Австрия и Недерландия декларираха още по-твърда позиция срещу разширяване на

...
Австрия и Недерландия декларираха още по-твърда позиция срещу разширяване на
Коментари Харесай

Австрия и Нидерландия твърдо против приемането на България в Шенген

Австрия и Недерландия заявиха още по-твърда позиция против разширение на Шенгенското пространство, като по този метод попариха всички очаквания на България и Румъния, че може скоро да трансформират позицията си.

Австрийският канцлер Карл Нехамер одобри през вчерашния ден във Виена премиера на Нидерландия Марк Рюте, с цел да обсъдят тематиката за миграцията. Австрия и Нидерландия се опълчиха през декември на присъединението на Румъния и България към шенгенското пространство и, наподобява, не престават да са на същата вълна, разяснява през днешния ден румънският информативен уебсайт " Зиаре ", представен от Българска телеграфна агенция.

Австрийският канцлер и министър председателят на Нидерландия подчертаха тесните връзки сред двете страни. " Единни сме в нашата опозиция против разширението на Шенген сега ", е декларирал Карл Нехамер, представен от " Кронен цайтунг ", написа румънският информативен уебсайт.

Нидерландия и Австрия се готвят да изискат дружно решения в битката против незаконната миграция на среща на Европейски Съюз, планувана за началото на идващия месец. Нехамер открои смисъла на тази среща на върха. " Твърде дълго се чака, с цел да се случи това ", означи той.

Премиерът на Нидерландия сподели, че вижда консенсус по тематиката в Европейски Съюз, само че счита, че ще бъдат нужни няколко срещи на върха за решаването на този проблем.

" Когато беше реализирано съглашение за бежанците сред Турция и Европейски Съюз през 2016 година, беше по-лесно ", разяснява Марк Рюте. Според него в този момент Европейски Съюз се сблъсква с доста проблеми - Шенген, " Фронтекс ", Дъблинската система и репатрирането. " Трябва да се върнем към Дъблинските правила, в противоположен случай Шенген няма да оцелее ", предизвести Марк Рюте.

Съгласно Дъблинските правила първата страна от Европейски Съюз, в която дойде емигрант, е виновна за процедурата за даване на леговище. На процедура обаче тази система не действа, отбелязва румънският информативен уебсайт " Зиаре ".

Австрийският канцлер Карл Нехамер акцентира настояването за финансова поддръжка от страна на Европейски Съюз за България и Гърция за защита на външните граници на съюза. По думите му Австрия и Нидерландия имат едни и същи проблеми с прехвърлянето на бежанци.

Карл Нехамер упрекна Европейската комисия, която не желае да финансира огради по границите, че има " идеологически метод " към казуса.

" Не е вярно България да бъде оставена сама с разноските ", тъй като в реалност българските гранични служители на реда пазят и границите на Австрия и Нидерландия. " Това не е идеологически метод, а прагматичен ", сподели Нехамер.

" Трябва да бъдем гъвкави и изобретателни. Също по този начин е належащо финансиране за техническо съоръжение, за личен състав и за дронове. От основно значение е страни като България и Румъния да получат поддръжка. Една ограда, която не се следи, не е преграда ", е показал австрийският канцлер, представен от " Зиаре ".

" Ако желаеме Европейски Съюз да остане несъмнено леговище за бежанците, би трябвало да подсигуряваме, че броят им е управляем ", е декларирал на собствен ред Марк Рюте. " Ясно е, че са нужни още ограничения за ръководство на външните граници ", уточни министър председателят на Нидерландия.

Въпреки това той означи, че на Европейската комисия не би трябвало да ѝ се споделя какво да финансира, отбелязва румънският информативен уебсайт и показва, че тази забележка явно е била " стреличка " по адрес на австрийския му събеседник.

" Зиаре " напомня, че преди няколко дни австрийският канцлер бе на посещаване на българско-турската граница, където съобщи, че са нужни два милиарда евро за разширение на оградата по тази външна граница на Европейски Съюз.

Междувременно в писмо до европейските водачи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложи предложенията на Брюксел за миграцията преди срещата на върха на водачите на Европейски Съюз през февруари, написа " Политико ".

Тя се концентрира върху четири области:

- подсилване на външните граници;

- ускорение на процедурите за вписване на мигранти, които влизат в блока;

- прекъсване на вторичните придвижвания, както и обезпечаване на " ефикасна взаимност " ;

- работа с трети страни за увеличение на броя на връщанията.

Изданието напомня, че Австрия прикани Еврокомисията да финансира огради по границите на Европейски Съюз, само че комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон сподели в четвъртък, че няма пари за това в бюджета.

Фон дер Лайен е уклончива по тематиката, като приказва за " активизирането на еврофондове за поддръжка на страните членки в укрепването на потенциала и инфраструктурата за граничен надзор " и дефинира границата сред България и Турция като " приоритет ".

Тя също така приказва за " пилотна скица през първата половина на 2023 година за ускорение на идентифицирането на мигранти и връщанията. За почитан австрийски чиновник това е " стъпка в вярната посока ".

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР