Австрийската столица Виена отново бе обявена за най-добрият град за

...
Австрийската столица Виена отново бе обявена за най-добрият град за
Коментари Харесай

Виена все още е най-добрият град за живеене

Австрийската столица Виена още веднъж бе оповестена за най-хубавият град за живеене в света  съгласно Global Livability Index на Economist Intelligence Unit (EIU) за 2023 година.

Тя е следвана от Копенхаген, Сидни и Мелбърн. 

Азиатско-тихоокеанските градове  са измежду дестинации с най-подобрени резултати , като осем от 10-те най-големи движещи се нагоре идват от района. Уелингтън в Нова Зеландия се издигна с 35 позиции, с цел да заеме 23-то място, до момента в който Окланд се изкачи с 25 позиции, с цел да се приземи на номер 10. Ханой, Виетнам, се изкачи с 20 позиции до 129.

Столицата на раздрана от войната Сирия, Дамаск, също резервира мястото си от предходната година като минимум приспособен за живеене град на планетата.

Дамаск, Сирия и Триполи в Либия остават в дъното на листата, арестувани, съгласно отчета, от обществени безредици, тероризъм и спорове.

Отбелязва се, че връщането към естествения живот след дългогодишната пандемия от COVID-19 трансформира листата на най -подходящите за живеене градове в света.

" Преминаването към нормалност след пандемията като цяло предвещава положителни условия за световната жизнеспособност през 2023 година, разяснява Упасана Дут, началник на показателя за жизнеспособност в EIU. Образованието стана по-силно с децата, които се връщат в учебните заведения, дружно със доста понижената тежест върху лечебните заведения и здравните системи, с някои забележими усъвършенствания в градовете в разрастващите се стопански системи на Азия и Близкия изток. "

Класирани са 173 града по повече от 30 качествени и количествени фактора в пет категории: непоклатимост, опазване на здравето, просвета и околна среда, обучение и инфраструктура.

Данните са събрани от 13 февруари до 12 март.
 Виена е най-хубавият град за живеене
Виена е най-хубавият град за живеене

След като коронавирусните ограничавания я бяха пратили надолу в класацията

Припомняме, че миналогодишната ранглиста сложи на първите места Виена, датската столица Копенхаген и швейцарският Цюрих.  Другият швейцарски град Женева е шести, немският Франкфурт на седми, а холандският Амстердам - ​​девети.

Европа можеше да се похвали с шест от първите 10 града.

Канада също се показва добре. Калгари се подреди на обща трета позиция, следван от Ванкувър на пето място и Торонто на осмо.

Японската Осака и австралийският Мелбърн си поделиха десетото място.

Столицата на Франция Париж зае 19-то място, с 23 места нагоре от предходната година.

Белгийската столица Брюксел е 24-та, тъкмо след канадския Монреал.

Столицата на Обединеното кралство Лондон е 33-ият най-годен за живеене град в света , до момента в който испанските Барселона и Мадрид бяха надлежно 35-и и 43-ти.

Италианският Милано се класира на 49 място, американският град Ню Йорк на 51, а китайският Пекин - на 71-о място.

Отново фактори за класирането бяха коронавирусът и войните в разнообразни страни по света. 

Така, Окланд падна на 34-то място заради рестриктивните мерки на пандемията.

Украинската столица Киев не беше включена тази година поради войната. В същото време, съветските градове Москва и Санкт Петербург паднаха надолу в класацията поради " цензура " и въздействието на западните наказания.
 Виена отново е най-хубавият град за живеене в света
Виена отново е най-хубавият град за живеене в света

На последно място обичайно е Багдад
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР