Австраийски учени откриха нов начин за лечението на агресивния рак

...
Австраийски учени откриха нов начин за лечението на агресивния рак
Коментари Харесай

Откриха нов начин за лечение на невробластом

Австраийски учени откриха нов метод за лекуването на нападателния рак невробластом – едно от най-често срещаните и най-опасни ракови болести при децата.

Откритието може да помогне в борбата и на други нападателни ракови болести при подрастващите, в това число избрани мозъчни тумори, както и на ракови болести, срещащи се при възрастните, от вида на рака на простатата.

Новото проучване, ръководено от Института за рак на децата и оповестено в Nature Communications , открива, че клетъчен протеин, наименуван ALYREF, играе основна роля в ускоряването на резултатите на зареждания от рака ген MYCN, срещан при невробластома.

От известно време насам учените знаят, че прогнозата за лекуване на невробластома е по-лоша при онази 1/3 от децата с невробластома, които имат извънредно високи равнища на MYCN в своите ракови кафези. Уви, MYCN е недостъпна цел за медикаментите. Вместо това учените взеха решение да извърнат вниманието си към откриването на други молекули, които работят в тясно съдействие с MYCN.

В новото проучване Институтът за рак на децата демонстрира, че MYCN зависи от ALYREF, който подхранва растежа на клетките на невробластома. Според доктор Зуси Наги и водещите ръководители на изследването проф. Глен Маршъл и доктор Белами Чеунг никой до момента не е успявал да направи тази връзка.

„ Успяхме да покажем за първи път, че ALYREF се свързва и действително управлява функционалността на MYCN в клетките на невробластома – изяснява проф. Маршъл. – Това значи, че към този момент разполагаме с нова молекула, която да използваме като съществена цел… нов метод да накараме MYCN да спре да подхранва нападателния раков напредък. “

По време на своите проучвания, отдадени на клетките на невробластома, проф. Маршъл и екипът му откриват, че ALYREF се свързва с MYCN непосредствено, с цел да задейства различен протеин – USP3, който пречи на деградацията на MYCN. Това поддържа извънредно високите равнища на MYCN, нужни за растежа на рака и също така форсира в допълнение процеса. Тези открития подсказват, че инхибицията на ALYREF би могла да прекъсне този цикъл и да ни даде нова скъпа терапетична тактика против високорисковия невробластома.

Следващата стъпка на учените е да разработят протеин и характерен ALYREF инхибитор – лекарство, което може да забави дейностите на тази молекула – и надлежно, да го тестват в лабораторни условия.

Изследването е оповестено в Nature Communications.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР