Индия става първата, която каца на южния полюс на Луната

...
авг. 23 (UPI) -- Индия влезе в историята в сряда,
Коментари Харесай

авг. 23 (UPI) -- Индия влезе в историята в сряда, като стана първата, която кацна в района на южния полюс на Луната.

Индийската организация за космически изследвания приземи безпилотния космически кораб Chandrayaan-3 на лунната повърхност около 8 :30 ч. EDT. Мисията, предавана на живо в YouTube, идва дни след като роботизиран руски космически кораб загуби контрол и се разби, опитвайки се да направи същото.

Индия стана третата страна, извършила меко кацане на Луната, след САЩ държави, бившия Съветски съюз и Китай, и първите, които кацнаха на южния полюс.

Има значителен научен интерес към южния полюс, тъй като изследователите смятат, че той може да съдържа замръзнал лед, който може да се използва като питейна вода и да помогне за производството на гориво и кислород, позволяващи поддържането на живота там.

Спускаемият апарат на Chandrayaan-3, Викрам, държи лунен роувър, който ще бъде разгърнат, за да направи химичен анализ на повърхността на единствения полюс на луната в опит да потвърди някои от теориите за замръзналата вода и други елементи.

Докато програмата Артемида на НАСА се очаква за да върнат астронавтите на Луната през 2025 г., Индия и Русия се състезават първи да достигнат южния полюс. Неуспешната му мисия през уикенда отново остави Роскосмос значително назад.

Изображенията, публикувани от Индийската космическа агенция миналия уикенд, разкриха кратери на повърхността на Луната, което ще й помогне да избегне потенциални опасности. Подчертавайки опасността от такова кацане, Япония, Израел и Обединените арабски емирства не са успели да кацнат безопасно на Луната преди злополуката на Русия.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР