Авария в хвостопровод доведе до замърсяване на реките Юговска и

...
Авария в хвостопровод доведе до замърсяване на реките Юговска и
Коментари Харесай

Голяма авария на хвостопровод замърси реките Чепеларска и Юговска

Авария в хвостопровод докара до замърсяване на реките Юговска и Чепеларска, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.Екипи на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Пловдив и Смолян са взели проби от водата. Установено е изпускане на хвост наоколо до град Лъки. Цветът на реките се е трансформирал във вторник следобяд. Аварията е отстранена за час. За позволеното нарушаване против сдружението " Лъки Инвест " ЕООД ще бъдат подхванати административно-наказателни ограничения.

Водните проби ще бъдат оценени по следните индикатори: дейна реакция, рН, температура, електропроводимост, разперен О2, плътност с О2, неразтворени субстанции, калциево-карбонатна неотстъпчивост, цианиди свободни, желязо, манган, мед, цинк, арсен, хром общ, кадмий, олово, никел, живак.

Във връзка с получения сигнал, бе изпратено предизвестие до Областна администрация - Пловдив, ВиК - Пловдив, РЗИ - Пловдив и общините във водосбора на засегнатия сектор - Лъки, Асеновград, Садово, Родопи и Марица за предприемане на дейности за предизвестие на популацията за допустимо замърсяване на водите в река Чепеларска и ограничение на използването им.

ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив е належащо да извършат разбор за качеството на питейните води от водоизточниците, ситуирани в терасата на река Чепеларска, като се вземе поради, че възможният източник на замърсяване е обвързван с рандеман на метали в региона на гр. Лъки и да дадат инструкции за тяхното прилагане от популацията.

Басейнова дирекция ще извърши мониторинг за разпространяване на замърсяването и в поречието на река Марица.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР