Атанас Семов © Красимир Юскеселиев Още по темата Кой ще

...
Атанас Семов © Красимир Юскеселиев Още по темата Кой ще
Коментари Харесай

Прокуратурата ще проверява избраника на президента за конституционен съдия

Атанас Семов

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Кой ще стане зам. ръководител на Върховния административен съд

Засега трима са спрягани за овакантеното място - Марио Димитров, Любомир Гайдов и Ваня Анчева, пленум още не е плануван
7 ное 2018
Двойни стандарти на " Дондуков " 2

Има доста незнайни към избора на Атанас Семов за парламентарен арбитър
29 окт 2018
Павлина Панова, Надежда Джелепова и Атанас Семов отиват в Конституционния съд

Президентът назначи индивида, който щеше да уволнява Бойко Борисов, само че не съумя да се класира за общоприет юрист в Съда на Европейски Съюз
26 окт 2018 Върховната касационна прокуратура (ВКП) се е самосезирала по обява в " Капитал " и е почнала инспекция на президентския фаворит за Конституционния съд (КС) доцент Атанас Семов. Президентът разгласи името на своя претендент на 26 октомври, а седмица по-късно подписа указа за назначението му. Съобщението на държавното обвиняване идва няколко дни преди клетвата на новоизбраните конституционни съдии, която е планувана за 13 ноември.

Парадоксалното в тази ситуация е, че през 2018 година държавното обвиняване се самосезира по обява, която цитира необятно известни обстоятелства за прокурорски преписки, формирани през 2013 година по сигнал за престъпления в СУ по отношение на магистърската стратегия, ръководена от Атанас Семов. Тези данни бяха изключително интензивно коментирани в медиите през 2015 година, когато Съдът на Европейски Съюз в Люксембург отхвърли кандидатурата на Семов за общоприет юрист.

Прокуратурата се е самосезирала по обява в " Капитал ", озаглавена " Двойни стандарти на " Дондуков 2 " и с подзаглавие " Има доста незнайни към избора на Атанас Семов за парламентарен арбитър ". Нейн създател е Теодор Славев от Българския институт за правни начинания, който прави съпоставяне сред прозрачността на избора на конституционни съдии от общото заседание на висшите съдилища, от Народното събрание и от президента.

В публикацията Славев задава въпрос: " в случай че президентската администрация е изготвяла профил на Семов, взела ли е поради дали против него се е водило прокурорско следствие и какви са неговите изводи, и съдържат ли те данни и обстоятелства, които могат да хвърлят подозрение върху " високите професионални и морални качества на претендента "? "

Неговите подозрения визират обстоятелства, които се появиха в медиите през 2015 година (при номинацията на Семов за общоприет юрист към Съда на ЕС) и разказват ориста на сигнал до прокуратурата, подаден през 2013 година от докторант в Юридическия факултет. В днешното известие на прокуратурата се удостоверява за следващ път фактологията към тази инспекция. Сигналът е подаден през март 2013 година от " правист, работил като теоретичен помощник по " Международно право и интернационалните връзки " в Института за правни науки към Българска академия на науките, докторант в Юридическия факултет на СУ по компетентност " Право на Европейския съюз ". Твърденията в сигнала са ориентирани към магистърската стратегия, ръководена от Атанас Семов. " В сигналите се твърди потребление на СУ " Климент Охридски " за насърчаване на частна стопанска активност, занемареност, както и подписване на неизгодна вредоносна за университета договорка по отношение на неакредитирана магистърска стратегия по " Право на Европейския съюз ", " се споделя в прессъобщението на прокуратурата.

Проверката по случая е завършила през юли 2016 година, когато Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно произвеждане. Сега Върховната касационна прокуратура е разпоредила на Апелативна прокуратура София да извърши " служебна инспекция за точност и правомерност " точно на това разпореждане на Софийската градска прокуратура, с което е било отказано да се стартира наказателно произвеждане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР