Австрийската компания Капш, която внедри системата за електронните винетки у

...
Австрийската компания Капш, която внедри системата за електронните винетки у
Коментари Харесай

Капш: Издънката с е-винетките не е наша, на АПИ е

Австрийската компания Капш, която внедри системата за електронните винетки у нас, отхвърли каквато и да е своя виновност за краха й. И трансферира цялата отговорност на АПИ.

От сдружението Капш Трафик Солюшънс приветстваха инспекцията от българските управляващи на въвеждането в употреба на системата за електронни винетки и внесоха уточнения на детайлите по плана за създаване на системага за електронни винетки.

От Капш показват, че са водещ международен снабдител на цялостни решения за таксуване на пътната инфраструктура с активност на 5 континента.

България е шестата европейска страна, в която на Капш е предоставена отговорността за създаване на национална система за таксуване на пътната инфраструктура след Австрия, Швейцария, Полша, Чехия и Беларус. Наскоро компанията подписа контракт за събиране на тол таксата за пътническите транспортни средства в Германия (тол такси за пътнически транспортни средства), показват от сдружението.

Австрийската компания получи и контракта за създаване на българската тол система за камиони над 3.5 тона и системата за електронни винетки за леки коли след социална поръчка, която компанията завоюва на база богатия си опит в сферата, осъществени референтни планове, екип от специалисти, препоръчано най-хубаво техническо решение и най-ниска цена в изискванията на мощна конкуренция. 

От компанията обаче коментират няколко противоречиви момента към въвеждането на е-винетките:

1. Според подписания с АПИ контракт обсегът на работата включва доставка на контролни транспортни средства, централна изчислителна система за електронни винетки и тол таксуване и действен център за данни, онлайн магазин за артикули за таксуване за потребление на пътната мрежа (което не включва водещата осведомителна уеб страница bgtoll.bg), 500 терминали за самообслужване и мобилно приложение. Според техническите условия, заложени в тръжната процедура, притежателят на системата АПИ дава отговор за техническата и комерсиална употреба на системата, както и за процеса на правоприлагане.

2. Капш е обезпечил изцяло работеща, тествана и утвърдена система. Преди предаването на системата на АПИ, започвайки от септември 2018 година, дружно с АПИ и Световната банка в качеството ѝ на формален консултант Капш организира обширни тествания от край до край за всеки съставен елемент, приложение, функционалност и подсистема, предмет на контракта. Тези обширни проби удостоверяват, че системата е изцяло функционираща.

3. Според подписания контракт Капш е виновен за построяването на онлайн магазин за закупуване на артикули за потребление на пътната инфраструктура, наличен посредством бутона „ Купи електронна винетка “ на страницата bgtoll.bg. Онлайн магазинът е тестван и утвърден от Световната банка в качеството й на контролен орган. Капш не е виновна за построяването и оперирането на осведомителната уеб страница bgtoll.bg. Онлайн магазинът на Капш се намира/хоства в центъра за данни на системата за събиране на такси и Капш прецизно съблюдава условията на АПИ при създаването на функционалността му.

4. Конвертирането на хартиена винетка в електронна винетка не е предмет на контракта с Капш. Капш не е виновна и за уеб страницата, обвързван с конвертирането на винетки.

5. Плащанията в брой за електронни винетки не попадат в обсега на контракта сред Капш и АПИ.

6. Капш достави, оборудва и приготви подготвени за инсталиране поискания брой терминали за самообслужване. След указания от Възложителя екипите на Капш доставят и конфигурират терминалите, където АПИ удостоверява, че авансово утвърдените местоположения дават отговор на техническите условия за съоръжения.

7. На 14 декември АПИ и Капш подписват приемо-предавателен протокол за предаване на системата за електронна винетка и прилежащите й активи. След подписването на протокола терминалите за самообслужване, центърът за данни, онлайн магазина, колите за надзор, правоприлагането и другите систематични съставни елементи са напълно под контрола на АПИ. След предаването, според договорът ежедневното действие и опериране на системата, както и процесите по правоприлагане са отговорност на АПИ. Капш дава отговор за гаранционното обслужване на съставените елементи на системата.

Въпреки че не е част от договорното съглашение, Капш дава обширни и непрекъснати препоръки при поискване от управляващите, добросъвестно и без в допълнение възнаграждение. Капш приветства инспекцията на министерството и е уверена, че всички задължения към управляващите и във връзка с контракта са изпълнени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР