Австрия и Унгария имат обща история. Дълго време дори са

...
Австрия и Унгария имат обща история. Дълго време дори са
Коментари Харесай

Защо Унгария е много по-бедна от Австрия

Австрия и Унгария имат обща история. Дълго време даже са имали обща империя.

Намират се на сходно географско място, само че стопанската система на Австрия е недостижима за Унгария. Стандартът на живот на унгарците е несравнимо по-нисък от този на австрийците.

Австрия с към 9 милиона души и 83 хиляди квадратни километра даже има по-малка територия и население от Унгария, която е с съвсем 10 милиона население и територия от 93 хиляди кв. км, само че Брутният вътрешен артикул на Австрия е съвсем 3-4 пъти по-голям от този на Унгария.

Брутният вътрешен продукт на Човек в Австрия е 48 хиляди $, против едвам 15 хиляди $ в Унгария.

Продължителността на живот в Австрия е с цели 6 години по-дълга от тази в Унгария, която е измежду най-ниските в Европейски Съюз, паралелно с България. В Австрия хората живеят приблизително 82 години, против 76 години в Унгария, а за съпоставяне в България е 74 години.

Какви са аргументите за това шокиращо закъснение на Унгария, която в околните години сигурно ще бъде изпреварена по Брутният вътрешен продукт на човек от Румъния.

Ето какво споделят в уеб страницата за познания Quora:

Като човек, който е живял в Унгария от 1998 година до 2014 година мога да кажа, че  унгарското обучение е промило мозъците на хората, които непрекъснато се оплакват, че Унгария е окупирана и загубила територия и т.н като губеща страна през Първата международна война. Страната е имала цяло потомство, с цел да направи промени от 1989 година насам и почтено казано, вместо ставайки по-демократично, по-малко корумпирано, по-прозрачно общество, позволи на своите политически и стопански елити да изпаднат в авторитаризъм и всеобща кражба на благосъстоянието на страната.

Ако сравните това с Австрия, действителностите са още по-сурови.

Австрия има компании и предприятия (Steyr, Swarovski, Wienerberger, Strabag, Red Bull  и т.н.), които са съумели да извоюват водещи позиции в съответните си браншове по целия свят.

За разлика от това, Унгария съвсем не е развила компании от международна класа.

Твърде доста унгарци живеят в носталгично минало, което е мимолетно и кратковременно (1880–1914 г.).

Още по-страшно става, ако сравняваме ориста на Унгария с тези на балтийските страни, които се сблъскаха с още по-тежки начални условия през 1991 година и одобриха еврото, трансформираха стопанските системи си и имат в доста по-голяма степен демократични общества. Фактът, че съвсем 65% от гласоподавателите на последните избори (2018 г.) избраха партии в Унгария, които са ксенофобски, антиевропейски партии, допуска се, че Унгария ще консолидира своята беднотия и авторитаризъм и бъдещите генерации ще бъдат с промити мозъци да упрекват Европейски Съюз за проблемите си. Жалко.

Ето и мнението на един маджарин:

Въпросът е за какво да не е по този начин? Унгария завоюва съвсем цялата си власт заради съюза си с Австрия. Без него нямаше да има индустриализация или стопански напредък. От края на монархията (през 1918 г.) Унгария остава на същото равнище, до момента в който Австрия пораства по същия метод, както и преди този момент.

Ефектът от „ комунистическата стопанска система ” е повърхностен отговор на въпроса. Трябва да се върнем към 1240 година Оттогава Унгария е защитавала богатата и непокътната Австрия от монголските и турските нашественици. Унгария е била полесражение от епохи. Австрия страда от редки турски и монголски грабежни набези. През годините на наново завземане на Унгария (1683–99) тя е видяла повече нападения от „ освободителите “, в сравнение с от турци в продължение на десетилетия. „ Мирният 18-ти век “ значи митнически граници сред Унгария и Австрия. Унгария произвеждаше първични материали като злато, сребро, сол и пшеница, Австрия произвеждаше промишлени артикули. Директната търговия от Унгария към чужбина беше неразрешена. Унгария, в това число Будапеща, беше полесражение по време на Втората международна война, от септември 1944 година до април 1945 година По това време Вермахтът съумя да стартира няколко контраатаки и да отбрани Будапеща в продължение на месеци. Докато Червената войска идва във Виена, немската опозиция е рухнала. Провалът на комунизма от 1990 година означаваше, че селското стопанство, като захарната индустрия, тежката индустрия, автомобилната индустрия беше приватизирана и продадена за жълти стотинки.

Ето и различен коментар:

Между 1945–1989 година Унгария беше в „ бедната страна “ на Желязната завеса, до момента в който Австрия беше в „ богатата страна “. Наследството от Желязната завеса към момента е налице. Чехия елементарно би била толкоз богата, колкото Австрия, без да се появи Желязната завеса. Подобна обстановка ще бъде и за други страни от Централна и Източна Европа, макар че е евентуално равнищата на развиване на страните да бъдат малко по-различни (същите като сегашните) с опция да имат даже повече разлики от през днешния ден, само че това са единствено спекулации. Що се отнася до Унгария, бих добавил, че евентуално някои културни проблеми не разрешават по-добро развиване, тъй като виждам, че това е статистически по-бедна страна от други страни от Вишеградската група като Чехия или Полша. Може би тъй като е културно податлив към стопански по-бедния район на Югоизточна Европа, макар че към момента е една от най-богатите елементи на Югоизточна Европа, в случай че страната е включена в този район. Понякога, когато виждам Литва (аз съм от Литва) „ като по-беден район “, от време на време съм податлив да включа Литва като културно „ по-дълбок район на Източна Европа “, макар че реалистично, според мен, Литва евентуално е по-скоро комбинация от Беларус+ Руската просвета и по-богатите райони на Централна Европа, като Унгария, евентуално са комбинация от Централна Европа и Югоизточна Европа. Въпреки че най-малко през 2019 година Литва е статистически по-богата от Унгария (изненадващо в доста аспекти), само че няма да се изненадам да видя Литва като едно от най-бедните места в Европа заради резултатите от нашата сурова история (много репресии и история изостаналост) и относителна раздалеченост на нашия район, може би просто имаме шанс с Европейски Съюз, който ни носи изгоди (поне сега, макар че имаме една от най-лошите демографски данни), само че единствено времето ще покаже. Разбира се, искам благополучието на човечеството, в това число благополучието на постсъветските страни и всички други страни, в това число Унгария:)

Унгария е била по-бедна отдавна. Откакто някой събира и съхранява данни, Унгария е по-бедна. Не знаем каква е била разликата преди османското настъпление, само че знаем, че в средата на 19 век Унгария е била доста по-бедна на глава от популацията от Австрия. Пропастта понижава между 1867 година и Първата международна война, само че не беше отстранена. Разликата се задълбочи по време на комунистическата ера и още повече в посткомунистическия спад в Унгария. Оттогава тя е стеснена, само че разликата беше доста огромна преди 25 години и премахването й щеше да изисква голямо противоречие в растежа. Унгария има по-бърз ръст от Австрия през тези 25 години, само че не задоволително, с цел да я доближи. 

Отнема много време, с цел да се премине от комунистическа стопанска система към западен вид капитализъм. В началото страната се грижеше за всичко и в този момент хората би трябвало да научат, че ориста им е в личните им ръце. Планирането на комунистическата стопанска система работи изцяло друго и по тази причина лишава повече от едно потомство, с цел да премине към нова система. Според мен това е главната причина за бедността на Унгария. Но те са на път и след 10 или 15 години цяло ново потомство ще е израснало в тази нова система. Погледнете Източна и Западна Германия. Без солидна икономическа помощ от запад ще видите същото икономическо положение като в Унгария през днешния ден. И макар милионите, които германците към този момент са похарчили - към момента има бездна сред двете германии.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР