Атеросклерозата е потенциално смъртоносно състояние, което се развива, когато мастните

...
Атеросклерозата е потенциално смъртоносно състояние, което се развива, когато мастните
Коментари Харесай

Основни храни, предпазващи от смъртоносната атеросклероза

Атеросклерозата е евентуално смъртоносно положение, което се развива, когато мастните отлагания се натрупват по стените на артериите, което води до удебеляване или сгъстяване на тези жизненоважни канали. Артериите играят решаващата роля за снабдяване на О2 и хранителни субстанции до всеки орган, тъкан и клетка в нашето тяло, тъй че е неотложно те да останат еластични и свободни от струпване на плака. Неуспехът да се поддържа естествен, здравословен кръвен поток може да докара до сърдечни болести, инфаркти и инсулт. Редовните извършения са един от методите за поддържане на тези съдове в чудесно положение, само че знаете ли, че има избрани храни, които могат да оказват помощ за изтъняване на артериите и да понижат риска от тяхното свиване и ограничение на кръвния поток?

Мазни риби

Мазната риба, в това число сьомга, аншоа, сардини и херинга, са цялостни с съществени хранителни субстанции и са мощен източник на омега-3 мазнини. Тези мощни, противовъзпалителни мазнини могат да оказват помощ за понижаване на риска от съдово инфектиране и атеросклероза, удебеляване или сгъстяване на артериите.

Аншоа

Омега-3 мазнините оказват помощ за понижаване на експресията на клетъчните адхезионни молекули. Това са протеини, които разрешават на клетките да се залепват една за друга и заобикалящата ги среда - запушващи сътрудници, в случай че желаете.

Сардини

Освен това, омега-3 могат да понижат риска от формиране на кръвни съсиреци, да намалят равнищата на триглицеридите - тип лой (липид), открита в кръвта ви - и да покачат равнищата на положителния HDL (липопротеин с висока плътност) холестерол. Според Националната здравна работа на Обединеното кралство (NHS) здравословната и уравновесена диета би трябвало да включва най-малко две порции риба седмично, в това число една мазна риба.

Херинга

Тази рекомендация се основава на проучване, което демонстрира, че хората, които ядат две или повече порции риба на седмица, са по-малко склонни да развият атеросклероза в каротидните си артерии.

Горски плодове

Плодовете, в това число ягодите и боровинките, са плодове, свързани с впечатляващ брой изгоди за здравето. Пълни с фибри, витамини, минерали и растителни съединения, горските плодове вършат чудеса за здравето на артериите.

Боровинки

Известно е, че плодовете понижават възпалението и усъвършенстват здравето на сърцето. В допълнение, потреблението на горски плодове е обвързвана с усъвършенствания в неприятния LDL (липопротеин с ниска плътност) холестерол, кръвното налягане и даже контрола на кръвната захар.

Смесена закуска от горски плодове

Супер здравословен метод да започнете деня е с купа зърнени храни с високо наличие на фибри, гарнирани със смесени горски плодове. Накиснете с нискомаслено мляко и оставете захарта.

Цитрусови плодове

Семейството пикантни цитрусови плодове е цялостно с добрина. Те са благословени с полифенолни съединения, наречени флавоноиди, които имат мощни антиоксидантни свойства. Цитрусовите плодове с ниско наличие на захар са тези, които би трябвало да изберете, като грейпфрут.

Лимон с вода

Цитрусовите флавоноиди могат да понижат възпалението и да оказват помощ за попречване на свободните радикали в тялото да окисляват LDL холестерола. Ако смятате, че яденето на цитрусови плодове като цяло е остро и горчиво преживяване, прибавете изстискан лимон или лайм към хладка вода.

Ленено семе

Ленените семена са невъзпятите герои на мощното хранене. Отличен източник на противовъзпалителни растителни омега-3, постоянният банкет на ленено семе се свързва с намалени равнища на кръвната захар и инсулин.

Натурално кисело мляко с ленено семе

Повечето специалисти по хранене предлагат смляно върху цялото ленено семе, защото смляната форма е по-лесно смилаема. Една до две супени лъжици дневно се смятат за здравословно количество - идеални порции за допълнение на натуралното кисело мляко!

Екстра върджин зехтин

Тези, които постоянно следват средиземноморска диета, ще са наясно с невероятните изгоди за здравето, предоставени от зехтина. Известно е, че понижава риска от инфаркти и инсулти и може да помогне за понижаване на риска от атеросклероза. И по този начин, какви са тайните съставки?

Зехтин в салатата

Зехтинът е богат източник на мононенаситени мастни киселини и полифенолни антиоксидантни съединения. И двете оказват помощ за повишение на HDL холестерола, като в същото време намаляват LDL холестерола. Като бонус, полифенолите в зехтина оказват помощ за понижаване на възпалението и кръвното налягане. Обърнете внимание, че по-малко рафинираният екстра върджин зехтин има доста по-големи количества полифеноли от по-рафинираните зехтини. Затова използвайте екстра върджин олио, когато е допустимо, да вземем за пример върху пресни, хрупкави салати.

Авокадо

Добре, значи авокадото съдържа някои наситени мазнини. Но изгодите за здравето от този апетитен плод надалеч надвишават всички отрицателни аспекти, не на последно място тъй като са цялостни със стабилизиращи кръвната захар и оптимизиращи холестерола мононенаситени мастни киселини.

Авокадо и яйце върху ръж

Пълен с хранителни субстанции, в това число фибри, калий и магнезий, всички от които са свързани със здравето на сърдечно-съдовата система, постоянна консумация.

Източник: StarsInsider/ИА Фокус

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР