Бившият командир на 58-а руска армия ген.-майор Иван Попов е

...
Бившият командир на 58-а руска армия ген.-майор Иван Попов е
Коментари Харесай

Арестуваха руски генерал по обвинение в измама в огромни размери

Бившият пълководец на 58-а съветска войска ген.-майор Иван Попов е бил задържан по съмнение в машинация в изключително огромни размери, оповестява BBC. Миналата година Попов съобщи, че е бил уволнен от " висши командири ", без да ги посочва поименно, и приказва за проблемите на армията във войната в Украйна.

Какво се оповестява

" Бившият пълководец на 58-а гвардейска общоруска войска Иван Иванович Попов е задържан по съмнение в машинация ", заяви неизвестен източник за ТАСС.

Според него настояването за задържане на генерала под стража е било прегледано от 235-ия гарнизонен боен съд.

По-рано провоенни канали в Телеграм оповестиха за образуването на наказателно дело против някогашния пълководец на 58-а войска.

Каналът " Двама майори " твърди, че делото по част 4, член 159 от Наказателния кодекс на Руската федерация (измама, осъществена от проведена незаконна група или в изключително огромни размери) е формирано на 17 май от Следствения комитет на Руската федерация въз основа на материали на ФСБ. Според версията на канала делото е било против заместител на някогашния командващ армията, " само че в този момент основната фигура е Попов ".

През юли предходната година командирът на 58-а войска съобщи, че е бил уволнен от " висши командири ". Блогърите на " Провосток " писаха, че оставката е пристигнала след отчет до шефа на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Обръщението на генерал-майор Попов, в което той приказва за проблемите на съветската войска, бе оповестено от депутата от Думата Андрей Гурулев.

Ако информацията за ареста на Попов се удостовери, това ще е третото значимо наказателно дело против почитан боен.

На 24 април Басманният съд в Москва арестува за два месеца зам.-министъра на защитата Тимур Иванов. Според следствието той е получил рушвет в изключително огромни размери " под формата на даване на услуги от веществен темперамент в хода на възлагане и подизпълнение на работи за потребностите на Министерството на защитата ".

Размерът на подкупа, който се приписва на Иванов, е към 1 милиарда рубли. Отстраненият зам.-министър и другите обвинени по делото му не признават виновността си.

На 14 май се разбра за ареста на Юрий Кузнецов, шеф на отдел " Личен състав "  в съветското министерство на защитата, също по дело за взимане на рушвет в изключително огромни размери. Според Следственият комитет на съветското министерство на защитата Кузнецов е обвинен, че до момента в който е оглавявал 8-о ръководство на съветския Генерален щаб през 2021-2023 година, е получил рушвет от търговци " за осъществяване на избрани дейности в тяхна изгода ".

Сергей Шойгу, който до неотдавна изпълняваше длъжността министър на защитата, не е коментирал арестите. След встъпването в служба на съветския президент той стана секретар на Съвета за сигурност на Русия, а Андрей Белоусов бе назначен за министър на защитата.

Кое направи военачалник Попов прочут

Генерал Попов става необятно прочут през лятото на 2023 година, когато е отхвърлен от поста пълководец на 58-а войска. В триминутното аудиопослание Попов се обръща към военните, наричайки ги " моите гладиатори ", а себе си - " Спартак ".

Твърди се, че по време на подаването на оставката си генералът е бил извънредно известен измежду бойците, а 58-а войска, която е командвал по това време, се е намирала в защита в региона на Работино. Там ВСУ подхващат контраатака, неприключила и до момента.

Демаршът на Попов пристигна малко след протеста на Евгений Пригожин, който намерено влезе в спор с министъра на защитата Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Затова доста коментатори видяха в уволнението на Попов продължение на линията на кавга с прекомерно известни и самостоятелни командири.

След оставката си някогашният пълководец бе изпратен да продължи службата си в Сирия, където още се намира контингент от над 5000 съветски бойци.

Ако се съди по известията за ареста му обаче, демаршът на някогашния пълководец може и да не е бил простен, въпреки че за образуването на наказателно дело бе нужна съвсем година, написа offnews.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР