Аукционна къща "Кристис" оповести, че организира частна продажба на завърнала

...
Аукционна къща "Кристис" оповести, че организира частна продажба на завърнала
Коментари Харесай

Продават на търг бутилка вино, завърнала се от Космоса - slava.bg

Аукционна къща "Кристис " оповести, че провежда частна продажба на завърнала се от Космоса бутилка вино, която може бъде продадена за към 1 милион $ и да стане най-скъпата в света, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Бутилката вино "Петрус ", годишна продукция 2000 година, беше част от партида от 12 бутилки, изпратена на Международната галактическа станция през ноември 2019 година от компанията "Спейс Карго Ънлимитид ", чиято цел е да изследва опциите за "извънземно " земеделие. След като отлежаваха 14 месеца в орбита - в неповторима среда при съвсем нулева гравитация, бутилките се завърнаха на Земята през януари тази година. Тестове, направени от Института по лозарство и винарство към университета на Бордо, Франция, демонстрираха, че след пребиваването си в космоса "Петрус " към момента е "невероятно вино ". При дегустацията обаче бяха доловени разлики сред "космическата " версия и тази от същата годишна продукция, която остана на Земята, основно в цвета, само че и в нюансите на аромата и усета. Именно една от тези "космически " бутилки се предлага за обмен посредством аукционна къща "Кристис " с оценка от порядъка на 1 милион $. Приходите от частната продажбата ще отидат за финансиране на аграрни проучвания и бъдещи галактически полети.

Ако бутилката вино доближи или даже се приближи до предстоящата цена, това ще бъде нов връх за сходен жанр продажби.
Настоящият връх принадлежи на бутилка бургундско вино "Романе-Конти ", годишна продукция 1945 година, продадена от аукционна къща "Сотбис " през октомври 2018 година за 558 000 $. "Космическата " бутилка се предлага за обмен дружно с бутилка "земен " "Петрус ", ако купувачът реши да ги отвори и съпостави. Тъй като виното ще бъде препоръчано на частна продажба, а не на търг, сумата и името на купувача могат да останат поверителни, в случай че последният не реши да ги разкрие. Цената на общоприета бутилка "Петрус ", годишна продукция 2000 година, е към 5400 $....
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР