Австралийският премиер Антъни Албанезе заяви днес, че ще декларира своята

...
Австралийският премиер Антъни Албанезе заяви днес, че ще декларира своята
Коментари Харесай

Австралийският премиер ще декларира своята вярност към британския крал, въпреки че иска страната му да стане република

Австралийският министър председател Антъни Албанезе съобщи през днешния ден, че ще заявява своята честност към крал по време на коронацията му, макар че счита, че Австралия би трябвало да стане република и да има президент, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

През 1999 година Албанезе гласоподава на референдум, който не се увенча с триумф, за това жител на Австралия да размени английския монарх в качеството му на държавен глава. Днес той съобщи, че приема обстоятелството, че множеството австралийци желаят страната им да остане конституционна монархия, а не да се трансформира в република, и че ще съобщи това на краля, когато отиде в Лондон за коронацията му на следващия ден.

" Не съм трансформирал мнението си по въпроса и съм дал това да се разбере доста ясно. Искам да видя австралиец отпред на страната ", сподели Албанезе пред австралийското публично радио. " Това не значи, че не би трябвало да се почита формата на ръководство на страната ни. В качеството си на австралийски министър председател считам, че имам специфична отговорност да съставлявам (Австралия) по метод, който почита конституционното устройство, което имаме ", заключи той.

Движението, което води акция за превръщането на Австралия в република, прикани Албанезе да не се отзове на поканата, която архиепископът на Кентърбъри ще насочи към миряните, които ще се съберат в Уестминстърското абатство, да положат клетва за честност на английския крал, отбелязва АП.

Албанезе обаче съобщи, че ще следва условията на протокола за полагане на клетва. " Смятам, че Австралия не чака от своя министър председател да отиде на коронацията на краля, с цел да основава дискусия ", сподели той.

Възпитан като католик, Албанезе отхвърли да постави клетва с ръка върху Библията, когато преди година бе назначен на длъжността министър председател от генерал-губернатора Дейвид Хърли, представителя на английския монарх в Австралия. Албанезе избра да постави служебна клетва, в която не се загатват Бог или английският монарх (по това време кралица Елизабет II), напомня АП.

Албанезе ще бъде съпроводен на коронацията от губернаторите на всичките шест щата на Австралия, от пионера на пост-пънка Ник Кейв и от комика Адам Хилс, а делегацията ще бъде ръководена от звездата на австралийския женски футбол Сам Кер, която сега играе за лондонския клуб " Челси ".

Подаръкът за коронацията, който австралийското държавно управление ще направи на краля, е подаяние на стойност 10 000 австралийски $ (6700 долара) на благотворително сдружение за отбрана на западния земен папагал, който е заплашен австралийски тип.

Албанезе сподели, че няма да провежда референдум за оповестяване на Австралия за република през първите си три години като министър председател. Тази година негови цели са произвеждането на референдум, който ще признае коренното население на Австралия в конституцията, и основаването на внушителен орган, който да поучава Народното събрание по въпросите на коренното население, отбелязва АП.

Въпреки че Албанезе назначи министър, отговарящ за републиката, той не е показал период, в който може да провежда подобаващ референдум.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР