон, забраняващ носенето на забрадката в началните учебни заведения - мярка, препоръчана от ръководещото дясно държавно управление.
За да се избегнат обвиняванията, че законът дискриминира мюсюлманите, текстът се отнася до всяко " идеологически или религиозно повлияно облекло, което е обвързвано с покриването на главата ", съобщи БГНЕС.
Въпреки това представители на двете партии в ръководещата коалиция на дясноцентристката Народна партия и на крайнодясната Партия на свободата дадоха ясно да се разбере, че законът е ориентиран към ислямската кърпа.
Говорителят на Партията на свободата съобщи, че законът е " сигнал против политическия ислям ", а депутатът от Народната партия Рудолф Ташнер сподели, че мярката е нужна, с цел да освободят девойките от " послушание ".
Правителството твърди, че тюрбаните на сикхите и еврейската кипа, няма да бъдат наранени.
Официалната организация на мюсюлманската общественост осъди предложенията като " нахален акт " и " отклоняваща тактичност ".
Депутатите от опозицията гласоподаваха срещу мярката, като някои упрекнаха държавното управление, че се концентрира върху спечелването на позитивни заглавия в медиите, а не върху благосъстоянието на децата.
Правителството признава, че законът евентуално ще бъде оспорен в конституционния съд на Австрия, било то заради религиозна дискриминация или тъй като сходно законодателство, засягащо учебните заведения, нормално се приема с болшинство от две трети от депутатите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР