Атанас Скатов ще направи пореден опит да пренапише историята на

...
Атанас Скатов ще направи пореден опит да пренапише историята на
Коментари Харесай

Скатов тръгва за зимно изкачване на К2

Атанас Скатов ще направи следващ опит да пренапише историята на българския алпинизъм. Сливналията се насочва на експедиция в планината Каракорум, на границата сред Пакистан и Индия, с цел да направи опит за нанагорнище на втория по височина (след Еверест) връх на планетата – К2. Със своите 8611 м надморска височина снежният великан остава единственият осемхилядник, неизкачен през зимния сезон.
„ Всичко е във вярата. Вярвам, че имаме късмет да се качим “, показа алпинистът, отправил към себе си следващото предизвикателство.
„ Аз започнах още преди 9 години. Първият план – седемте континентални първенци. Вторият – четиринадесетте осемхилядници. От втория остават четири върха, К2 е измежду тях. Имах предпочитание това лято да отпътува за Пакистан, за изявление, само че поради COVID-19 нямаше експедиции. Преди месец и половина излезе опцията за зимна експедиция. Никога не съм си представял, че ще отивам на зимна експедиция над осем хиляди метра, още по-малко пък на K2. Но животът за това е забавен, тъй като не знаеш какво следва “, показа още Атанас Скатов.
За всеки човек тук поражда логическият въпрос – не е ли доста рисково? Ето какво дава отговор алпинистът:

„ Опасно е, само че човек би трябвало да търси границите си, рамките си. Трябва да пробва нови, по-различни, по-трудни неща. Това е доста значимо, по този начин придобиваш нови познания, нов опит. Това е водещото. Искам да предизвикам себе си и то за нещо, което е доста мъчно “.

„ Не съм ходил на този връх и не мога да го сравня с другите 10, които съм изкачвал. Колеги споделят, че е доста сложен механически. Не, че Анапурна I не е сложен, на Дхаулагири също има доста сложни сектори, но К2 го считат за най-трудния. Никак не е инцидентно, че единствено той няма зимно нанагорнище. Най-точно обаче ще мога да кажа, когато се върна “, добави още той.

Атанас Скатов от дълго време е в деен подготвителен режим, а до заминаването му остават към две седмици и половина. „ Живот и здраве, в случай че всичко е наред, до Коледа би трябвало да достигнем до изходната точка на трекинга. Около Нова година би трябвало да достигнем Базовия лагер. Януари месец ще прекараме в климатизация и създаване на височинните лагери, а февруари, в случай че има положително време и се усещаме добре, ще опитаме да се изкачим “, показа той за програмата на експедицията.

Най-голямото достижение към този момент е постигане на към хиляда метра под върха – на 7600 м, а всяка крачка над тази височина ще бъде голям триумф, безапелационен е Скатов.

Всички ще могат да проследят присъединяване на алпиниста в експедицията на неговия интернет уебсайт www.atanasskatov.com/, където посредством точни GPS данни, актуализиращи се на всеки 5 минути, може да се види напредването му към върха.

Свободно си време от първия локдаун алпинистът е вложил в дотъкмяване на новата си книга „ Седемте континентални първенеца “, която към този момент е на пазара. Чрез нея той споделя с всички фенове на планината информацията от прецизно водените от него дневници по време на експедициите му, а обемното четиво е цялостно и с богат снимков материал.

„ Всеки ден ми пишат хора, които са почнали да четат книгата или даже към този момент са я прочели, които споделят, че се е получила добре. Това мен извънредно доста ме радва “, показа той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР